$
כלכלה ומדיניות

ניתוח כלכליסט

הניסיון והאג'נדה של ג'נט ילן מקרבים אותה לתפקיד שרת האוצר

בזמן שטראמפ תוקע את העברת השלטון, ג'ו ביידן פועל לאיוש המשרות הבכירות, ובראשן שר אוצר. בעוד הסנאטורית הפרוגרסיבית אליזבת' וורן תהיה מינוי מאתגר לרפובליקנים וחברת הפד לייל בריינארד נחשבת פשרנית מדי, יו"ר הפד לשעבר תתאים למשימה

ויקי אוסלנדר 20:3317.11.20

נשיא ארה"ב היוצא דונלד טראמפ מסרב לזנוח את הנרטיב שפיתח לעצמו, וגם בימים האחרונים ממשיך לטעון בתוקף לניצחונו בבחירות. בעודו עושה זאת, הוא מזניח את אחריות המשילות שלו, שעה שבארה"ב נרשמים יותר מ־100 אלף חולי קורונה מאומתים מדי יום, והמדינה דוהרת בבטחה למיתון עמוק יותר ויותר.

 

בינתיים, במטה הנשיא הנכנס מנסים לגבש את הקבינט החדש, שאמור לפי ג'ו ביידן, "לשקף את אמריקה". הקבינט שיוקם יידרש לטפל במשבר הבריאותי והכלכלי מהר ככל הניתן וביעילות המרבית. לכן, לא פלא שחרושת השמועות שהחלה מיד עם ההכרה בניצחון הדמוקרטים התמקדה באיוש המשרות הכלכליות הבכירות. השלמת משימתו של ביידן תהיה קשה מזו של קודמיו, משום שבחירותיו יושפעו במידה רבה משורת אילוצים יוצאי דופן הקשורים במגפה. בין היתר, המשבר הכלכלי, הפילוג הפוליטי וסירובו של טראמפ להליך העברת השלטון.

 

1. וורן הפרוגרסיבית הולמת את רוח התקופה

 

אף שביידן נחשב למתון, מפלגתו נהנית מרוח פרוגרסיבית איתנה. משום שהנשיא הנכנס מודע לרוח הזו, הרי שכדי להקים קבינט שמשקף את פניה של אמריקה, יהיה עליו להביא בחשבון את הפרוגרסיבים וחלק ממשנתם הכלכלית. משרד האוצר הוא מקום קריטי מבחינה זו. העלאת שמה של הסנאטורית אליזבת' וורן כמועמדת לראשות המשרד אינה מפתיעה, שכן מינויה ישקף את הרוח הפרוגרסיבית בקונגרס ואת הניסיון לעקור בעיות מבניות בסיסיות בכלכלה האמריקאית.

 

הסנאטורית אליזבת' וורן הסנאטורית אליזבת' וורן צילום: איי אף פי

 

 

אלא שביידן לא מפסיק להזכיר כמה הוא מתון, פייסן ומפשר. ככזה, סביר שישאף למנות מועמד שיעבוד היטב עם המפלגה הרפובליקנית ויתר המינויים הפוליטיים במוסדות רגולטוריים וממשלתיים גדולים. הוא יחפש אדם שיוכל לגייס את בכירי המשק ולהביא לשינויים מהותיים במהרה. במובן הזה, וורן היא הדבר הרחוק ביותר מעלה של זית. העלילה מסתבכת כשמביאים בחשבון את מצב הסנאט. נכון להיום, למפלגה הרפובליקנית 50 מושבים מתוך 100. שני המושבים של מדינת ג'ורג'יה נותרו ריקים עד להכרעה בינואר, אך הסיכוי שהמועמדים הדמוקרטים יזכו בהם נראה קלוש. לביידן אין הפריבילגיה לסכן את מושבה של וורן בסנאט.

 

2. ילן מנוסה ואהודה על שתי המפלגות

 

משמעות סירובו של טראמפ להודות בהפסדו ולהתחיל בחפיפת הממשל הנכנס היא בהכרח פגיעה ברציפות עבודת הממשלה. נכון להיום, עדיין נמנע מביידן, סגניתו קמלה האריס והצוותים שלהם, להתחיל חפיפה עם מקביליהם ולזכות בגישה לסדר היום המדיני. מצב זה יעיק על מעבר חלק של השלטון וייצור פערי ידע גדולים עבור אנשי הצוות החדשים. לכן, סביר להניח כי אחד העקרונות שינחו את מינויי ביידן יהיה רמת בקיאות המועמדים בעבודה השוטפת ברמה הפדרלית. במילים אחרות - מומחי ושועלי וושינגטון.

 

בין השמות המובילים בקבוצה זו נמצאת יו"ר הפדרל רזרב לשעבר ג'נט ילן, שכיהנה בתקופת הנשיא אובמה ושימשה יועצת לביידן בעת האחרונה. ילן, בעלת ותק של 15 שנים בבנקים מרכזיים, היתה האשה הראשונה לעמוד בראש הפד, ונהנתה מרמת אמון גבוהה מצד שתי המפלגות. עמדותיה הנחרצות בסוגיות אקלים, כמו המלצתה להטיל מס פחמן, יזכו אותה באהדה מצד הפרוגרסיבים. כיו"ר הפד, ילן נודעה בהתמקדותה בחלוקת עושר שוויונית ובצורך בגיוון בחשיבה הכלכלית כדי לפתור בעיה זו.

 

 צילומים: בלומברג

 

 

מועמדת מובילה נוספת מהפקידות היא חברת מועצת נגידי הפד לייל בריינארד, שמונתה בתקופת אובמה וכיהנה כיועצת כלכלית לביל קלינטון. כחברה במועצת הנגידים היא נודעה בהתנגדותה העיקשת להסרת מגבלות רגולטוריות ממוסדות פיננסיים, ובנוסף, בשאיפתה להגדיל את דרישות הלימות ההון על הבנקים. לאורך המשבר הנוכחי בריינארד תמכה בגירויים פיסקאליים רחבים יותר מאלו שהמפלגה הרפובליקנית רצתה לאשר. למרות זאת, עמדותיה, שנחשבות פשרניות מול סין בעניין הגירעון המסחרי והמניפולציה בשערי המטבע, הופכות אותה למועמדת עם סימני שאלה רבים. אם היא או ילן ייבחרו, הן יהיו הנשים הראשונות לכהן בתפקיד זה.

 

3. פרגוסון מתאים בגלל צבע עורו וניסיונו

 

חברי אסיפת הבחירה השחורים דוחפים למינוי ראשון אי פעם של שר אוצר שחור. בקשה זו אינה נשענת על חזות בלבד. במשבר הפיננסי של 2008 כמו גם בזה הנוכחי, חברי הקהילה השחורה ומיעוטים נוספים ספגו את המהלומות החזקות ביותר.

 

כדי שהמדיניות הפיסקאלית שתונהג תהיה קשובה לבעיות ייחודיות אלה, נדרש לטענתם שר אוצר חבר הקהילה. נכון להיום, המועמד המוביל הוא רוג'ר פרגוסון, שכיהן כסגן יו"ר הפד בתקופת קלינטון וג'ורג' וו. בוש. בתקופתו בפד הוא היה אמון על הרגולציה על הבנקים וזכור לטובה בזכות פועלו בימים שאחרי פיגועי בספטמבר. פרגוסון עזב את הפד כשנה לפני פרוץ משבר הסאב־פריים, אחרי שהפסיד את המינוי ליו"ר הפד בן ברננקי. מאז 2008 הוא מכהן כמנכ"ל ענקית השירותים הפיננסיים TIAA, שמנהלת יותר מטריליון דולר בנכסים. בנוסף, פרגוסון יושב בדירקטוריון אלפבית, החברה־האם של גוגל, ומתוקף כך מחזיק בקשרים עמוקים עם וול סטריט ומגזר הטכנולוגיה.

x