$
כלכלה ומדיניות

סין עקפה את ארה"ב והפכה ליעד מספר אחד עולם בהשקעות זרות ב-2020

עפ"י נתונים שהוצגו בכנס המסחר והפיתוח של האו"ם, בהשפעת משבר הקורונה, ההשקעות הזרות החדשות בארה"ב נפלו אשתקד ב-49%, לעומת זאת סין רשמה עלייה של 4% בהשקעות הללו. בסה"כ ההשקעות הישירות בעולם התכווצו אשתקד ב-42% לסכום מוערך של 859 מיליארד דולר לעומת 1.5 טריליון דולר ב-2019

חדשות חוץ 10:2725.01.21
סין עקפה את ארה"ב בשנה שעברה והפכה ליעד המוביל בעולם להשקעות זרות ישירות (FDI), על רקע מגפת הקורונה, כך מדווח הוול סטריט ג'ורנל.

 

 

 

לפי הנתונים שפרסם האו"ם, ההשקעות החדשות בארה"ב ממשקיעים זרים נפלו ב-49% ב-2020 על רקע הקשיים של המדינה לבלום את התפשטות הקורונה וההאטה הכלכלית כתוצאה מכך. ארה"ב החזיקה במקום הראשון במשך עשורים. לעומת זאת בסין, שהחזיקה תמיד במקום השני, ההשקעות הזרות טיפסו ב-4%.

 

שוק בשניאנג סין, לקראת השנה החדשה, שנת השור שוק בשניאנג סין, לקראת השנה החדשה, שנת השור צילום: איי אף פי

 

נתוני ההשקעות של 2020, שפורסמו במסגרת כנס המסחר והפיתוח של האו"ם, מדגישים את המעבר של סין למרכז הכלכלה העולמית שנשלטה עד כה בידי ארה"ב. המגפה רק האיצה את המגמה שכן סין הצליחה לבסס אף יותר את מעמדה כמפעל הייצור של העולם והרחיבה את חלקה במסחר העולמי.

 

הממשלה הסינית הטילה סגר מחמיר על האוכלוסייה במאמץ להשתלט על הנגיף לאחר שהתגלה לראשונה בעיר ווהאן. התמ"ג הסיני אף התרחב בשנה שעברה בניגוד למצב במרבית הכלכלות הגדולות.

 

 

מפעל בסין שעבד בימי הקורונה מפעל בסין שעבד בימי הקורונה צילום: imagine china

 

סין אמנם משכה יותר השקעות חדשות בשנה שעברה, אך כלל ההשקעות הזרות בארה"ב נותרו גבוהות בהרבה ומשקפות את העשורים שבהם היתה המיקום האטרקטיבי ביותר לעסקים זרים שהיו מעוניינים להתרחב מעבר לשוק המקומי שלהם.

 

ההשקעות הזרות בארה"ב טיפסו ב-2016 לשיא של 472 מיליארד דולר. לשם השוואה, באותה שנה ההשקעות הזרות בסין עמדו על 134 מיליארד דולר. מאז ההשקעות בסין במגמת עלייה, בעוד שבארה"ב נפלו בכל שנה מאז 2017.

 

הירידה החדה בשנה שעברה משקפת כאמור את ההאטה הכלכלית בעקבות הצעדים שננקטו לבלימת הקורונה. לדבריו של דניאל רוזן מחברת המחקר העצמאית רודיום גרופ בניו יורק, זה רק טבעי שההשקעות הזרות ירדו בארה"ב בהתחשב בנסיבות, מכיוון שזו כלכלת שוק פתוח, ואילו הכלכלה הסינית אינה. "אין סיבה להילחץ מתחזית ההשקעות הזרות הישירות בארה"ב בהנחה שארה"ב תמשיך לדבוק במערכת התחרותית הבסיסית של שוק פתוח", אומר רוזן.

 

 

מימין: נשיא סין שי ג’ינפינג ונשיא ארה”ב לשעבר דונלד טראמפ מימין: נשיא סין שי ג’ינפינג ונשיא ארה”ב לשעבר דונלד טראמפ צילום: רויטרס

 

אדידס, סטארבקס וטסלה השמשיכו להשקיע

 

בסין, זרם ההשקעות מצד חברות בינלאומיות המשיך על אף השלכות המגפה. כך למשל, ענקית התעשייה האמריקאית האניוול אינטרנשיונל ויצרנית ציוד הספורט הגרמנית אדידס הרחיבו את הפעילות שלהן במדינה. חברות נוספות המשקיעות בסין כוללות את סטארבקס שמשקיעה 150 מיליון דולר לבניית מפעל קלייה ופארק חדשנות וטסלה שמרחיבה את התפוסה במפעל בשנגחאי.

 

סניף של סטארבקס בסין סניף של סטארבקס בסין צילום: בלומברג

 

בנוגע לשנה הנוכחית, ההערכה היא כי לא תירשם התאוששות משמעותית בהשקעות בעולם או במדינות שחוו ירידה. "המשקיעים קרוב לוודאי שיישארו זהירים בכל הקשור להתחייבויות הון", אמר ג'יימס זהאן ממארגני כנס המסחר של האו"ם. להערכתו, ההתאוששות תגיע רק ב-2022, אך גם אז "הדרך להתאוששות מלאה בהשקעות הזרות תהיה מלאת מהמורות".

 

באופן כללי הנתונים מצביעים על חלוקה ברורה בין מזרח ומערב. כך למשל, מזרח אסיה משכה שליש מכלל ההשקעות הזרות - השיעור הגבוה ביותר מאז החל התיעוד בשנות ה-80. בהודו נרשמה עלייה של 13%, בעיקר בשל עלייה בביקוש לשירותים דיגיטליים. לעומת זאת, באיחוד האירופי נרשמה צניחה של 71%, בעוד שבריטניה ואיטליה שסבלו משיעורי תמותה גבוהים מקורונה והתכווצות כלכלית חדה, לא משכו השקעות חדשות, ובגרמניה נרשמה ירידה של 61%.

 

כלל ההשקעות הזרות הישירות נפלו ב-42% ב-2020 לסכום מוערך של 859 מיליארד דולר מ-1.5 טריליון דולר ב-2019.

 

x