סגור

התוכנית החדשה של ביידן: 2 טריליון דולר להשקעה בתשתיות - והעלאה של מס החברות

נשיא ארה"ב צפוי לחשוף היום את תוכנית "American Jobs Plan" שלו, הכוללת בין היתר הזרמה של 621 מיליארד דולר לתיקון ושידרוג גשרים, דרכים, כבישים ומערכות תחבורה, ו-213 מיליארד דולר להקמה ושיפוץ של מעל ל-2 מיליון בתים בדיור בר השגה. המימון יגיע בחלקו מהעלאה של מס החברות מ-21% ל-28%

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן יחשוף היום (ד') תוכנית השקעות בתשתיות בסכום של 2 טריליון דולר – שתמומן באופן חלקי על ידי העלאה של מס החברות מ-21% ל-28%.
ההצעה שיגיש הנשיא, תחת השם American Jobs Plan, היא למעשה תוכנית ראשונה מבין שתיים שמתכנן הממשל להנעת הכלכלה האמריקאית, ושצפויה גם היא לצאת לדרך בשבועות הקרובים.
ביידן יפרסם הערב את פרטי התוכנית בביקור בפיטסבורג, כאשר לפי הבית הלבן ההודעה על התוכנית הנוספת תצא במהלך החודש הבא. שתיהן ייצטרכו כמובן לקבל את אישור הקונגרס – והנשיא ותומכיו יאלצו להיאבק על כך.
2 צפייה בגלריה
סלילת כביש מהיר קליפורניה תשתיות ביידן 2
סלילת כביש מהיר קליפורניה תשתיות ביידן 2
סלילת כביש מהיר בקליפורניה
(צילום: רויטרס)
ההצעה שתפורסם היום מגיעה שבועות ספורים בלבד לאחר הממשל הצליח, בקושי רב, להעביר את תוכנית החילוץ שיזם הנשיא בתגובה למשבר הקורונה, בהיקף של 1.9 טריליון דולר.
יש כמובן הבדלים גדולים בין שני המקרים, ולא רק בגלל היעדים השונים של ההצעה החדשה לעומת תוכנית החילוץ. הסכום אליה מכוונת התוכנית החדשה להשקעה בתשתיות ייתפרש על פני 8 שנים – מול סכום הסיוע למשבר הקורונה שהממשל יוציא בשנה אחת. שיטת המיסוי החדשה, שבמרכזה כאמור העלאת מס החברות, תממן את ההשקעות בתשתיות במשך 15 שנה.
בהעלאת מס החברות מבטל למעשה הבית הלבן את אחד המהלכים הראשונים שהוביל הממשל הקודם של הנשיא דונלד טראמפ ב-2016 – שיזם הורדה במס החברות בארה"ב. התוכנית של ביידן כוללה גם שורה של כללים שיקשו על חברות אמריקאיות ליהנות ממערכות מס מקלות במדינות אחרות.
2 צפייה בגלריה
סלילת כביש מהיר קליפורניה תשתיות ביידן 1
סלילת כביש מהיר קליפורניה תשתיות ביידן 1
סלילת כביש מהיר בקליפורניה
(צילום: בלומברג)
ה-American Jobs Plan כוללת, בין היתר, את ההשקעות הבאות: הזרמה של 621 מיליארד דולר לתיקון ושידרוג גשרים, דרכים, כבישים ומערכות תחבורה – כולל מסילות רכבת; נתיבים ימיים ושדות תעופה; השקעה במכוניות חשמליות; השקעה של 111 מיליארד דולר בשיפור רשת המים, כולל החלפת צנרת ושדרוג תשתיות מים, על מנת להבטיח מים ראויים לשתייה; הזרמה של 100 מיליארד דולר לשידרוג הנגישות לרשת בפס רחב; 213 מיליארד דולר להקמה, שיפור ושיפוץ של מעל ל-2 מיליון בתים בדיור בר השגה, במטרה לצמצם את המחסור ברחבי ארה"ב של בתי מגורים למעוטי יכולת; סכום של 100 מיליארד דולר יוקדש לטובת הקמה ושידרוג של בתי ספר ציבוריים; 180 מיליארד דולר למחקר ופיתוח של טכנולוגיות של העתיד; ו-100 מיליאר דולר לטובת תוכניות השמה מקצועיות.