$
פנאי

מה תאכל היום, לאקי?

עוף טרי עם בטטה ושמן נבט חיטה, בשר הודו לא ממולח עם שעועית ירוקה או דג ים? טרנד המזון הטבעי והטרי, שמגיע עד הבית ארוז ומוכן להגשה, מתפשט גם לקערות המזון של בעלי החיים

מורן לונדון 08:2130.11.15

בני האדם כבר מורגלים היטב בטרנדים תזונתיים שצצים כמו פטריות (אורגניות) אחרי הגשם. אכילה בריאה, הימנעות מחומרים משמרים ומצבעי מאכל, מעבר לתזונת פליאו או תזונה טבעונית — כל אחד מוצא את עצמו על ספקטרום ההקפדה על מה שהוא מכניס לפה, או לפחות מייחל להיות עליו בעודו בולס ג'אנק פוד.

 

אבל מה בנוגע לתזונתו של ידידנו הטוב ביותר? שם קצת נרדמנו בשמירה. מצד אחד, אנחנו מאמצים כלבים ומגדלים אותם כאילו היו בני משפחה, לוקחים אותם איתנו לרוץ בים, דואגים לחיסונים ולבדיקות אצל וטרינר ואפילו למקלחת ולתספורת אצל ספריות שעברו התמחות מיוחדת. מצד שני, בכל הנוגע לתזונה שלהם — אנחנו מפספסים. שקית מזון לכלבים, מפוצצת חומרים תעשייתים וחומרים משמרים (כדי לשמור על חיי מדף של שנים רבות), מונחת כמעט בכל בית שיש בו כלב, ואנחנו מאכילים אותו במזון הזה בלי לחשוב פעמיים.

 

"צריך לעצור ולחשוב מה כלבים באמת אוכלים בטבע", אומר עמיקם גולן (44). "ברור שאין להם שם שקי מזון. הם אוכלים בשר ומעט ירקות, מה שהם מוצאים או צדים". גולן, שכיום מתגורר במושב צרופה, חי במיאמי עד לפני חמש שנים, ושם עסק במסחר בתחום הרכב. לצד המזון המוכן שקנה בחנויות לחיות הוא נהג להזין את הכלבים הפרטיים שלו גם בבשר ובירקות.

 

"בארצות הברית מחיר הבשר היה כזה שאפשר לי לתת ממנו לכלבים באופן יומיומי", הוא מספר. "אני ככה מילדות — גדלתי עם כלבים ואני רגיל שהם מקבלים לאכול גם בשר. כשחזרתי לישראל מחירי הבשר במרכולים לא אפשרו לי להמשיך במנהג הזה. יש לי ארבעה כלבים, והייתי חייב למצוא דרך שתאפשר לי להאכיל אותם כמו שמצאתי לנכון, אז יצרתי קשרים ישירות עם בעלי משחטות ובישלתי לכלבים אוכל טרי כמעט מדי יום. חברים שלי ראו את המנות שאני מכין לכלבים שלי וביקשו גם. מאחר שהייתי חדש פה, חיפשתי לעצמי תעסוקה והסכמתי. לאט לאט הבנתי שאולי זה הכיוון. התחלתי להתעניין בתזונת כלבים משחר ההיסטוריה, לנסות להבין איך זה באמת צריך להיות".

 

ומה גילית?

"הבנתי מה אני נותן לכלבים שלי כשאני מאכיל אותם במזון תעשייתי והזדעזעתי. יש במזון הזה כמויות עצומות של אלרגנים וחומרי שימור שיוצרים נפח ונותנים להם חיי מדף ארוכים. בעיניי זה פשוט מזעזע".

 

לפני כשלוש שנים הוקמה ביו־דוג, חברה המייצרת תזונה טבעית לכלבים ולחתולים. כיום היא מציעה שבע מנות שונות (עוף, עוף עם בקר, הודו, בקר, עוף וקירשה — קיבת פרה שגולן טוען שהיא הסופר־פוד של עולם החי, קירשה בלבד או דגים) לצד תוספות כמו סלק וגזר בשמן זית, עצמות בקר טריות, חטיפי ריאות מיובשות, כורכום (גולן: "כורכום הוא תבלין־על ויש לו יכולות מדהימות בשיפור בעיות מפרקים"), שמן קוקוס ואדמה דיאטומית (מצבור של משקעים המכיל ריכוז גבוה של מינרלים חיוניים ובעיקר צורן, המסייע לעיכול ומפחית לחץ דם). המנות נמכרות בחנויות בעלי חיים שונות ברחבי הארץ, או מגיעות עם שליח עד הלקוח ארוזות ומוכנות להגשה. (biodog.co.il)

 

גזר וסלק בשמן זית לצד ריאות מיובשות. גולן: "הבנתי מה אני נותן לכלבים שלי כשאני מאכיל אותם במזון תעשייתי והזדעזעתי" גזר וסלק בשמן זית לצד ריאות מיובשות. גולן: "הבנתי מה אני נותן לכלבים שלי כשאני מאכיל אותם במזון תעשייתי והזדעזעתי" צילום: עמית שעל

 

"התחלתי עם מזון על בסיס עוף, אבל היה לי ברור שזה לא מספיק", מספר גולן. "פניתי לווטרינרים בבקשה לעזרה בבניית תפריט ונתקלתי בחומה בצורה. אף אחד לא הסכים לעזור לי".

 

הם לא האמינו בך?

"זה לא היה העניין, אלא החשש שלהם מהתגובה של חברות המזון התעשייתי לבעלי חיים. הם עובדים יחד, מפרנסים זה את זה, ואף אחד מהם לא רצה לערער את הסדר הקיים".

 

גם כשביקש גולן להוציא רישיון במשרד החקלאות הוא נתקל בהרמת גבה שכמעט סיכלה את המיזם. "משרד החקלאות לא הבין מה אני רוצה", הוא אומר. "הייתי צריך ממש ללמד אותם את הנושא, כפי שאני למדתי אותו בעצמי, כדי לקבל מהם הכרה. רק לאחר מכן הם הציבו לי סטנדרט ייצור והרכב מזון שעליי לעמוד בו. הם גדלו יחד איתי בעניין הזה, ולזכותם ייאמר שהם היו פתוחים מספיק ללמוד".

 

טריקים שיווקיים

 

באין מי שיעזור לו בארץ וכדי לספק את התפריט המגוון שרצה, פנה לבסוף גולן לסוזן לוטן, וטרינרית אמריקאית המתמחה בתזונת כלבים, והיא שסייעה לו בבניית "התפריט המאוזן והמלא באמת", כהגדרתו.

 

אבל יש גם שקי אוכל שמספקים מזון מלא ומאוזן.

"זה הטריק השיווקי הגדול מכולם, ההכרזה על שק מזון כ'מלא ומאוזן', כמו שאין דבר כזה 'מזון פרימיום'. זה מושג שהיצרנית המציאה, זה לא שיש סטנדרט ותקנים שמגדירים מה ההרכב של מזון פרימיום. באותה מידה אפשר להדפיס את המילה 'פרימיום' על כל שקית, זו לגמרי החלטה של היצרן.

 

"מזון אחד ויחיד, בהנחה שמאכילים את הכלב באותו סוג לאורך זמן, לא יכול להיות מלא ומאוזן. צריך מגוון כדי להגיע לזה. צריך לשנות סוגי בשרים או סוגי חלקי פנים כדי להגיע לתפריט מלא. עוד הגזמה שיווקית היא החלוקה של סוגי מזון שונים בהתאמה לנראות הכלב: מזון לכלבים עם שיער ארוך, מזון לכלבים קטנים או גדולים וכדומה. הרי בטבע כלבים אוכלים מה שהם אוכלים, וכלב עם שיער ארוך לא אוכל אוכל שונה מכלב עם שיער קצר".

 

"ירדו עליי"

 

השמועה על ביו־דוג צברה תאוצה, והיום כבר יש לגולן יותר מ־2,000 לקוחות קבועים שמשלמים 15–24 שקל לקילו מוצר. "אני לא מחפש לעשוק, אני באמת מאמין שלכלבים מגיעה אלטרנטיבה איכותית", הוא אומר. "בהתחלה ירדו עליי, גם חברים וגם וטרינרים, אבל היום יש יותר פתיחות".

 

איך ייתכן שבמשך כל כך הרבה שנים מזינים כלבים במזון יבש בהצלחה?

"עניין ההצלחה לא מדויק. יש המון בעיות שבעלי כלבים נתקלים בהם מדי יום, אבל הם לא יודעים שמקורם במזון, כמו נשירה מוגזמת, ריח פה רע, גירודים, הקאות. אז נותנים לכלב תרופות ומצליחים למגר את הבעיה, אבל אז נוצר מצב שבו צריך לתת באופן קבוע תרופות כדי להתמודד עם בעיה שנוצרת בגלל המזון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x