$
אלכוהול

עולם היין: ראש ים־תיכוני

המזרח התיכון החדש לא בדיוק חגג הקיץ, אבל בתחום אחד הוא פופולרי מתמיד: זני הענבים הים־תיכוניים הם המילה האחרונה בעולם היין. ארבעה סומליירים ממליצים על יינות ים־תיכוניים לפתוח איתם את השנה

גלי וולוצקי 08:4021.09.14

"ים־תיכוניוּת" - מושג קצת מעורפל כשמדובר ביין - הוא אחד הטרנדים הלוהטים בתחום היין בעולם. בישראל, שכבר שנים שולט בה הצמד קברנה סוביניון ומרלו, גובר בשנים האחרונות העניין בזני ענבים שמקורם באזורים החמים יותר של אגן הים התיכון (בעיקר דרום צרפת ודרום ספרד), וגם היקבים המקומיים החלו לייצר יינות שיותר מתאימים לכאן.

 

מוביל המגמה היה יקב ויתקין המשובח, שהתחיל את מהפכת הים־תיכוניוּת כבר לפני כעשור בהובלת היינן אסף פז. יקבי כרמל ויקב רקנאטי הצטרפו גם הם, ובשנים האחרונות הוציאו יינות מזנים כמו סירה, קריניאן, מורבדר, ולאחרונה גם מרסאן, מרסלאן ורוסאן - כולם דיירים חדשים באזורנו, אבל כאלה שפשוט נולדו לאקלים האזורי ומתחבבים בהצלחה על החך המקומי.

 

קיבצנו פאנל סומליירים כדי להרכיב לכם תפריט יינות לחג שכולו ים תיכון. אלה יינות שאין מתאימים מהם ללוות את האוכל שלנו, והם מספקים חוויות חדשות וטעמים שחורגים מהמוכר והידוע. טעמו והמליצו: מור ברנשטיין, סומלייה במסעדת קלארו החדשה של רן שמואלי; אבירם כץ, יועץ בתחום היין והאלכוהול וחבר בצוות אתר האלכוהול סנהדרינק; בן רון, סומלייה במסעדת מסה; ואלינור גונשורק, יועצת בתחום היין והאלכוהול.

 

לחיים לשנה החדשה

 

מארה פינק 2013, יקב מאיה. אין מתאים לפתיחת הערב והשנה מיין של יקב חדש. יקב מאיה, שהוקם לפני שנתיים ושחרר את יינותיו הראשונים לשוק בחודש שעבר, חרת על דגלו את הסגנון הים־תיכוני ועושה שימוש בזני ענבים ים־תיכוניים ובמומחי יין מיוון. המארה פינק (90% קריניאן, 10% מורבדר) הוא רוזה קליל, פירותי ורענן.

 

שתו לפני: רוזה שיתאים להרמת כוסית עוד לפני הביס הראשון. מחיר: 79 שקל.

 

הסומליירים. (מימין) בן רון, מור ברנשטיין, אבירם כץ ואלינור גונשורק הסומליירים. (מימין) בן רון, מור ברנשטיין, אבירם כץ ואלינור גונשורק צילום: תומי הרפז

 

 

למנות הראשונות

 

אדמה רוסאן 2013, יקב תבור. תבור הוא היקב הראשון שיצר יין רוסאן זני (100% רוסאן), והוא נגיש מאוד ויתחבב כמעט על כולם. יין מתקתק מעט ומאוד פירותי וטרופי, שייתן קונטרה יפה למאכלים חריפים ומתובלים.

 

שתו עם: סלט עלים עם אפרסק או דג מרוקאי. מחיר: 60 שקל.

 

גמלא השמורה רוזה סירה 2013, יקב רמת הגולן. עוד פתיחה ורודה לערב היא הרוזה החדש (סירה ומעט ויונייה) של יקבי רמת הגולן, המזוהים לרוב עם סגנון יינות קליפורני ואוסטרלי. רוזה שיכול ללוות מנות ראשונות, ויש לו יותר נפח וגוף.

 

שתו עם: סלט גזר, פקאנים מסוכרים וכוסברה; סלט קינואה עם חמוציות; ברוסקטות עם בשרים קרים. מחיר: 60 שקל.

 

למנות העיקריות

 

עלמה SGM 2012, יקב דלתון. בלנד קלאסי של דרום צרפת (52% סירה, 32% גרנאש, 16% מורבדר), המשלב כמה מכוכבי המגמה. יין נעים, קל אך מתובל ומפולפל, עסיסי ומהנה מאוד. הוא נשתה בקלות, ויעביר אתכם למנות הבשר באופן מושלם. שתו עם: קבב טלה; קורנדביף. מחיר: 88 שקל.

 

(מימין) גמלא השמורה רוזה סירה 2013, יקבי רמת הגולן, מארה פינק 2013, יקב מאיה, אדמה רוסאן 2013, יקב תבור, ספיישל רזרב לבן 2012, יקב רקנאטי, (מימין) גמלא השמורה רוזה סירה 2013, יקבי רמת הגולן, מארה פינק 2013, יקב מאיה, אדמה רוסאן 2013, יקב תבור, ספיישל רזרב לבן 2012, יקב רקנאטי, צילום: תומי הרפז

 

ספיישל רזרב לבן 2012, יקב רקנאטי.

יין שמייצג את המהפכה הים־תיכונית במיטבה. בעבר הכיל שרדונה וסוביניון בלאן, והיום מבוסס על העולים החדשים מעמק הרון (60% רוסאן, 40% מרסאן).

 

יופי של יין לעיקריות - אמנם לבן, אבל עשיר, קרמי, מורכב ובעל גוף מלא, שיחמיא גם לדגים של ההתחלה וגם לבשרים של האמצע. אם אתם ממש נהנים ממנו, הניחו את הבקבוק לידכם והמשיכו איתו לאורך כל הארוחה.

 

שתו עם: מנות עוף עשירות ביין לבן; דגים בשמנת; רוסטביף. מחיר: 149 שקל.

 

מדיטרניאן 2008, יקבי כרמל. בלנד (30% קריניאן, 25% שיראז, 23% פטי ורדו, 18% פטיט סירה, 2% מלבק, 2% ויונייה) שהוא כמעט על טהרת הים־תיכוניות. זהו יין עמוק, אלגנטי, מלא ומחייב, שייקח אתכם היישר לעומק הארוחה אבל יכול ללוות בהרמוניה גם את שלב הגבינות הקשות או את המוס שוקולד שתגישו לקינוח.

 

שתו עם: מנות ים־תיכוניות קלאסיות כמו אוסובוקו טלה; בשרים על האש; סטייקים ברוטב יין אדום. מחיר: 160 שקל.

 

קריניאן גליל רזרב 2011, יקב בנימינה

 

יין בשל ופירותי (100% קריניאן). מי שמורגל לקברנה ומרלו יאהב את הקריניאן הזה, שמספק חוויית שתייה עסיסית. זה הבציר האחרון שעשה אסף פז, שאחראי על חזרתו של הקריניאן לתודעה.

 

שתו עם: צלעות טלה עם עשבי תיבול; ברווז בתפוזים. מחיר: 59–55 שקל.

 

צפית אסמבלאז' 2011, יקבי ברקן

 

בלנד של זנים נישתיים (57% מרסלאן, 26% קלדוק, 12% פינוטאז', 5% קריניאן) שכמעט לא פוגשים בארץ. המרסלאן, זן שניטע לאחרונה בכמויות בארץ, נחשב הבטחה בתחום. יין מלא פרי, טעמי עץ ותיבול.

 

שתו עם: קדירת בשר ביין אדום; בשרים על האש. מחיר: 85 שקל.

 

לפני הקינוח

 

יוליוס ביטר'ס, מזקקת יוליוס. ביטר'ס כחול־לבן חדש לגמרי, שהסומליירים מכנים "השרטרז היהודי". הוא מגיע ממזקקת יוליוס של יובל הר גיל בגליל המערבי ומבוסס על תערובת צמחים גלילית, למשל זוטא לבנה, טיון דביק, קנרס סורי ואחרים, שהר גיל מלקט, ממצה באלכוהול ענבים ומיישן בחביות עץ. התוצאה היא הביטר'ס הכי ישראלי שיכול להיות, חזק באלכוהול, בעל טעמים מרירים וירקרקים, שמורידים את כל כובד הארוחה בשנייה ומכינים אתכם לקינוח. שתו עם: ביטר'ס שיעביר אתכם מהעיקריות לקינוח כמו חדשים. מחיר: 150 שקל.

 

עם הקינוח

 

שיכר דובדבנים, יקב הר אודם. השיכר שישלח אתכם הביתה מרוצים ומחויכים, גם אם הצלי היה יבש והדודה חפרה. זהו ליקר המיוצר מדובדבנים חמוצים וגודגדנים מתוקים ממטעי מושב אודם ומושב שעל בצפון רמת הגולן. הוא אדום, בוהק, יפהפה, מתוק־חמצמץ, ואוצר בתוכו את כל טעמי הפרי הנפלא הזה.

 

שתו עם: גלידת וניל; פאי תפוחים. מחיר: 69 שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x