$
קורונה

המסחר המקוון הקפיץ את הביקוש לתחנות התרעננות

לצד מחסנים, תחנות ההתרעננות בארה"ב הפכו לנדל"ן מבוקש. הצרכנים: נהגי משאיות שמשנעים חבילות ומשפחות שנוסעות לנופש במקום לטוס. וורן באפט מחזיק ב־38% מחברת פיילוט, מפעילת התחנות הגדולה ביותר

שירות כלכליסט 08:4027.08.20

אלפי מסעדות ובתי מלון נסגרו לאורך הכבישים הבינעירוניים בארה"ב מאז פרצה מגפת הקורונה, אבל רוב תחנות ההתרעננות המספקות שירותים למשאיות הנמצאות בדרכים, המשיכו לעבוד במתכונת רגילה על מנת לשמור על תקינות שרשראות האספקה. על כך מדווח ה"וול סטריט ג'ורנל".

 

המגפה היטיבה במיוחד עם מפעילת תחנות ההתרעננות הציבורית הגדולה בארה"ב, TravelCenters of America. מאז דיווחה על תוצאות הרבעון השני ב־5 באוגוסט, שהצביעו על זינוק של כמעט 80% בהכנסה נטו בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, ל־2.1 מיליארד דולר, מניית החברה טיפסה ב־52%.

 

תחנת ההתרעננות איווה 80, הגדולה בעולם תחנת ההתרעננות איווה 80, הגדולה בעולם צילום: גטי אימג'ס

 

 

חברות אחרות המפעילות תחנות התרעננות ותדלוק למשאיות הרוויחו גם הן מהעלייה במסחר המקוון במהלך המגפה, זאת בזכות העלייה בביקושים למשאיות שילוח.

 

תחנות העצירה, שמשרתות בעיקר משאיות 18 גלגלים, מתבררות כאחת מנקודות האור של הנדל"ן המסחרי במהלך המגפה, זאת לצד קטגוריות מוכרות יותר, כמו מחסנים ומבנים המאכלסים פקולטות ומרכזי מחקר בתחום מדעי החיים. העסקים הללו הצליחו לרשום רווחים גם ברקע פגיעה קשה בביקושים לבתי מלון, מרכזי קניות, בתי אבות וסוגים אחרים מסורתיים יותר של נכסים.

 

התעשייה, שהחלה את דרכה לפני כחצי מאה עם תחנות בניהול משפחתי, נשלטת כעת על ידי שלוש חברות מובילות, ובהן טראוול־סנטרז אוף אמריקה שבסיסה בווסטלייק, אוהיו. הגדולה מבין השלוש היא קבוצת פיילוט, המפעילה כ־750 תחנות, שהוקמה ב־1958 על ידי משפחת הסלאם מטנסי. חברת ההשקעות ברקשייר הת'אוויי של וורן באפט רכשה 38.6% ממנה ב־2017 בסכום של 2.7 מיליארד דולרים ובכוונתה להגדיל את הנתח ל־80% ב־2023.

 

לפני שנתיים, פיילוט פתחה תחנת התרעננות למשאיות סמוך למרכז הפצה של אמזון בפטרסון, קליפורניה. השנה בכוונתה לפתוח 20 מרכזים חדשים, ומספר דומה ב־2021. החברה השנייה בגודלה בתחום, לאוו'ז טראוול, מאוקלהומה סיטי, נוסדה ב־1964 ונמצאת עדיין בבעלות ובניהול משפחתיים.

 

וורן באפט. יגדיל ל־80% ב־2023 וורן באפט. יגדיל ל־80% ב־2023 צילום: בלומברג

 

מנכ"ל טראוול־סנטרז ג'ונתן פרצ'יק, שהתפרסם בעיקר כמי שפיקח על סגירת פעילות בנק קורוס שקרס ב־2008, הגיע לתפקיד בשנה שעברה, בדיוק לפני פרוץ הקורונה. בשלבים המוקדמים של המשבר נסגרו רוב 169 המסעדות של טראוול־סנטרז, משום שלא נחשבו חיוניות, מה שהצריך הוצאת 4,000 עובדים לחל"ת. כמחציתן נפתחו מאז מחדש, אך לפי פרצ'יק, בכוונתו לבצע שינויים מהותיים בפלח הזה של פעילות החברה, והוא אף שוקל להכניס חברות חיצוניות כדי לנהל את המסעדות. "המגפה לימדה אותנו שהתפקוד שלנו כבעלים של מסעדות לוקה מאוד בחסר", ציין.

x