$
משפטיפ

תקנות הנגישות: לא רק במרחב הפיזי

בונים אתר אינטרנט? יש לכם אתר קיים שתוכנו עודכן לאחרונה? שימו לב כי תקנות הנגישות קובעות כי כל אתר אינטרנט המעניק שירות לציבור, צריך להיות נגיש לאנשים עם מוגבלויות. על ההנגשה הנדרשת והסנקציות העלולות להינקט כנגד מפריהן

בשיתוף משפטיפ - עו"ד ניצן הראל 13:4412.02.17

במדינת ישראל חיים כ-1.6 מיליון אנשים בעלי מוגבלויות. אדם בעל מוגבלות מוגדר ככל אדם אשר יש לו לקות פיזית/ נפשית או שכלית/ קוגניטיבית, קבועה או זמנית, ובגינה מוגבל תפקודו באופן מהותי בתחום אחד או יותר משלל תחומי החיים העיקריים.

 

חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח 1998, הוא חוק אשר חוקק בעקבות חתימתה של ישראל על אמנת האו"ם בנושא זה ותפקידו לעגן את זכותם של בעלי המוגבלויות להשתתפות שוויונית ופעילה בחברה בכל תחומי החיים. ב-25 באוקטובר 2013 נכנסו לתוקפן התקנות המשלימות של החוק המתייחסות למתן השירותים. חשוב להבין כי תקנות הנגישות חלות גם במרחב הפיזי וגם במרחב הווירטואלי, כך קובע החוק כי "המספק שירות ציבורי או מידע על אודות שירות ציבורי, יש להנגישו לרבות הספקת מסמכים דיגיטלית, דפים (כולל דפי נחיתה) ויישומים. בכלל זה – יש להנגיש אפליקציות שפותחו באתר וכן אפליקציות סלולריות מבוססות דפדפן."

 

משמעות התקנות

התקנות למעשה מטילות על כל מי שמעניק שירות לציבור את החובה לבצע התאמות והנגשה לאנשים בעלי מוגבלות כך שיינתן באופן שוטף וזהה ברמה ובאיכות כפי שניתן לכלל הציבור. בין התקנות שנקבעו, תקנה 35, המגדירה את החובה בדבר יישום הנגישות גם על שירותי האינטרנט.

 

התקנות אפשרו הטמעה הדרגתית של יישומן והפרידו בין אתרים ותוכן אשר הועלה לרשת עד ליום 25.10.15 ובין אתרים ותוכן אשר הועלה לרשת לאחר מכן.

 

הנגשת אתר אינטרנט אשר הועלה לאוויר לפני 25.10.15 תבוצע עד ליום 26.10.2017. כל יישום או תוכן אשר עלה לאוויר לאחר ה- 25.10.15 חייב להיות נגיש באופן מיידי מרגע השקתו לשימוש הציבור.

 

נגישות ברשת נגישות ברשת

 

מהי הנגשת אתר אינטרנט?

מדובר ביישום אשר יאפשר לכל אדם, גם בעל מוגבלות, ליהנות מתוכן האתר באופן שוויני לאדם שאינו בעל מוגבלות.

 

ההשלכות כנגד מפרי החוק חמורות ועל פי התקנות, יוכל מי שחש עצמו נפגע מאתרים אשר אינם נגישים (כמו גם בשל אי הנגשת המרחב הפיזי) לתבוע עד סך של 50,000 שקלים (בתוספת הצמדה וריבית ) ללא הוכחת נזק. במידה ויוכיח התובע נזק העולה על סכום זה, יוכל לתבוע בגינו פיצוי בהתאם.

 

האם אפשר לקבל פטור מההנגשה?

פטור תקף מהנגשה יוכל להינתן רק על ידי הגורמים המוסמכים בנציבות שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלויות.

 

 

עו"ד ניצן הראל עו"ד ניצן הראל צילום: נועה לוסקי

 

לסיכום

בשנים האחרונות, למרבה השמחה, עשו החוק והחברה בישראל צעד גדול ומשמעותי להשוואת זכויותיהם של בעלי המוגבלויות. הדרך אומנם עוד ארוכה, ללא ספק, אך חשוב לזכור כי הנגשה נכונה תסיר כל מגבלה.

 

אם הנכם בעלי מוגבלויות ומרגישים כי נותני השירותים מגבילים אתכם או מפלים אתכם בגין המגבלה, אל תהססו לתבוע. בתי המשפט נוהגים בחומרה כלפי אלה שאינם עומדים בחובתם ומזכים בפיצויים הולמים עם או ללא הוכחת נזק.

 

עו"ד ניצן הראל שותפה במשרד הראל נבון עורכי דין העוסקת בדיני נגישות ובתחומים המנהלי והאזרחי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x