$
כלכלה ומדיניות

בריטניה מאיימת באמברגו נשק על ישראל אם תימשך הלחימה בעזה

שר העסקים הליברל-דמוקרט מעוניין להקפיא 12 רישיונות של חברות בריטיות המחזיקות בהיתר מכירת נשק לישראל אם יחודש העימות בין חמאס לישראל אך בינתיים נבלם על ידי חבריו השמרנים

שירות כלכליסט 11:1713.08.14

בריטניה שוקלת להקפיא 12 רישיונות למכירת נשק לישראל אם תתחדש הלחימה בעזה, זאת לאחר שממשלת בריטניה מצאה שישנן חברות בריטיות המחזיקות היתר למכירת אמצעי לחימה לישראל המשמשים ללוחמה בעזה.

 

ה"פייננשל טיימס" מדווח כי ממשלת בריטניה ערכה בימים האחרונים חקירה שבה מצאה שישנן חברות בריטיות בעלות היתר למכירת חלקי חילוף לטנקים, למטוסי קרב ומערכות רדאר לשימוש צה"ל. הממצאים הביאו את וינס קייבל, השר לעסקים, חדשנות וכישורים, להודיע אתמול שהרישיונות יושהו אם יחודש העימות בין ישראל לחמאס. השר הליברל-דמוקרטי אמר כי היה רוצה להקפיא את ההיתרים מיד, אולם עמיתיו השמרניים בלמו את ההחלטה.

 

דיויד קמרון, ראש ממשלת בריטניה. סוגיית הנשק מסעירה את הקואליציה דיויד קמרון, ראש ממשלת בריטניה. סוגיית הנשק מסעירה את הקואליציה צילום: בלומברג

 

גורמים רשמיים בקואליציה אמרו שהבדיקות לא הצליחו לקבוע בוודאות אם אכן חלקים אלו נמכרים לישראל, ואם כן – אם שימשו בלחימה בעזה, אולם אמרו כי די באי ודאות זו כדי להצדיק הקפאת המכירות אם תתחדש הלחימה בעזה.

 

קייבל אמר: "ממשלת בריטניה לא הצליחה לקבוע בוודאות כי כל תנאי רישיון הייצוא מתקיימים. לאור אי הוודאות אנו מקבלים החלטה להשהות את רישיונות הייצוא הללו במקרה של חידוש מעשי האיבה באופן משמעותי".

 

הממשלה תאפשר את המשכו של המסחר תחת 48 רישיונות אחרים, הכוללים בעיקר ציוד להקמת רשת סלולארית. גורמים רשמיים אמרו כי אין סיכוי שציוד זה משמש ליישומים צבאיים בישראל.

 

אולם שרים בממשלת בריטניה ממשיכים לסרב להנפיק רישיונות חדשים עד שיושג הסדר, מה שלא נראה ישים בטווח הקרוב בעיקר לאחר כשלון השיחות במצרים.

 

סוגיית הרישיונות הפכה בימים האחרונים לנושא המעורר מחלוקת חריפה בקואליציה הבריטית עם לחץ מצד האגף הליברל-דמוקרטי להחמיר את המדיניות הנוגעת לישראל מול הגישה המתונה יותר של עמיתיהם השמרניים.

 

שר החוץ, פיליפ האמונד, מתנגד להקפאה מיידית ואמר כי צעד זה רק יפעל נגד בריטניה בהינתן שאף מדינה אירופאית אחרת לא נוהגת באופן זה.

 

מממשלת ישראל נמסר: "ישראל מצרה על ההחלטה לבטל או להקפיא את רישיונות הייצוא או להתנות אותם באי המשך הלחימה. החלטות פוליטיות כגון אלו לא משקפות את אחריותו של החמאס כגורם שבאופן עקבי הפר את הפסקות האש הקודמות ולא נראה כי החלטות אלו ייתרמו להשגת פיתרון משמעותי לעימות הנוכחי".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x