$
כלכלה ומדיניות

פרס נובל לכלכלה - לשני חוקרים אמריקאים עבור תרומתם לשיפור תיאוריות מכרזים

הזוכים הם פול מילגרם ורוברט ווילסון, שניהם מרצים באוניברסיטת סטנפורד בארה"ב; לפי הכרזת ועדת הנובל, הם זכו בפרס עבור תרומתם לשיפור תורת המכרזים והמצאת פורמטים חדשים למכרזים, שהיטיבו עם המוכרים, הקונים ומשלמי המסים ברחבי העולם

ליטל סמט 12:5812.10.20

פול מילגרם ורוברט ווילסון, אמריקאים המלמדים באוניברסיטת סטנפורד, זכו בפרס נובל לכלכלה עבור תרומתם לשיפור תיאוריות מכרזים. בשל מגבלות הקורונה לא יתקיים השנה טקס הענקת הפרס בשטוקהולם, והם יסתפקו בכבוד וירטואלי.

 

וילסון ומיליגרם זכו בפרס עבור תרומתם לשיפור תורת המכרזים (auction theory) והמצאת פורמטים חדשים למכרזים שהטיבו עם המוכרים, הקונים ומשלמי המסים ברחבי העולם, כך לפי הכרזת ועדת הנובל.

 

זוכי פרס נובל לכלכלה לשנת 2020, פול מילגרם ורוברט ווילסון זוכי פרס נובל לכלכלה לשנת 2020, פול מילגרם ורוברט ווילסון צילום: youtube

 

עוד הסבירו בוועדה כי שני הזוכים השנה הבהירו בעבודתם כיצד מכרזים פועלים ומדוע המשתתפים מתנהגים בצורה מסוימת, ואף השתמשו בממצאים התיאורטיים שלהם כדי להמציא פורמטים חדשים לגמרי למכירת סחורות ושירותים.

 

כך, וילסון הצליח להראות מדוע משתתפים רציונליים במכרזים נוטים להציע הצעות הנמוכות מההערכות לגבי השווי – לטענתו, מדובר בפחד מקללת המנצחים; כלומר, החשש שישלמו יותר מדי ובסופו של דבר יפסידו.

 

מילגרם יצר תיאוריה כללית יותר על מכרזים, שמתבססת על ערכים משותפים ופרטיים שמשתנים ממשתתף למשתתף.

 

וילסון (83) סיפר בתגובה ששמח על הזכייה, והוסיף כי הוא עצמו מעולם לא השתתף במכרז או מכירה פומבית: "אשתי הזכירה לי שרכשנו מגפי סקי באמזון. זה יכול להיחשב מכירה פומבית". בתשובה לשאלה מה יעשה עם פרסי הזכייה ענה שכנראה יחסוך את הכסף לאשתו ולילדים ויחכה לזמנים אחרים. "במגיפה ממילא אין הרבה מה לעשות איתו", צחק.

 

פרס נובל בכלכלה מוענק מאז שנת 1969, ועד כה זכו בו 86 כלכלנים - מהם שתי נשים בלבד. אסתר דופלו, שזכתה בשנה שעברה הייתה גם הזוכה הצעירה ביותר, בהיותה בת 46. חתן הפרס המבוגר ביותר הוא לאוניד הורוויץ, שזכה ב-2007 בהיותו בן 90.

 

הזוכים השנה יחלקו ביניהם פרס בגובה 10 מיליון קרונה שבדי.

x