$
כלכלה ומדיניות

קרוב לחתימה: הסכם סחר אסייתי שגדול מהאיחוד האירופי

15 המדינות שצפויות לחתום בסוף השבוע על הסכם RCEP - בהן סין, יפן, דרום קוריאה ואוסטרליה - מייצגות קרוב לשליש מאוכלוסיית העולם ו-29% מהתמ"ג העולמי. אזורי הסחר החופשי החדשים שיווצרו כתוצאה מההסכם יהיו גדולים יותר משל ההסכם בין ארה"ב, מקסיקו וקנדה וכן האיחוד האירופי

שירות כלכליסט 17:1613.11.20
מנהיגי מדינות באסיה צפויים לחתום בסוף השבוע הנוכחי על הסכם סחר רחב היקף, שהעבודה עליו נמשכה קרוב לעשור.

 

בהסכם משתתפות 10 החברות באיגוד מדינות דרום מזרח אסיה (ASEAN) - וייטנאם, ברוניי, קמבודיה, תאילנד, סינגפור, הפיליפינים, מינאמר, מלזיה, לאוס ואינדונזיה - וכן סין, יפן, דרום קוריאה, אוסטרליה וניו זילנד. המדינות הללו מייצגות קרוב לשליש מאוכלוסיית העולם ו-29% מהתמ"ג העולמי. אזורי הסחר החופשי החדשים שיווצרו כתוצאה מההסכם יהיו גדולים יותר משל ההסכם בין ארה"ב, מקסיקו וקנדה וכן האיחוד האירופי.

 

הודו גם השתתפה במו"מ אך החליטה לפרוש בשנה שעברה בשל החשש שהמכסים הנמוכים יותר יפגעו ביצרנים המקומיים.

 

ההסכם, שנקרא השותפות הכלכלית האזורית המקיפה (RCEP) מתוכנן להיחתם בשולי הכנס של איגוד מדינות דרום מזרח אסיה, שמתקיים בסוף השבוע ויהיה מקוון ברובו.

ההסכם אמור לבטל מגוון של מכסים על ייבוא בתוך 20 שנה. הוא כולל גם סעיפים הנוגעים לקניין רוחני, טלקומניקציה, שירותים פיננסיים, מסחר מקוון ושירותים מקצועיים. אך קרוב לוודאי ש"חוקי המקור" החדשים שמגדירים באופן רשמי מהיכן מגיע מוצר, יהיו בעלי ההשפעה הגדולה ביותר. כך למשל, לפי הסכמי הסחר האזוריים הקיימים היום, על מוצר המיוצר באינדונזיה אך כולל חלקים מאוסטרליה ניתן להשית מכס במדינות אחרות באזור, אך לפי ההסכם החדש, חלקים מכל מדינה חברה יזכו ליחס שווה, מה שייתן לחברות בתוך המדינות החברות תמריץ לחפש ספקים בתוך האזור.

 

דרום קוריאה דרום קוריאה צילום: רויטרס

 

 

ההסכם הוא אמנם יוזמה של מדינות דרום מזרח אסיה, אך לדעת רבים מדובר בחלופה בשליטה סינית להסכם הסחר הטרנס פסיפי - הסכם סחר חופשי שלא כלל את סין, אך כן כלל מדינות רבות אחרות באזור. ההסכם נחתם ב-2016 ושנה לאחר מכן הוציא דונלד טראמפ את ארה"ב ממנו.

 

ההסכם הנוכחי מאחד מדינות שנקלעו למשברים דיפלומטיים, בראשן סין ויפן. בדומה גם אוסטרליה משתתפת בהסכם על אף דיווחים שבסין מתכוונים להחרים חלק מהייבוא האוסטרלי בשל מגוון מחלוקות פוליטיות. "אפשר לשתף פעולה עם מישהו וגם לתעב אותו, גם כבני אדם. ההסכם הזה עשה עבודה מרשימה בהפרדת עצמו מנושאים אחרים", אומרת דברה אלמס מ- Asian Trade Centre.

 

עם זאת, ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר מלקולם טורנבול טען כי מדובר בהסכם מיושן. "תהיה קצת התרגשות סביב החתימה וכניסתו לתוקף של ההסכם", אמר. "אך זה הסכם סחר עם שאיפות מאוד מצומצמות, בוא לא נשלה עצמנו".

 

בעוד שלנשיא ארה"ב היוצא דונלד טראמפ היו דעות מוצקות בענייני סחר והמעורבות האמריקאית, הנשיא הנבחר ג'ו ביידן לא הביע יותר מדי דעות בעניין ולא שיתף האם בכוונתו להמשיך את המדיניות של טראמפ או לשוב חזרה להסכם הסחר הטרנס אטלנטי.

x