$
פרויקטים

לא מוכנים להפסיד אבל מסרבים להרוויח

מיהו המשקיע הרציונאלי?

בחסות קולמקס 17:0908.07.15
תקופה לא פשוטה עוברת על המשקיעים. סיפור יוון מחלחל לשווקים הפיננסיים ושוק ההון הוא הראשון להגיב. אם כי בוולסטריט הזעזוע לבנתיים הכי פחות חזק.

אלא שמשקיעים שלא מכירים את השוק עלולים לנחול הפסדים בגלל פעולות לא רציונאליות. הפסיכולוגיה של ההשקעות כבר מכירה את אותם משקיעים ולא מעט מחקרים נכתבו על כך.

 

אחת ההנחות הבסיסיות היא שהמשקיע הפשוט שחושב שפועל בשכל ישר, מסתבר שזה לא בדיוק כך, כי מחקרים כבר הוכיחו בעבר שאנשים כל כך שונאים להפסיד, עד שהם מוכנים ליטול סיכונים לא רציונליים בניסיון להימנע מהפסד כשעל האפשרות להרוויח, הם מוותרים בקלות. בשנת 2002 זכו הפסיכולוגים פרופ' דניאל כהנמן ופרופ' עמוס טברסקי בפרס נובל בכלכלה על מחקר שערכו בשנות ה-70 שעסק בחוסר רציונליות של ההחלטות המתקבלות על ידי בני אדם. התאוריה שלהם המכונה "תיאורית הערך" (Prospect Theory), הראתה בעזרת סקרים רבים כי בני האדם מתייחסים להחלטות המתקבלות על ידם במונחים של רווח והפסד ביחס למצבם קודם לקבלת ההחלטה. המסקנה העיקרית שלהם היתה שאנשים כל כך שונאים להפסיד, עד שהם מוכנים ליטול על עצמם סיכונים לא רציונליים בניסיון להימנע מהפסד. המשמעות היא שאנשים שונאים להפסיד יותר מכפי שהם אוהבים להרוויח ולכן הם לעיתים פועלים בצורה לא רציונלית מה שגורם להם להפסיד יותר, כי כאשר הם מרוויחים הם מפגינים מעין "שנאת סיכון": משמע הם יעדיפו לממש רווח קטן על פי האפשרות לזכות ברווח גדול יותר שאיננו ודאי. יחד עם זאת כשהם מפסידים הם ימשיכו להפסיד מתוך תקווה/מחשבה שבסוף הם ירוויחו.

 

את הדוגמא הטובה אפשר לראות במניות. משקיעים רבים נוטים להפסיד על מניות למשוך את ההפסד מתוך תקווה שיכול לשינוי במניה, לעומת זאת מניות שבהם הם מרוויחים הם יממשו מהם ולא ייקחו סיכון ברווחים גדולים יותר. בשורה התחתונה כנראה שרוב האנשים בעתם מפיגינים "אהבת סיכון" כשהם נאלצים לממש מניה. מה שמדהים בכל הסיפור הזה שמרוב שאנשים לא רוצים להפסיד הם לא מודעים לכך שהם מפסידים יותר.

כהנמן וטברסקי מסבירים שאנשים תופסים את מימוש ההפסד ככואב וקשה מבחינה קוגניטיבית יותר מכפי שניתן היה להעריך ולצפות באופן רציונלי. ולכן כדי להימנע ממימוש ההפסד אנשים יהמרו בצורה לא ראמיונלית וייחשפו להפסדים גדולים יותר.

רבים מהמשקיעים סביר להניח חשו זאת על בשרם. בתיק ניירות הערך שלכם סביר להניח יש ניירות בהפסד. כמה מכם היום מוכנים לחתוך את ההפסד, למכור את המניות המפסידות על פני המניות המרוויחות?

 

קרא עוד:

 

44.5% היו שמחים לעבוד מהבית במידה רבה

 

איך נציל את השוק המקומי? 

 

 מדריך ההנפקות המלא! הורד עכשיו

 

 

לא מוכנים להפסיד אבל מסרבים להרוויח לא מוכנים להפסיד אבל מסרבים להרוויח

 

המחקרים של כהנמן וטברסקי כאמור מוכיחים, שרוב האנשים יעדיפו למכור את המניות שהניבו רווח ולהמשיך להחזיק את המניות המפסידות. יעדיפו לחשוב שמחיר המניות המפסידות יחזור ויעלה, ולא ימשיך לרדת וזו החלטה לא רציונלית, כי כל משקיעי יודע שאין קשר בין ביצועי עבר לביצוע עתיד ושגם משיקולי מס עדיף למכור מניות מפסידות על פני מרוויחות.

 

המסקנה העיקרית שעולה מכל זה היא שאם אתם בשוק הן בוולסטריט והן בישראל כדאי שתחתכו הפסדים כי לעיתים ההפסד עלול להיות כואב הרבה יותר מהרווח.

 

"הכתבה באדיבות בית השקעות קולמקס"

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x