$
ספורט ופוליטיקה

הכדורגל האירופי לא מכניס מספיק

אופ"א פרסמה את הדו"ח השנתי של הכדורגל באירופה, והבכירים שם חושבים שהבעיה היא הוצאות כספיות גדולות מדי. אבל ייתכן מאוד שהבעיה היא שהכדורגל פשוט לא ממצה את פוטנציאל ההכנסות שלו

אוריאל דסקל 10:2001.02.12

קבוצות הכדורגל הגדולות של אירופה לא מפסיקות לדמם מזומנים. לפי נתונים שפרסמה אופ"א, הקבוצות באירופה הפסידו ביחד 1.6 מיליארד יורו ב־2010. לפי הדו"ח של אופ"א (UEFA’s Benchmarking Report), יותר מ־56% מהמועדונים באירופה דיווחו על הפסדים בתום עונת 2009/10 והחוב עומד על יותר מ־19 מיליארד יורו. כאמור, סך ההפסדים עמד על 1.6 מיליארד יורו - צמיחה (או צניחה) של 36% בהפסדים לעומת העונה שלפני.

 

בינתיים באמריקה...

 

הנתונים מראה כי ההכנסות עלו ב־6.6% (מ־12 מיליארד יורו ל־12.8 מיליארד יורו), אבל הצמיחה הזאת לא מכסה בכלל את העלייה בהוצאות. החליפות באופ"א מאמינים שהבעיה העיקרית של הכדורגל האירופי היא ההוצאות הגבוהות של הקבוצות, בעיקר על שכר השחקנים. עם זאת, גידול של 6.6% בתעשיית הספורט עשוי להיות קטן מדי. ההכנסות קטנות מדי.

 

נשווה את הכדורגל האירופי לספורט האמריקאי. ליגת הפוטבול של ארצות הברית (NFL) מכניסה יותר מ־7 מיליארד יורו בשנה, והכנסות ליגת הבייסבול של צפון אמריקה (MLB) עומדות על 5 מיליארד יורו. בערך. זה אומר ש־62 קבוצות ספורט מקצועניות בארה"ב מכניסות פחות או יותר כמו כ־734 מועדונים ברחבי אירופה, וזה אף שכדורגל הוא ענף ספורט הרבה יותר פופולרי בעולם כולו מאשר בייסבול או פוטבול.

 

ההכנסות של הפוטבול והבייסבול נובעות לא מעט מהעובדה שזכויות שידור של ענפי ספורט בארה"ב הפכו למצרך מבוקש ביותר, הרבה בגלל שהרייטינג של כמעט כל סוג של תוכנית, מלבד ספורט, יורד. בנוסף, ערוצי הברודקאסט בארה"ב וגם באירופה הופכים יותר ויותר לערוצים שמושכים פחות צופים - ערוצי הכבלים והלוויין פונים טוב יותר לצופי נישה. ועדיין, הכדורגל האירופי לא מצליח לעלות על הגל הזה.

 

 

פרננדו טורס. כן, המועדונים יצטרכו להוציא פחות אבל עדיין הכדורגל לא מכניס מה שהוא אמור להכניס פרננדו טורס. כן, המועדונים יצטרכו להוציא פחות אבל עדיין הכדורגל לא מכניס מה שהוא אמור להכניס צילום: איי פי

 

הכדורגל לא על הגל

 

בארה"ב אירועי ספורט הם האירועים היחידים שמושכים את המספרים הגדולים למרקעים, ולכן מפרסמים משלמים פרימיום על הצופים האלה (בדרך כלל גברים בני 18 עד 34), שחייבים לצפות באירוע הספורט בלייב — כי להקליט אותו ולראות אחר כך לא ממש עובד בספורט.

 

בעיקרון, בארה"ב הספורט הוכיח את עצמו כעמיד בפני "הטרולים" של תעשיית הטלוויזיה - הממירים החכמים (Tivo וכו'). יותר משליש מבתי האב בארה"ב הם בעלי וידיאו דיגיטלי כגון טיבו, ורבים כבר לא צופים בטלוויזיה חיה (או בפרסומות) אלא רק בהקלטה (ואז הם מריצים את הפרסומות קדימה). בנוסף, תעשיית הורדות התוכניות באינטרנט פורחת ומעטים פותחים את הטלוויזיה בשעה שהטלוויזיה משדרת את התוכנית האהובה עליהם. אבל כל אלה כן פותחים את הטלוויזיה בעת באירועי ספורט.

 

"הספורט הוא אירוע שעמיד בפני נזקי ה־DVR", אמר ג'ון ווילדהאק, סגן נשיא ESPN, ל"לוס אנג'לס טיימס". הוא לא רואה את מחירי תוכניות הספורט יורדים בזמן הקרוב. "הערך של הספורט, עבור מפרסמים ומשדרים, יישאר מאוד גבוה הרבה מאוד זמן".

 

איכשהו, הכדורגל האירופי נשאר מאחור. זה כנראה בגלל שיש בעיה במודל הספורטיבי או הפיננסי שלו. השורה התחתונה היא שהכדורגל לא מכניס מספיק כסף, ואופ"א צריכה לשנות את זה יותר מאשר לנסות להגביל השקעות במשחק.

 

תוכנית 5 השלבים

 

עם זה בראש, אשמח להציג תוכנית של 5 נקודות שיהפכו את הכדורגל האירופאי לספורט יותר מכניס.

 

1. לשנות את פורמט הצ'מפיונס ליג

 

ב־NFL, ליגת הספורט העשירה בתבל, קבוצה משחקת רק 16 משחקי ליגה רגילה. זה לא רע. ההפך. פחות זה יותר. ככל שיש פחות משחקים, כך כל משחק יותר חשוב ולכן יותר מעניין. ולכן יש לשנות את פורמט הצ'מפיונס ליג לפורמט שמזכיר יותר את ה־NFL. להפוך את הליגה ליותר קומפקטית ובתוך שנה היא תרוויח הרבה יותר כסף. פורמט כזה ניתן לראות כאן.  

 

2. תפרידו את המקצוענים מהחובבנים

 

בגרמניה (אוכלוסייה: 81.7 מיליון) יש רק שתי ליגות מקצועניות (והן הכי רווחיות באירופה), ולכן לא מובן למה למדינה קטנה כמו ישראל (אוכלוסייה: 7.6 מיליון) יש שלוש ליגות מקצועניות. ליגה מקצוענית צריכה להיות קטנה. רק שחקני העילית בכל מדינה צריכים להגיע לליגה המקצוענית, שתהיה מופרדת לחלוטין ממשחקים מול חובבנים. מצד שני, צריך להשקיע כספי סולידריות רבים בשורשי המשחק - אבל להפריד את המקצוענים מהחובבנים.

 

3. ליגות מקומיות קטנות

 

זכרו את המוטו:פחות זה יותר. ליגה מקצוענית עם 16 קבוצות במקום 20 קבוצות או ליגה עם 12 קבוצות במקום 16 קבוצות תהפוך כל משחק ליותר משמעותי. ברגע שמשחק יותר משמעותי הוא יותר אטרקטיבי לצופים, לספונסרים ולחברות הטלוויזיה.

 

4. לייצא מומחיות

 

כדורגל הוא ספורט גלובלי, אבל רוב האינפורמציה והקדמה נמצא באירופה. כדורגל אירופי יכול למכור אינפורמציה כזו בהרבה דרכים - לייצא שחקנים ומאמנים זה טוב, אבל הכסף הגדול נמצא בשיתופי פעולה בין מועדונים אירופיים למועדונים ברחבי העולם. בנוסף, ב־NFL, למשל, משוחק משחק אחד בעונה מחוץ לארה"ב, בדרך כלל באצטדיון וומבלי בלונדון. להעביר למדינה אחרת משחקי גביע או ליגה עשוי לעלות את הפופולריות של הכדורגל האירופי באזורים כמו מזרח אסיה, ארה"ב, אפריקה ובכלל. משחקים אלו בדרך כלל מגייסים המון כסף ועוזרים בשיווק הליגות הללו.

 

5. השקעה בתשתיות

 

ז'אן מישל אולאס, האיש שהפך את ליון מקבוצה בליגה השנייה בצרפת לאחת מהקבוצות העשירות באירופה, אמר זאת בבירור: "יש הבדל בין כסף קל לכסף להשקעה. התפיסה של המחר צריכה להיות השקעה של כסף גדול, של הבעלים, רק בבניית אצטדיונים או אקדמיות לנוער - נכסים ממשיים שיכולים לעזור לכדורגל בכלל ולא רק לקבוצה אחת". בקיצור, אופ"א לא צריכה להבריח משקיעים פרטיים, היא צריכה להכריח אותם להיות חכמים עם הכסף שלהם. וחכמים זה השקעה בתשתית, השקעה שבדרך כלל משתלמת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x