$
כלכלה ומדיניות

דאבוס 2020

טראמפ בדאבוס: לוקח קרדיט על הצמיחה בארה"ב, מציע למדינות לדאוג קודם לאזרחיהן

רגע לפני פתיחת משפט ההדחה שלו בסנאט, ניצל נשיא ארה"ב את הנאום שנשא מול מנהיגי העולם כדי לספור הישגים כלכליים ולהמשיך לקדם את אג'נדת "אמריקה תחילה" שלו. "אימצנו גישה חדשה המרוכזת כל כולה במצבו ובשלומו של העובד האמריקאי"

שירות כלכליסט 16:0621.01.20

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ניצל את הנאום שנשא מול מנהיגי העולם בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, כדי להמשיך ולקדם את אג'נדת "אמריקה תחילה" שלו - ועודד מדינות אחרות לאמץ גישה דומה, המתמקדת בטובת ענייני הפנים בעת ניהול הכלכלה והיחסים הפוליטיים ברחבי העולם.

 

"השגשוג של אמריקה אינו מוטל בספק, הוא חסר תקדים ואין לו תחרות עם אף מקום אחר בעולם", אמר הנשיא, שעות ספורות לפני תחילת משפט ההדחה שלו בסנאט. "אמריקה השיגה את התפנית המרשימה הזאת לא על ידי עשיית שינויים קלים במדיניות שלה, אלא על ידי אימוץ גישה חדשה המרוכזת כל כולה במצבו ובשלומו של העובד האמריקאי". 

 

 

דונלד טראמפ, היום בדאבוס דונלד טראמפ, היום בדאבוס צילום: איי פי

 

"כל החלטה שאנחנו עושים - בנוגע למיסים, סחר, רגולציה, אנרגיה, הגירה, חינוך ועוד - מתמקדת בשיפור חייו של האמריקאי הממוצע", הוסיף. "רק כאשר ממשלות שמות את אזרחיהן בראש, אנשים הופכים למושקעים בעתיד האומה שלהם".

 

רוב הנאום של הנשיא התמקד בהצלחת ממשלו ביישום מדיניות "אמריקה תחילה", סט קווים מנחים המיועדים להיטיב עם האמריקאי הממוצע באמצעות מדיניות כלכלית כמו הגנת סחר או הורדת מיסים.

 

המדיניות, שהובילה למלחמות סחר פראיות עם שותפים כלכליים של שנים רבות כמו סין, האיחוד האירופי ומקסיקו, לוו בצמיחת תמ"ג גבוהה מהמצופה בארצות הברית ובשיעור אבטלה של פחות מ-4%.

 

 

למרות שדיוני הסחר הלחיצו את השווקים הפיננסיים במשך כמעט שנתיים, הבית הלבן הגיע לשני הסכמי סחר חשובים בשבוע שעבר - כאלו שעתידים להמריץ את הכלכלה ולשלוח את מדד S&P 500 מעל ל-3,300 נקודות בפעם הראשונה אי פעם.

 

ארצות הברית וסין חתמו ביום רביעי האחרון על "השלב הראשון" במסגרת הסכם הסחר, שלפי גורמים המעורים בניסוחו יביא לגידול במכירה של סחורה ושירותים אמריקאים לבייג'ינג.

 

בחמישי העביר הסנאט את הסכם הסחר הצפון אמריקאי החדש, המעניק ליצרנים מארה"ב גישה קלה יותר לשוק החלב הקנדי ומשרטט חוקים נוקשים יותר המתייחסים למקורם של חלקי רכב.

 

בנאומו בדאבוס הצביע טראמפ על אחד מניצחונות החקיקה הגדולים של ממשלו, קיצוץ המיסים ב-2017 וה-Job Act, שהביאו את מס התאגידים ל-21% ותמכו ברווחי העסקים למשך רוב תקופת נשיאותו. הממשל טוען כי ההבטחה לשיעור מיסים נמוך מפתה עסקים בינלאומיים להעביר את הייצור שלהם לארה"ב, וכך להעסיק יותר אמריקאים.

 

"היום אני דוחק במדינות אחרות ללכת בעקבות הדוגמא שנתנו ולשחרר את אזרחיהן מהנטל הכבד של הבירוקרטיה", אמר טראמפ. "עם זאת, אתם חייבים לנהל את המדינה שלכם כמו שאתם רוצים".

 

הנשיא לא התייחס לשיחות הסחר המתקיימות עם האיחוד האירופי או עם מדינות החברות בו, למרות דיווחים לפיהם טראמפ ונשיא צרפת, עמנואל מקרון, הגיעו להסכם בנושא מיסים דיגיטליים.

x