$
כלכלה ומדיניות

בעקבות החרם של פוטין: הרוסים מתנפלים על מוצרי מזון אירופיים מחשש למחסור

איסור היבוא שהטיל הקרמלין על תוצרת חקלאית מהאיחוד האירופי עורר בהלה, והתושבים התייצבו במרכולים. בסניפי רשת אושן ביקשו מהצרכנים לא לקנות יותר מ־5 ק"ג מחלק מהמוצרים. הנציבות האירופית בוחנת דרכים לפצות חקלאים שנפגעו

שירות כלכליסט 21:0412.08.14

הודעתו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על איסור יבוא של תוצרת חקלאית ממדינות שמטילות סנקציות כלכליות על רוסיה זורה בהלה בקרב התושבים. מתחילת השבוע דיווחו רשתות מרכולים בערים הגדולות במדינה על התנפלות של הצרכנים על מוצרי מזון מיובאים, שהביאו לדילול משמעותי של המוצרים על המדפים.

 

 

 

מדובר בחרם נגדי שהכריז פוטין כנגד מדינות שהטילו סנקציות על ארצו בשל מעורבותה באוקראינה. בצעד חריג, שמזכיר הגבלות מהתקופה הסובייטית, תלתה הנהלת רשת הסופרמרקטים אושן (Auchan) שלטים שמפצירים בלקוחות לא לרכוש יותר מ־5 ק"ג של מוצרים בקנייה אחת. מעל חלק מהמוצרים נתלתה הודעה שמסבירה כי "יש לנו כלל אצבע לגבי מוצר זה, ולפיו כדי להבטיח שיהיה מספיק לכולם אנו ממליצים לא לקנות יותר מ־5 ק"ג ממנו ביום".

 

 

 

כתב של אתר החדשות הרוסי "טלגרף", שביקר בסניפים של אושן עוד לפני הבקשה החריגה, דיווח כי לקוחות רוקנו מדפים שלמים של גבינות מתוצרת צרפת, מוצרי חלב מסקנדינביה ואפילו עופות מיובאים. העובדים בחנות העידו כי למרות הציפייה לבולמוס הקניות, ההכנות שהם ביצעו לא הספיקו. "כבר ביום ראשון דאגנו לאספקה של כל המוצרים שיבואם הולך להפסיק, אבל הבהלה של הלקוחות התפשטה אפילו למוצרים שאין סכנה ליציבות אספקתם", סיפרה עובדת בסניף אושן במוסקבה.

 

אחד הקונים הביע תרעומת על החלטתו של פוטין ועל איכות הגבינות הרוסיות. "מנסים להרגיע אותנו כשאומרים שיהיו גבינות מתוצרת מקומית. אני כבר קניתי אחת ואי אפשר לאכול אותה. חייתי רוב חיי תחת המשטר הסובייטי ואני זוכר היטב את המדפים הריקים והתורים הארוכים. אי אפשר להאשים את הציבור בהיסטריה, כולנו זוכרים היטב מה משמעותו של מחסור".

 

גם רשתות מרכולים גדולות אחרות ברוסיה דיווחו על בהלת קניות של הצרכנים, שחיפשו בעיקר דגים מלטביה, זיתים ושמן זית מיוון וספרד, גבינות מתוצרת צרפת ויוגורטים מתוצרת מחלבת ואליו הפינית.

 

בתוך כך, היום הודיעה הנציבות האירופית על הקמת ועדה שתבחן דרכים לפצות חקלאים באיחוד האירופי שיספגו הפסדים כספיים בעקבות הסנקציות על רוסיה. לפי הערכות האיחוד האירופי, החרם הרוסי על תוצרת חקלאית מתחומו יסב נזק כספי של 12 מיליארד דולר לענף המזון עד סוף השנה.

 

אחת ההצעות שנבחנות באיחוד היא להשתמש בכספי קרן פיצויים מיוחדת לעתות משבר חקלאי שהוקמה ב־2011 בעקבות התפשטות חיידק אי־קולי ביבולי המלפפונים. שווייה של הקרן נאמד ב־3 מיליארד דולר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x