$
מחפשי עבודה

לישראלים אין מושג עד כמה פערי השכר גדולים

מחקר עולמי חדש מגלה שרוב האנשים אינם מודעים לחומרת אי השיוויון הכלכלי. בישראל אנשים מעריכים כי הפער בין שכר המנכ"לים לבין העובדים הזוטרים ביותר עומד בממוצע על פי 7, כאשר בפועל הוא פי 76

שירות כלכליסט 18:5128.09.14
חוסר השוויון הכלכלי הרבה יותר גרוע מכפי שאנשים חושבים. מאמר חדש שפרסם מייקל נורטון מהפקולטה למנהל עסקים בהרווארד ביחד עם סורפופ קיאטפונגאן מאוניברסיטת בנקוק, מצביע על כך שהאמריקאים, וגם הישראלים, כלל אינם מודעים לחומרת אי השוויון הכלכלי. לפי המחקר, הישראלים העריכו כי הפער בין שכר המנכ"לים לבין העובדים הזוטרים ביותר עומד על פי 7, כשהפער האידיאלי צריך להיות פי 3.6, אולם בפועל הפער בשכר של המנכ"לים לעומת העובדים הפשוטים עומד על פי 76. 

בארה"ב, לפי המחקר, בשנות ה-60 מנכ"ל טיפוסי הרוויח פי 20 יותר מאשר העובד הממוצע. אולם כיום, המנכ"ל מרוויח פי 272-354 יותר. לפי נתוני ארגון המסחר האמריקאי AFL-CIO המנכ"ל הממוצע מרוויח יותר מ-12 מיליון דולר, בעוד שהעובד הממוצע מסתפק ב-34 אלף דולר.

 

נורטון וקיאטפונגאן ראיינו 55 אלף אנשים ברחבי העולם, כולל 1,581 עובדים בארה"ב. הם התבקשו להעריך מה הפער בשכר בין המנכ"ל והעובד במפעל, ובשלב הבא התבקשו לומר מה לפי דעתם צריך להיות הפער. התשובה החציונית של הנשאלים האמריקאים עמדה על פער של פי 30 בשכר של המנכ"ל, והם טענו כי הפער האידיאלי הוא פי 7. "באופן כללי, הנשאלים לא העריכו נכונה את פערי השכר הממשיים, ופערי השכר האידיאליים מבחינתם רחוקים ביותר מהמציאות", כתבו החוקרים.

 

התוצאות לא היו שונות במיוחד גם במדינות אחרות. באוסטרליה האמינו כי פער אידיאלי בין השכר הוא של פי 8, הצרפתים התפשרו על פער של פי 7, בעוד שהגרמנים בחרו בפער של פי 6. הפערים האמיתיים בארצות אלו עומדים על פי 93 באוסטרליה, פי 104 בצרפת ופי 147 בגרמניה.

 

נזקקים בתור לקבלת מזון, הפערים גדולים ממה שחושבים נזקקים בתור לקבלת מזון, הפערים גדולים ממה שחושבים צילום: צביקה טישלר

 

"אנשים המעיטו בצורה דרסטית בהבדלים בעושר ובהכנסות בחברה", מוסיף נורטון. "ההערכות שלהם היו מאוזנות הרבה יותר מהמציאות. אנשים מכל השכבות, עשירים ועניים ומכל רחבי העולם, הסכימו לגבי הפער האידיאלי, ואצל כולם הוא היה הרבה יותר מאוזן מאשר היחס בשטח".

 

האמריקאים קרוב לוודאי שיזדעזעו לגלות את הפער האמיתי בשוויון, אולם יש הבדל גם בין לדרוש הגינות ובין לפעול להשגתה. מחקרים של גאלופ מוצאים כי מרבית האמריקאים מאמינים שיש לחלק את ההון בצורה מאוזנת יותר, אך רק אחוז קטן יחסית תומך ברעיון של הטלת מסים כבדים יותר על העשירים על מנת להשיג זאת.

 

נראה שהאמריקאים תומכים בגדול בתכניות שלא מחייבות אותם לבצע הקרבה אישית, כמו העלאת שכר המינימום, אך הם פחות מרוצים כשנדרש מהם לוותר על משהו בתמורה. ייתכן והמצב ישתנו אם האמריקאים יגלו אחת ולתמיד עד כמה פערי השוויון בקרבם עמוקים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x