$
אוכל

סיור קולינרי בירושלים

סצינת האוכל המתפתחת בבירה היא עוד סיבה לחגיגה ביום ירושלים שחל היום. זה כבר לא רק מחניודה, אלא שפע מסעדות כשרות טובות ואפילו דוכן אוכל מולקולרי חדשני. כתבי כלכליסט, אחת תל אביבית והשני מקומי, יצאו לסיור בעיר וחזרו עם המלצות ותובנות

גלי וולוצקי 08:4008.05.13

שרגא. בית קפה וסנדוויצ'ייה שכונתית

8:30. בית הקפה שנפתח לפני כחצי שנה באזור התעשייה הישן של העיר נראה כסנונית ראשונה באזור שהולך ומחדש את פניו. זהו גלגולה השני של סנדוויצ'יית שרגא האהודה מבקעה, וכמו במיקום הקודם, גם כאן גולת הכותרת של התפריט הכשר־חלבי היא הכריכים. את אלה מכין השף ניר קדר, והם נקראים בשמות צבעים על פי חומר הגלם העיקרי בהם: כריך צהוב (עם גבינת גאודה, איולי ביתי, עגבנייה, חסה ומלפפון כבוש), וכריך לבן (עם ביצה קשה, מיונז, פרוסות חציל אפוי ועגבנייה). לבד מהכריכים מוגשים כאן סלטים, קישים, מרקים, מנות פסטה וגם מאפים מתוקים. האווירה הנינוחה, הצניעות הכובשת והאוכל הטעים כבר הפכו את שרגא - גם במיקום החדש - לחביב הקהל. בשעות הבוקר המקום מלא בצעירים, חלקם עם זאטוטים, שבאים לקפה ונשנוש עם המחשב הנייד. בערב אפשר לשתות כוסית עראק או קמפרי, ולהשקיף על חומות העיר העתיקה.

 

קפה שרגא קפה שרגא צילום: יעל אילן

 

כדאי לטעום: כריך ירקרק עם חביתה ירוקה, טחינה לימונית, עגבנייה ומלפפון כבוש (33 שקל); כריך אדום עם גבינת שמנת, פסטו בזיליקום ושמן זית, ביצה קשה ועגבניות שרי קלויות (36 שקל). פרטים: ראשון־רביעי 22:00–7:00, חמישי 7:00 עד סועד אחרון, שישי 8:00 עד קצת לפני כניסת השבת. ינאי 3 ירושלים, 077-9529952.

 

 

התפריט כולל קלאסיקות ביסטרו לכל המשפחה, כמו ארוחות בוקר וטוסט גבינות, לצד מנות מתוחכמות יותר כמו ופל בלגי מתפוחי אדמה עם ביצי עין ושמנת מתוקה, או פטוצ'יני סלמון.

 

כדאי לטעום: טארט טאטן סלק ואגוזי מלך עם גבינת רוקפור (38 שקל); ביצים עלומות עם תרד בבשמל על לחם קלוי (54 שקל). פרטים: מ־7:00 עד לקוח אחרון, שישי עד שעה לפני השבת, במוצ"ש פותחים כשעה אחרי צאת השבת. שדרות בן מימון 1 ירושלים, 02-5665126.

 

ז'קוס סטריט. מסעדת שף כשרה בשוק

12:00. מסעדת השף החדשה והכשרה שנפתחה בשוק מחנה יהודה שואבת את השראתה מהמיקום הססגוני שלה וממתמחה במטבח המתבסס על חומרי הגלם שהשף, זכאי חוג'ה, קונה מדי יום. החלל הגדול מעוצב כרחוב בשוק, ואפשר לשבת בו מסביב לשולחן או על בר המשקאות הגדול הצופה למטבח הפתוח. התפריט כאן כשר־בשרי, והוא משלב השפעות מהמטבח הטורקי, הכורדי, העירקי ואפילו האסייתי.

 

ז'קוס סטריט ז'קוס סטריט צילום: מיקי נועם אלון

 

בימי שישי בצהריים מוגש כאן תפריט מיוחד ושמו "התפריט של אמא", ובו מנות פשוטות יותר המבוססות על מתכונים של אמהות השותפים במקום.

 

כדאי לטעום: מהתפריט הרגיל: סשימי דג עם חציל שרוף, שאלוט, צנובר, טחינה אסייתית ורוטב ג'ירו (52 שקל); מתפריט המאמות: קובה חמוסטה (58 שקל), חריימה חריף (70 שקל). פרטים: ראשון־חמישי 12:00 עד לקוח אחרון, שישי עד שעה לפני כניסת השבת. השקמה 6 ירושלים, 02-5817178.

 

אורן ויאני. מעדנייה חדשה

 

13:30. המעדנייה ברחוב שץ, בבעלות יאני עבאדי ואורן בן חקון, מבעלי חנות הטבע הוותיקה ברחוב הפלמ"ח, נפתחה בינואר ומציעה מבחר גדול של מוצרים כשרים, המסודרים בעמדות לפי נושאים. בעמדה המקסיקנית יש כל מה שצריך לגלגול טורטיות, בפינה האיטלקית שימורים איטלקיים, רטבים לפסטה ופסטות פרימיום, במקרר סלטים טריים ובירות בוטיק ישראליות ומיובאות, ועל המדף המרכזי ערב־רב של חטיפים, עוגיות ועוגות, קרקרים עם גרעינים וזרעונים ועוד ועוד. בוויטרינה מוצגים גבינות מיובאות וגבינות של משק יעקבס ונקניקים של מפעל הנדלס הכשר בראש העין. אפשר גם לקנות כאן כריכים טריים שמוכנים במקום מלחם של טלר. הריכוז של כל המוצרים במקום אחד מבורך.

 

אורן ויאני אורן ויאני צילום: מיקי נועם אלון

 

כדאי לטעום: סלטי ביצים, אבוקדו, טונה וביום שישי גם כבד קצוץ (20–14 שקל ל־250 גרם), קרקרים בריאותיים של דיטרה ועפר אופים (22.90 שקל), עוגות בחושות של מימיס (35 שקל). פרטים: ראשון־חמישי 20:00–8:30, שישי עד שעה לפני כניסת שבת. שץ 8 ירושלים, 02-5797378.

 

סנדוויץ' של מטבח מתקדם. אוכל רחוב מולקולרי וחנות לצורכי המטבח המולקולרי

16:00. ממש במרכז העיר שוכנת חנות חדשה לצורכי בישול מולקולרי. ואם זה לא מפתיע מספיק, הרי שבחזיתה מוקם דוכן של אוכל רחוב מולקולרי, הראשון בארץ מסוגו.

 

בישול מולקולרי בישול מולקולרי צילום: מיקי נועם אלון

 

את החנות פתחו בינואר השפים שחר דבח וגיא בן סימון, והיא מכוונת בעיקר לאנשי מקצוע, אבל גם לחובבי מטבח מתקדמים שאוהבים להתעסק עם קציפות, להקפיא בחנקן נוזלי ובאופן כללי לשנות מרקמים של מזון. בחנות אפשר להשיג את כל האבקות הדרושות למטבח המולקולרי, עשרות סוגי ג'לטינים, חומרי מיט גלו (המשמשים ל"הדבקת" בשר או גבינות), פלקסיג'ל (המאפשר ליצור, למשל, “ספגטי" ממגוון חומרי גלם), קסנטן גאם ועוד ועוד.

 

בדוכן הכריכים, הפתוח כל יום מ־10:00 ועד שנגמר, מרכיבים השניים כריכים המבוססים על חומרי גלם שהוכנו בשיטת בישול בוואקום (סו־וויד).

 

כדאי לטעום: כריך של צלעות בקר "סלואו פוד", המבושלות בוואקום במשך 57 שעות בטמפרטורה של 64.4 מעלות (25 שקל); “קרפים" בלי קמח העשויים מ־100% נוגט (10 שקלים). פרטים: אליעש 8 ירושלים, 02-5869314.

 

מסעדת אדום. עוברת לתחנה ומתרחבת

 

20:00. המסעדה הוותיקה שפעלה במשך יותר מ־12 שנה בחצר פיינגולד, העתיקה את משכנה למתחם התחנה החדש, שנפתח ממש בימים אלה. אדום החדשה משתרעת על פני 250 מ"ר ויכולה לאכלס יותר מ־200 סועדים בחלל המרכזי המרהיב, על הדק שבחוץ ובבר העישון המרווח, הכולל בר גדול וספות ישיבה. על העיצוב הופקד האדריכל גלעד זעפרני, שיצר חלל יפהפה המשלב אלמנטים תעשייתיים עם לוק ניו יורקי, וגם מזכרות - למשל, הנברשת הענקית בחדר הבר, העשויה כולה מצלחות של מסעדת אדום הקודמת.

 

מסעדת אדום מסעדת אדום צילום: טלי מאייר

 

לצד מנות הדגל הוותיקות, כמו שרימפס ים תיכוני, יש מנות שרועננו (פאטה הכבדים מוגש עם "קוויאר" בלסמי וקציפת פרמז'ן) ומנות חדשות לגמרי.

 

כדאי לטעום: סביצ'ה דג ים בגספאצ'ו עגבניות צהובות (52 שקל); פלטת פירות ים וריזוטו שחור בקארי אדום ( 118 שקל). פרטים: פתוח מ־18:30 באמצע השבוע (בקרוב גם בצהריים), בשישי־שבת מ־12:00. מתחם התחנה, 02-6246242.

 

ועוד 10 מקומות ששווים ביקור

 

בר קזינו דה פריז: בר שפתחו לפני כשנה וחצי סולן הדג נחש, שאנן סטריט, ואלי מזרחי, מהפיגורות הידועות בשוק ומבעלי קפה מזרחי הוותיק. זה המקום הנכון לשתות דרינק ולאכול צלחת של דגים מעושנים וכבושים, ושאר מנות קטנות וחינניות. פרטים: מחנה יהודה 3, 02-6504235.

 

ממתקי ג'עפר: מקדש הממתקים של העיר העתיקה, אוחז בתואר מלך הכנאפה ומצדיק עצירה מתוקה לטייק אוויי. מכינים כאן מבחר עצום של בקלאוות וכנאפה נהדרת לפי אותם מתכונים משנת 1951 ועד היום. פרטים: רחוב בית הבד בעיר העתיקה, 02-5836146.

 

חומוס לינא: יש הנשבעים שזה החומוס הטוב בארץ. דור שלישי של בשלני חומוס מפעיל את המקום הזה ומגיש חומוס טרי, פול, מסבחה וחומוס גרגרים. פרטים: אל ח'נקה 42 בעיר העתיקה, 02-6277230.

 

הלחם של תומר: המאפייה הירושלמית שנהפכה לרשת מצליחה לשמור על איכות מצוינת למרות ההתרחבות. האופה המוכשר תומר בלס מציע בכל הסניפים מבחר גדול של לחמי מחמצת, מאפים מלוחים ומתוקים ועוגות נהדרות. כל סניף הוא גם בית קפה נחמד. פרטים: סניפים ברחביה, תלפיות, קטמון וארנונה.

 

האגס 1: מסעדה זעירה באחת מסמטאות השוק מציעה תפריט צמחוני־טבעוני מחומרי גלם טריים ומשובחים. זה המקום לארוחה קלה, בריאה ולא מכבידה. פרטים: אליהו יעקב בנאי 1, שוק מחנה יהודה, 054-3133442.

 

איטליה הקטנה: המסעדה הוותיקה התחדשה לפני כמה חודשים בבעלות חדשה (קבוצת אדום הירושלמית), והחליפה את התפריט החלבי לבשרי ונשארה כשרה. בתפריט החדש מנות פסטה, אנטיפסטי ובשרים, ובימי שישי פועלת המסעדה כשוק אוכל המאפשר גם הצטיידות הביתה. פרטים: קרן היסוד 38, 02-5611368.

 

החאצ'פוריה: אחד מהמקומות הממכרים בעיר. כאן אופים מדי יום כחמישה סוגי מאפים גיאורגיים המשלבים בצקים וגבינה: אמרולי, אצ'רולי, חינקלי, חאצ'פורי ומגרולי. פרטים: השקמה 5, שוק מחנה יהודה, 02-5373630.

 

גלידה מוסלין: גלידה צרפתית בעבודת יד ובטעמים מקוריים כמו זעפרן, שומשום שחור, ווסאבי ועוד. גם הקפה והתה כאן מומלצים. פרטים: האשכול 6, 02-5003601.

 

הסדנא: הרכש החדש של קבוצת מחניודה מציע תפריט בשרי וחוויה שיכולה להתאים לכל המשפחה, אבל גם לדרינק ונשנוש על הבר. העיצוב ניו יורקי, ובתפריט מנות בשר על הגריל, דגים, פירות ים ומנות צמחוניות. פרטים: דרך חברון, 02-6572265.

 

זוני: המקום הכי תל אביבי בירושלים. הביסטרו הוותיק שמציע תפריט לא כשר ופעילות שבעה ימים בשבוע, ממשיך להגיש תפריט פשוט וטוב עם כל הקלאסיקות של הז'אנר: סלט קיסר, כריך BLT, קרוק מאדאם ועוד. פרטים: יואל משה סלומון 15, 02-6257776.

 

בעיניים של ירושלמי

 

כמה את יפה ירושלים. בבקרים, כשאני נוסע ברכבת הקלה למרכז העיר להתהלך ברחובותייך. כמה את יפה ירושלים, כשהאוזניות תחובות באוזניים והמוזיקה רועמת כך שלא אצטרך לשמוע את האנשים מקללים, מגדפים, מתלהמים.

 

כמה את יפה ירושלים. בצהריים, כשאני נוסע באוטובוס לאסוף את הבן שלי מהגן בהר הצופים. בדרך, אני יכול לראות באופק את כיפת הזהב. נוצצת בשמש אחר הצהריים כמו בגלויה. כמה את יפה ירושלים. כמה את יפה, ובלויה, ומסוכסכת וחסרת כל סיכוי.

 

כמה את יפה ירושלים. לפנות ערב, כשאנחנו מטיילים בשכונה. הבן שלי על אופניו, ואני דוחף אותו קלות בעליות. כמה את יפה ירושלים. כשאנחנו חולפים על פני עובדים של העירייה שמחליפים את עמודי התאורה כי או־טו־טו בחירות וצריך לעשות משהו, במקום לנקות את השכונה המתלכלכת שלנו, במקום להתקין כבר צילייה בגן השעשועים, כדי שלילדים יהיה קצת פחות חם.

 

כמה את יפה ירושלים. בלילות, כשרוח קרירה מצמררת את הגוף. כשניידות המשטרה ומשמר הגבול מפטרלות בשכונה או מקימות איזה מחסום דרכים ארעי לתפוס מישהו מעיסאוויה. כמה את יפה ירושלים. כשעוצמים את העיניים, כשמכסים את המוגלה מתחת לשלטים יפים של העירייה על עיר הקרח או פסטיבל אבירים או על מירוץ פורמולה 1.

 

כמה את יפה ירושלים. עם שחר. כשצריך לקום בבוקר, ולנסוע לעבודה, לתל אביב.

שאול אמסטרדמסקי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x