$
אלכוהול

"עשייה ציונית"

היינות של יקב בת שלמה, שהקים לפני שלוש שנים היזם אלי וורטמן, הצליחו לחדור לתפריטי המסעדות המובילות בישראל. לכלכליסט הוא מספר גם על בית ההארחה שהוא מקים ועל מרכז המבקרים, שינציח את תולדות ההתיישבות באזור

גלי וולוצקי 08:4714.07.13

אחד הכלים השיווקיים החשובים של יקב הוא סיפור טוב, ואם מעורבים בו במקרה גתות עתיקות, אנקדוטות היסטוריות או טרואר נחשב, הדמיון מתחיל לעבוד עוד לפני בלוטות הטעם. ליקב בת שלמה שהוקם ב־2010 יש סיפור כזה. הוא שוכן במושבה בת שלמה, שלה היסטוריית יין בת כ־125 שנה, והמייסד שלו, אלי וורטמן (43), הוא יזם רב־תחומי ואיש הון סיכון שאינו מתבייש להודות במניעים ציוניים.

 

בת שלמה, שהוקמה במימון הברון דה רוטשילד כמושבת כורמים, נקראה על שם אמו של הברון, בטי דה רוטשילד. כיום לצד היישוב המודרני שהוקם מעברו השני של הכביש עדיין עומד על תלו הרחוב הראשי של המושבה המקורית שהוכרז כאתר שימור. את 14 מבתי המושבה הוותיקים מאכלסים בעיקר בעלי ממון שמצאו כאן מפלט מקצב החיים המודרניים, מחלבה אחת ובית קפה שפתוח בסופי שבוע.

 

אלי וורטמן. "המסעדות הן חלון הראווה שלנו" אלי וורטמן. "המסעדות הן חלון הראווה שלנו" צילום: זהר שחר

 

וורטמן שהיה בעבר שותף־מנהל בקרן בנצ'מרק הישראלית, מייסד ומנכ"ל של חברת דלתא 3, התחיל את הרומן עם המושבה לגמרי במקרה, בעקבות עצירה לא מתוכננת בדרך לחופשה בצפון. "במסגרת העבודה ביקרתי הרבה בחוף המערבי בארצות הברית, ונחשפתי לתעשיית היין בעמק הנאפה", הוא מספר, "תמיד רציתי לעשות יין, וכשראיתי את בת שלמה הבנתי שזה המקום שבו אוכל להגשים את חלומי". בתוך שבועות ספורים הלהיב כמה חברים ורכש את אחד המבנים הוותיקים כדי להפוך אותו לבית הארחה ויקב. בינתיים נטע שלושה כרמים בעמק והחל לייצר יין מענבים שקנה מכורמים באזור. הענבים של כרמי היקב ייבצרו לראשונה בספטמבר הקרוב. וורטמן מסרב לחשוף את היקף ההשקעה במיזם, אך גורמים בענף מעריכים כי מדובר ב־3 מיליון דולר.

 

על עשיית היינות הופקד היינן ארי ארל, שחזר מעמק הנאפה בקליפורניה, שם עבד בכמה מהיקבים הנחשבים בעולם, למשל יקב אושונסי, המייצר את אחד מיינות המרלו הטובים והיקרים באזור. ההחלטה של וורטמן וארל להתמקד ביינות לבנים היא לדבריהם אסטרטגית. "יין לבן הוא המתאים ביותר לאקלים הישראלי, אבל זו גם דרך לבדל את עצמנו מיקבים ותיקים שמייצרים יינות אדומים משובחים. אין לנו סיבה להתחרות בהם במגרש שלהם", מסביר ארל.

 

בינתיים הוציא היקב שלושה בצירים של סוביניון בלאן (2010, 2011 ו־2012), שאותם הצליח להכניס לתפריטי היין של כמה מהמסעדות היוקרתיות בארץ כמו מול־ים, מסה ואורי בורי, והשנה הוציא לראשונה גם שרדונה ורוזה, וייצר בסך הכל 14 אלף בקבוקים.

 

“המסעדות הן חלון הראווה שלנו", אומר וורטמן, "והדרך שבה אנחנו מגיעים לקהל. את היינות שלנו לא נמכור בחנויות, אנחנו משווקים כרגע ארגזים ישירות ל־150 חברי מועדון הלקוחות שלנו, ובעתיד נמכור יינות רק בבית ההארחה ומרכז המבקרים שלנו".

 

לוורטמן חשוב להדגיש שהוא פה לא רק בגלל היין. "הפרוייקט הזה חשוב לי מפני שהוא משלב עשיה ציונית והחייאה של תעשיית היין באזור הזה", הוא אומר. כפועל יוצא מהאידיאולוגיה הוא מעסיק בכרמים בני נוער מבית הספר החקלאי רגבים. מרכז המבקרים של היקב מוקם בימים אלה במבנה בן שתי קומות. החפירות בזמן העבודות חשפו גתות מהתקופה הביזנטית, ונראה שוורטמן שמח על כל גילוי נוסף של עדויות היסטוריות למרכזיותו של האזור בתעשיית היין גם בתקופות קדומות. במבנה הוא מתכוון להקים יקב תת־קרקעי, חמישה חדרי הארחה בוטיקיים ומרכז הדרכה בנושא יין, שיספר את סיפור ההתיישבות באזור.

 

יינות היקב

 

סוביניון בלאן 2012: יין הדגל של היקב, עשוי 100% ענבי סוביניון בלאן, שכ־30% מהם מותססים במכלי בטון דמויי ביצה והשאר מותססים במכלי נירוסטה.

 

שרדונה 2012: יין חדש, העשוי על טהרת ענבי שרדונה שתססו במשך כעשרה חודשים בחביות, 80% מהן חביות עץ צרפתיות חדשות.

 

סוביניון בלאן של בת שלמה סוביניון בלאן של בת שלמה

 

רוזה 2012: גם הוא יין חדש, העשוי מבלנד של קברנה סוביניון עם מעט קברנה פרנק ופטיט ורדו. נעשה בטכניקת בלידינג (מוציאים חלק מהתירוש של היין האדום אחרי כמה שעות השריה עם הקליפות) ותסס תסיסה ארוכה בטמפרטורה נמוכה במכלי נירוסטה.

 

לו"ז אלכוהולי

 

תפריט בר חדש בדלאל: מסעדת דלאל בנווה צדק חונכת תפריטי מנות בר וקוקטיילים חדשים, עם קלאסיקות כמו מינט ג'וליפ על בסיס וויילד טרקי, אנגוסטורה ביטרס סודה ונענע (46 שקל), לצד קוקטיילים יצירתיים כמו סוויט בבילון - ג'ין הנדריקס, בולס מראסקינו, משמש ודובדבן אמרנה (55 שקל).

 

מינט ג'וליפ של דלאל מינט ג'וליפ של דלאל

 

פסטיבל ריזלינג בבסטה: במסעדת הבסטה שבפאתי שוק הכרמל בתל אביב יימשך עד 16 ביולי פסטיבל יינות ריזלינג של יבואניות היין, האחיות ג'יאקונדה. במסגרת הפסטיבל יוגש תפריט של כ־40 בקבוקי ריזלינג שונים, חלקם ימזגו גם בכוסות תמורת 69-42 שקל לכוס.. מהשבוע פתוחה המסעדה במתכונת קיץ - מהשעה 18:00 בערב ועד 24:00, והארוחה העסקית נדדה אף היא לשעות הערב ומוצעת במהלך של שעות הפעילות.

 

גבינות ויין בסתריה: יקב הרצברג, שנמצא במושב סתריה הסמוך לרחובות, יערוך ב־19 ביולי ב־15:00–10:00 אירוע של יין וגבינות. בנוסף לסיור מודרך בכרם וביקב, וטעימה של יינות מבצירי 2010–2009, יוכלו המבקרים לטעום ולקנות מוצרים נוספים: גבינות העזים האורגניות של משק עפאים, שמן זית של סאבר משכם (זהו שמן זית שנבצר מכרמים אורגנים עתיקים ומופק בשיטות מסורתיות) ודבש של גדעון לוינגר. רחוב הגפן 1, הכניסה חופשית.

 

רומנטיקה ביקב הרי גליל: בהשראת ט"ו באב הקרב ובא מציע יקב הרי גליל סיור זוגי רומנטי ביקב. הסיור הפרטי, שמחירו 65 שקל לאדם, כולל הליכה במסלול ייצור היין ביקב, צפייה בתהליך הייצור, טעימת יינות מודרכת ופלטת גבינות זוגית עם שתי כוסות יין. בתיאום מראש, בקיבוץ יראון, 04-6868748.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x