$
קורונה

מומחים וגולשים: "סין מטייחת התפרצות במערב המדינה"

רשויות הבריאות בקשגאר, מקום מושבם של בני המיעוט האויגורי, יבדקו השבוע 4.7 מיליון בני אדם. הדיווח: אותרו 137 נשאים א־סימפטומטיים. החשש: הרשויות מסתירות מידע. בבייג'ינג נפתחה אסיפת מפלגת השלטון לקביעת תוכנית החומש הבאה

תמר טוניק 23:0226.10.20

בעקבות דיווח על מקרה קורונה א־סימפטומטי ביום שבת האחרון, סין תשלים היום מבצע בדיקות מזורז שיקיף כמעט 5 מיליון בני אדם בעיר קשגאר שבחבל שינג'יאנג במערב המדינה. במקביל, הרשויות השיתו מהלכי סגר באזור.

 

  

לפי נציבות הבריאות של שינג'יאנג, עד כה אותרו במסגרת מבצע הבדיקות 137 נשאים נוספים, כולם א־סימפטומטיים. לפי רשת CNN, זהו המספר הגבוה ביותר של מקרים א־סימפטומטיים שדווח בסין מאז חודש אפריל. נכון לשלשום, כ־2.8 מיליון בני אדם נבדקו, כאשר הצפי היה כי עד היום יסתיימו בדיקות הבזק בקרב 4.7 מיליון תושבי העיר. חבל שינג'יאנג הוא מקום מושבם של 11 מיליון אויגורים, מיעוט מוסלמי נרדף. על פי הערכות משרד החוץ האמריקאי, כ־2 מיליון אויגורים ומיעוטים מוסלמיים אחרים נכלאו במחנות חינוך מחדש.

 

 

 נוסעת באוטובוס בבייג'ינג נוסעת באוטובוס בבייג'ינג צילום: רויטרס

 

מומחים, כמו גם גולשים ברשתות החברתיות, מיהרו להטיל ספק באמיתות הדיווח. ד"ר אנה הייז, מומחית ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת ג'יימס קוק באוסטרליה, ציינה בשיחה עם "הגרדיאן" הבריטי, כי הנתונים לגבי 137 מקרים א־סימפטומטיים מעוררים חשד, וייתכן כי הרשויות בסין מבקשות לשמור תחת מעטה חשאיות התפרצות גדולה יותר, על מנת להימנע מביקורת נוספת על רדיפת האויגורים.

 

"אולי מדובר בזן שונה?"

 

גם בקרב אזרחים מקומיים, היעדר מקרים סימפטומטיים בקרב הנבדקים עורר תהיה לגבי מידת השקיפות של הרשויות. "איך זה ייתכן שאיש מהם לא הראה סימפטומים", תהה גולש אחד. "זה משום שיש להם תכונות פיזיות מיוחדות? או אולי מדובר בזן שונה של הנגיף?". "האם הנתונים האלה אמיתיים? האם יש כאן הסתרת מידע?", תהה אחר.

 

 

 

בהתפרצות הראשונה, בקיץ האחרון, הושת סגר מחמיר על שינג'יאנג, כמו זה שהטילו הרשויות על העיר ווהאן, מוקד ההתפרצות הראשוני של המגפה. ביולי ובאוגוסט, צבר של מקרים חדשים בבירה האזורית אורומצ'י הביא להטלת סגר מחמיר במשך יותר מ־40 יום, מהלך שגרר תגובות זועמות ברשתות החברתיות. רבים התלוננו כי מדובר בהגבלות נוקשות ומיותרות, שהושתו גם על ערים מרוחקות מהבירה. לבסוף הוסר הסגר בסוף אוגוסט, רק לאחר שלא דווחו מקרים חדשים של הדבקה מקומית במשך שבועיים.

 

החולה שהציתה את גל הבדיקות החדש היא נערה בת 17, תופרת במפעל בגדים, שנמצאה חיובית במהלך בדיקות סינון שגרתיות שנערכו בשבת. לפי רשויות הבריאות, יותר מ־800 עובדים במפעל נמצאו שליליים, כמו גם משפחתה. כל 137 המקרים החדשים נקשרו למפעל שבו עובדים הוריה, שם היא ביקרה באמצע החודש.

 

אתמול דיווחו רשויות קשגאר כי בתי הספר ייסגרו עד יום שישי, אך מרכזי הקניות והמרכולים יישארו פתוחים. תושבת מקומית סיפרה לעיתון הממשלתי "הלת' טיימס", כי בשבת היא קיבלה הנחיה מהרשויות להיבדק. "לא היה לנו מושג מה קורה. רק בערב הודיעו על המקרה החדש, אז היינו מלאי חששות באותו יום". בשעות אחר הצהריים כבר דווח על סגירת נמל התעופה. שלשום הוא נפתח מחדש, אך היוצאים נדרשו להציג בדיקות קורונה שלילית. לפי חברת VariFlight הסינית, בוטלו שלשום 69 טיסות, יותר ממחצית הטיסות המתוכננות.

 

אכיפה מהירה של מהלכים נוקשים ובדיקות זריזות בקרב מיליוני תושבים אפיינו את תגובתה של סין מאז הוכלה המגפה באמצע השנה. החודש בוצעו בדיקות בקרב כ־10 מיליון אנשים בתוך ארבעה ימים בלבד, בעיר הנמל צ'ינגדאו במזרח סין.

 

עם זאת, מומחים הביעו ספקות לגבי יעילות השיטה, בהינתן הזמן שנדרש לנגיף להתפשט ולהתגלות. "אין ספק שנשאים רבים לא יתגלו בבדיקה כזו", אמר ד"ר ג'ין דונגיאן, פרופסור לווירולוגיה באוניברסיטת הונג קונג, ל־CNN. גם האפידמיולוג הראשי במרכז הסיני לבקרת מחלות ומניעתן הטיל ספק בנחיצותה. "מנקודת מבט מדעית של התפשטות המחלה, אין צורך לבצע בדיקות בכל העיר", אמר וו ז'וניו לכתב העת הממשלתי "צ'יינה ניוזוויק". הוא יעץ לערים להתמקד בבדיקת מקור ההתפרצות ואזור מסוים סביבו. "כשלא מאתרים יותר מקרים, אפשר להפסיק את הבדיקות. אין צורך לכסות את העיר כולה".

 

ברקע ההתפרצות, ובעיצומו של משבר כלכלי גלובלי חסר תקדים, נפתחה היום בבייג'ינג אסיפת מפלגת השלטון לקביעת תוכנית החומש ה־14 במספר של סין. במהלך האסיפה, שתינעל מחרתיים, תיקבע התוכנית הכלכלית והחברתית לשנים 2025-2021.

 

ביטחון שרשראות אספקה

 

אחד מיעדי המפתח היא תוכנית "מייד אין צ'יינה 2025" שבמסגרתה שואפת סין להגיע למעמד שליטה בתחום ההייטק ובענפי ייצור מרכזיים. "ביטחון שרשראות אספקה יהיה נושא שיבלוט בתוכנית החומש הזו", כך להערכת דן וונג, כלכלן ראשי בהאנג סנג צ'יינה, שאמר את הדברים ל־CNBC. "בהינתן התחרות שמציבה ארה"ב, יינתן דגש רב על חיזוק המגזרים הקשורים לביטחון לאומי ופרנסתם הבסיסית של התושבים", ציין. לפי יו סו, כלכלנית בכירה ב־EIU, תוכנית החומש תשים דגש באופן מיוחד על טכנולוגיות מתקדמות, בהן של מוליכים למחצה.

 

בשיחה עם CNBC היא אמרה כי להערכתה, התוכנית תדון גם בביטחון אנרגטי מקומי וצמצום התלות ביבוא נפט. נושא נוסף צפוי להיות ביטחון מזון, זאת לנוכח מתיחות הסחר עם יצואניות של תוצרת חקלאית והמחסור בבשר חזיר, רכיב מרכזי במטבח המקומי. במישור החברתי, סו צופה כי סין תמצא דרכים נוספות לעידוד צריכה, כולל ביטול המגבלות על מספר הילדים במשפחה. הנוסח הסופי של התוכנית החדשה צפוי להתפרסם בחודש מרץ.

x