$
כלכלה ומדיניות

החשמל העצמאי של טקסס עלה ביוקר ליצרניות מזהמות וירוקות

הסופה החריגה בעוצמתה שפגעה במדינה חשפה את הכשלים במערכת ייצור החשמל המקומית והוכיחה שוב שמשבר האקלים מחייב היערכות ארוכת טווח. היחידות שעמדו בעומסים היו יצרניות אנרגיה עם כושר אחסון גבוה

ויקי אוסלנדר 07:2625.02.21

אם שוק המניות מהווה מדד כלשהו לגבי עתיד כדור הארץ, הרי שהכרעה בעניין טרם התקבלה. בימים האחרונים הוכתה טקסס בסופה הקשה ביותר מזה 30 שנה. מיליוני תושבים נותרו ללא חשמל, עיר אחת נאלצה לסגור את אספקת המים ונרשמו מאות מקרים של הרעלת פחמן חד־חמצני כאשר תושבים הפעילו גנרטורים ביתיים. כל זה תוצר של מזג אוויר קיצוני הנובע ממשבר האקלים החמור הפוקד את העולם. ברקע הדרמה האקלימית, מניות חברות האנרגיה המסורתיות והירוקות רושמות עליות וירידות, ללא כל קשר לגישתן לאיכות הסביבה.

 

במשך חמישה ימים בשבוע שעבר עמד מחיר החשמל בטקסס על תקרת השיא המותרת - 9,000 דולר עבור מגה־ואט לשעה. משמעות הדבר למשקי הבית היתה תעריף שעתי של תשעה דולרים לקילוואט לעומת מחיר ממוצע של 12 סנט, זינוק הנובע מכך שחשבונות החשמל בטקסס הם תוצאה של שוק אנרגיה ייחודי.

 

 

 

מאות קמעונאים ללא פיקוח

 

טקסס מפעילה רשת חשמל משלה, שמנוהלת על ידי ארגון ללא מטרות רווח בשם ERCOT ומספקת 90% מהחשמל במדינה ל־29 מיליון לקוחות. תהליך ייצור ואספקת החשמל מתנהל לפי עקרונות השוק החופשי ומאפשר ללקוחות לבחור ספק מבין 220 קמעונאים במערכת שאין בה כמעט פיקוח או רגולציה. שיטה זו מייצרת מצד אחד עצמאות אנרגטית, אך מצד שני מותירה אותה מנותקת ממקורות חשמל אחרים או מפיקוח פדרלי.

 

 

הסנאטור טד קוז הסנאטור טד קוז צילום: אי.פי

 

כשהסופה הארקטית הכתה בטקסס, השוק הלא מפוקח הזה, שבחר מסיבות של חסכנות שלא להקים תוכנית חירום למצבים קיצוניים (למרות שהמדינה הוזהרה להכין כזו ב־1989 ושוב ב־2011), נכנע אל מול איתני הטבע, ו־25% מהיכולות האנרגטיות של המדינה שותקו.

 

במערכת כזו כשהביקוש עולה, כך גם המחיר. הבעיה היא שכאן מדובר בזינוק של מאות אחוזים שהשאיר את הטקסנים שביקשו להתחמם עם חשבונות חשמל שהגיעו לעתים לאלפי דולרים. חברת אחת בשם Griddy שהמודל העסקי שלה כולל תמחור דינמי של מחירי חשמל ללקוחות, עומדת בלב סערת המחירים המאמירים ואפילו יעצה ללקוחותיה למצוא ספקיות אנרגיה חלופיות לזמן קצר, כדי להימנע מחשיפה לתמחור הדינמי מבוסס הביקוש.

 

בשוק הטקסני קיימות כמה חברות חשמל דומיננטיות שפעילותן כוללת תפעול תחנות כוח וייצור חשמל, והן גם מחזיקות בחברות קמעונאיות. רובן ככולן רשמו ירידות במחירי המניה של עד 9% מתחילת המשבר הנוכחי, כאשר מה שהוביל את עומק הירידות, או את גובה העליות, הוא לא סוג האנרגיה עליהן הן מתבססות, אלא רמת העמידות שהפגינו לנוכח הסופה המשתוללת.

 

בין היתר נפלו מניות NRG Energy ו־Duke Energy שמרבית הייצור שלהן מבוסס על פחם וגז טבעי, וגם NextEra Energy שהיא חברת האנרגיה הסולרית הגדולה בארה"ב במונחים של שווי שוק. חברות אנרגיית הרוח RWE הגרמנית ו־Innergex הקנדית לא רק ספגו נפילה במניה, אלא אף דיווחו על פגיעות צפויות של בין עשרות למאות מיליוני דולרים לשורת הרווח שלהן.

 

ההפסד נובע מהמודל העסקי הייחודי של החברות הללו, שבמסגרתו הן נקשרות בחוזים ואמורות לספק כמות אנרגיה מסויימת מדי שעה. כשקפאו הטורבינות, הן נאלצו לרכוש בעצמן חשמל במחירי שיא בשוק הקמעונאי.

 

מנגד, מניית ענקית האנרגיה המקומית Vistra המפעילה 18 תחנות כוח על גז טבעי, נהנתה מזינוק של 8%. החברה, שנשענת עדיין באופן נרחב על מקורות אנרגיה מזהמים, מחזיקה במה שנחשב פורטפוליו מגוון יחסית, עם מפעל אנרגיה גרעינית פרודוקטיבי ומקורות סולאריים רבים. עם זאת, מה שאפשר לה להיות בין היחידות שהצליחו לספק חשמל כמעט ללא הפרעה היה מתקן אחסון ענק שבשליטתה.

 

מרוויחים נוספים מהפיאסקו הם משווקי הגז הטבעי בצפון אמריקה, שנהנו מביקושים חזקים בטקסס. לפי הערכות הבנק האוסטרלי Macquarie, הסיבוב שסוחרי הסחורות שלו עשו על הגז יבוא לידי ביטוי בעלייה של מעל 5% ברווח השנתי, או כ־215 מיליון דולר. Macquarie, אגב, היא המממנת של חברת החשמל Griddy.

 

גם חברות אנרגיה שאין להן קשר ישיר למתרחש בטקסס, ושלא ענו על שום ביקושים רווחיים ויוצאי דופן מהמדינה, לא שיקפו מגמה ברורה. כמה חברות אנרגיה מתחדשת ירוקות, כמו Bloom Energy, Sunworks ו־SunPower נפלו בכ־30% כל אחת.

 

הסיבה שהתנהגות המשקיעים ברובה לא מבוססת על התבוננות צופה פני עתיד בכל הנוגע לסוגיית משבר האקלים, היא משום שניכר כי ארה"ב והמדינות שמרכיבות אותה מחפשות מתחת לפנס ורואות בעיקר קטסטרופה של תשתיות וניהול. וזה לא במקרה.

 

אף שכל העיניים נשואות כעת לטקסס, האמת המצערת היא שכבר בקיץ האחרון, רשת החשמל של המדינה המאוכלסת ביותר בארה"ב - קליפורניה - נכנעה למשבר האקלים ומאות אלפי תושבים מצאו את עצמם בעלטה. בדומה לסופה בטקסס, גם גלי החום הקיצוניים נחזו הרבה מראש, אבל רשת החשמל במדינה לא הצליחה לעמוד בעומסים וקליפורניה נכנסה על כורחה לסבבים ארוכים של הפסקות חשמל יזומות. הפעם האחרונה שבה חוותה המדינה מחסור אנרגטי כזה היתה אי־שם בשנת 2000. אך אז נוצר המשבר בידי אדם, אחרי ששוק האנרגיה נפתח לתחרות פרועה ובעקבות מניפולציות של חברות האנרגיה (אנרון בראשן) על המחירים.

 

טד קרוז לעג לקליפורניה

 

כשאירע משבר הקיץ בקליפורניה, צייץ הסנאטור הרפובליקאי מטקסס טד קרוז בהתנשאות: "כעת קליפורניה לא מסוגלת לבצע אפילו פעולות בסיסיות של ציוויליזציה, כמו למשל חשמל אמין. ביידן / האריס / AOC רוצים להפוך את מדיניות האנרגיה הכושלת של קליפורניה לסטנדרט בפריסה ארצית. מקווה שאתם לא אוהבים מיזוג אוויר!". את הלעג הוא המשיך כמה חודשים עד לבחירות בנובמבר 2020 וטען שססמת קמפיין המפלגה צריכה להיות: "אם אתה רוצה לחיות בלי מיזוג אוויר, בחר בדמוקרט".

 

קרוז אפילו לא ניסה להגן על הציוצים הלעגניים הללו כאשר כבה החימום במדינה שבה נבחר. בדומה לרשויות הפדרליות ולפוליטיקאים בקליפורניה, גם הוא התמקד בדבר אחד - להשיב את היכולות האנרגטיות ולוודא שמקרי קיצון לא יפילו את רשתות החשמל בעתיד.

 

"כל המומחים אומרים לנו שסוג זה של מזג אוויר פרוע ובלתי צפוי עתיד להתרחש בתדירות גבוהה בהרבה ממה שקרה בעבר", אמר במסיבת עיתונאים ריצ'רד גליק, יו"ר הוועדה הפדרלית לאנרגיה. "עלינו ועל אחרים מוטל להבטיח שהרשת תהיה עמידה יותר נגד אירועי מזג האוויר הקיצוניים האלה". גליק התייחס פחות למקורות אנרגיה חלופיים כדרך להתמודד עם הבעיה לטווח הארוך, אלא הטיל ספק בבדידות המזהרת האנרגטית שכפתה על עצמה טקסס ושמנעה ממנה להיעזר במקורות כוח חיצוניים.

 

לאורך השנים, מומחים חזרו והמליצו על הקמת קווי הולכה מסיביים כדי לסייע גם לקליפורניה. אך ההצעות הללו מתעלמות ממכנה משותף אחד לקליפורניה ולטקסס: בהתמודדות מול משבר האקלים לא יסייעו פיקוח הדוק מדי או היעדרו בסגנון שוק חופשי. גישה שמרנית לאנרגיה שמגובה בתחנות כוח מסורתיות לא יכולה למנוע קריסת מערכות. אלה פשוט לא יעמדו בטמפרטורות הקיצוניות.

 

x