$
פנאי

מצפה הימים: נופש על יאכטה

העולם נעשה מקום צפוף. אולי זו הסיבה שרבים מעדיפים לבלות חופשה על הים, ביאכטה. "זו תולדה של הניסיון למצוא דרכים חדשות לעשות חיים", אומר היזם ליאור דושניצקי, שכבר שנתיים משיט את משפחתו בעולם

תמר וילרפורט 09:0302.07.08
גם אם אין לכם ידע בהשטה תוכלו לצאת לחופשה על הים. מועדוני היאכטות, שהחלו לפני מספר שנים בשיווק השכרת יאכטות למסיבות ואירועים שונים לכמה שעות, התרחבו להשכרת יאכטות לימים ושבועות שלמים. למה לשלם 1,000-1,300 שקל לבילוי בן שעתיים־שלוש, אם אפשר לשלם 800 יורו לאדם, ובתמורה לצאת לשיט בן שבוע לחופי הים התיכון (יוון, קפריסין וטורקיה) או, למרחיקי לכת, לתאילנד, קרואטיה, צרפת ואפילו אוסטרליה. מה בתפריט? מה שתרצו. היאכטות מאובזרות, יש בהן מטבח וחדרי שינה, ציוד ניווט וערכת כלים בסיסית לתיקונים ואחזקה שוטפת. אפשר לשכור אותן עם או בלי סקיפר. אז או שיש לכם מחלת ים, או שזו המחלה הבאה שבה תידבקו, אומרים המכורים לדבר. "הג'וק הוא תולדה של הניסיון למצוא דרכים נוספות לעשות חיים", אומר ליאור דושניצקי, יזם תל־אביבי ומנהל פרויקטים ביניהם מרכז עזריאלי, דיזנגוף סנטר ומגדלי באזל, "למדתי בקורס סקיפרים לפני שלוש שנים במשך שנה, ומאז אני משיט הרבה בארץ, ביקרתי בטורקיה ובקיץ אני יוצא ליוון. בכל זאת, עובדים".

 

ולפני כן איזה סוג נופש אהבת?

 

"לצד נופש אמיתי ומוחלט, גם הליכות וטרקים לא מסובכים. אבל השיט הוא פאן אמיתי, יש בו נופים וחוויות שאין בטיולי יבשה".

 

מי במשפחה מצטרף?

 

"האישה וזוגות חברים בעיקר. יש לי בן 35 שלא גר בארץ ובת 26 שמגיעה בעיקר להפלגות הקצרות".

 

דושניצקי הוא סקיפר וכמוהו משה שילה, מנכ"ל משרד המשפטים, סקיפר טרי יחסית המשתדל לשוט פעמיים־שלוש בשנה: "הייתי בטיול בטורקיה והגעתי למקומות במאמץ רב, ראיתי שם את הנופשים, ואז עלה הרעיון להגיע דרך הים. מאז אני שם, אחרי שנים של נופשים סטנדרטיים באירופה הקלאסית, ספרד ואיטליה".

 

איך אתה מבלה עם המשפחה על המים?

 

"אני יוצא עכשיו לקרואטיה עם הבן (15.5) בטיול מאורגן של המועדון, וגם הבת (22) מצטרפת לשיוטים משפחתיים. יש לי בן נוסף שלא אוהב את זה".

 

סוג הטיול המשפחתי שאליו יוצא שילה בסוף השבוע הקרוב נקרא "פלוטילה" (מלטינית: כמה כלי שיט ששטים יחד). מדובר בשיירה של 3-12 יאכטות, שכל אחת מכילה עד עשרה אנשים, שיבלו ביחד שבוע ימים. שיא גל, החברה המארגנת את הטיולים, שבה רשומים דושניצקי ושילה כחברי מועדון (בעלות של כ־200 דולר בחודש), דואגת לטיסות, ליאכטות השכורות הממתינות במרינות המרוחקות וגם לסקיפר ביאכטת ליווי שתפקידו לשמור על הדיוק בניווט, לתקן טעויות השטה ולעזור בטיפול השוטף ביאכטה. שיא גל מוציאים פלוטילות כאלה לחופי הים התיכון וגם לקאריביים.

 

משפחה בהשטה משפחה בהשטה צילום: אוראל כהן

מטוס ויאכטה

עמית הרי, מבעלי בית הספר לשיט ומועדון החברים סיילור, יורד לפרטים: "הטיולים המובילים אצלנו יוצאים לאתרי תיירות מבוקשים לאורך חופי טורקיה, יוון או איטליה, וכוללים טיסות. בשביל מה לבזבז 30 שעות בהפלגה לקפריסין, או 70 שעות על הדרך לטורקיה, אם אפשר לטוס לשם, להפליג בין האיים ולטוס חזרה, או לשוט את הדרך חזרה?".

 

מי קהל היעד?

 

"הרוב המוחלט שבוחר בנופש הזה הוא משפחות".

 

צריך לזכור שהמחיר להפלגה תלוי בפרמטרים רבים: סוג היאכטה, כמות האנשים עליה, הטיסות, משך השהייה ועוד. במרבית המקרים תוסיפו למחיר הנקוב גם את הביטוח, האוכל (על היאכטה ומחוצה לה), הדלק ודמי העגינה, אם תידרשו להם. בשיא גל עלות הטיול מתחילה ב־800-900 יורו לאדם, כולל טיסות, בסיילור מ־900 יורו לאדם ועד 4,000 - לא כולל הטיסות ליעד.

 

יש שיקול כלכלי בבחירה בנופש על יאכטה?

 

דושניצקי: "אני לא רואה בזה שיקול כלכלי. בחופשה צריך ליהנות. אני לא משתגע, אבל גם לא מתחשבן ולא יושב כל היום בקבינה בלי לצאת לחוף. זה לא עולה פחות מחופשה אחרת, תלוי כמובן בבילויים ביבשה. בכל מקרה זה גיוון נהדר לחופשות".

 

שילה: "זה לא שונה בהרבה מנופש בחו"ל הכולל לינה בבית מלון, ולא על סיפונה של יאכטה. בכל מקרה צריך לטוס ואוכלים במסעדות".

 

יש שאיפות, לאן להגיע עם היאכטה?

 

דושניצקי: "אני לא רב חובל. האמביציות שלי הן בצד המקצועי. התקדמות בתחום מבחינתי זה לעשות אוכל וקוקטיילים יותר טובים בטיול".

 

חוויה חד־פעמית הזכורה לכם.

 

שילה: "כבר בהפלגה הראשונה לקפריסין היתה לנו תקלה במנוע, פתחנו מפרשים, וכך שטנו כל הדרך אל החוף".

 

דושניצקי: "צפייה בדולפינים בטורקיה. במשך כמעט שעתיים הם עשו לנו קטע על חרטום הסירה. מטריף".

 

חברי המועדונים הם השוכרים בדרך כלל את היאכטות ומצטרפים לפלוטילות. בשיא גל תשלמו על חברות כ־200 דולר לחודש, בסיילור 700-850 שקל בחודש. אם אינכם חברי מועדון, ושיט הוא (עדיין) לא הצד החזק שלכם אבל הדרך המועדפת עליכם לנופש אופציה מתאימה למידותיכם היא שיט־תעלות - סוג שיט מקובל יותר בצרפת, הולנד, אנגליה וגם תאילנד והקאריביים. כאן אין צורך ברישיון סקיפר או בליווי שלו, וההפלגה בסירת מנוע המותאמת לנהרות, ומהירותה עד 10 קמ"ש. חברות נוספות שמתמחות בסוג זה של שיט הן תשוט ותלתנית. השכרת יאכטה לטיול תעלות בן חמישה ימים תעלה 800-2,000 יורו.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x