$
כלכלה ומדיניות

עוצר לילי ב-25 ערים בארה"ב, תיעודים קשים ממוקדי המהומות

ניידות הוצתו, עשרות שוטרים ומפגינים נפצעו, חנויות נבזזו, ביניהן גם חנות אפל בוושינטון - ועוצר הוטל ב-25 ערים ברחבי ארצות הברית. המשמר הלאומי נקרא לסייע לשמונה מדינות לפחות, טראמפ קרא לשימוש בכוח רב יותר: "צדק לא יושג על-ידי אספסוף זועם"

ynet 08:4831.05.20

המהומות ברחבי ארצות הברית בעקבות מותו של העצור האפרו-אמריקני ג'ורג' פלויד נמשכו גם הלילה (בין שבת לראשון), תוך שכמה ערים מכריזות על עוצר לילי בשטחן. מאות בני אדם נעצרו בעקבות המחאה האלימה, שגם הלילה הוצתו במסגרתה ניידות, מבנים ורכבים, לצד מעשי ביזה ופציעת שוטרים, עיתונאים ומפגינים. הנשיא האמריקני דונלד טראמפ עודד שימוש בכוח רב יותר לדיכוי המהומות ואמר כי "צדק לא יושג על-ידי אספסוף זועם".

 

 

 

25 ערים ברחבי ארה"ב - בהן אטלנטה בירת ג'ורג'יה, קולומבוס בירת אוהיו, דנוור בירת קולורדו, פילדלפיה שבפנסילבניה, מיאמי שבפלורידה ולוס אנג'לס שבקליפורניה - הכריזו על עוצר לילי בעקבות המהומות. בנוסף, לפחות שמונה מדינות ביקשו סיוע מהמשמר הלאומי של ארה"ב: טקסס, מינסוטה, ג'ורג'יה, אוהיו, קולורדו, ויסקונסין, קנטקי ויוטה. המשמר הלאומי נקרא גם לסייע לוושינגטון די. סי, שבה מאות בני אדם התאספו שוב מחוץ לבית הלבן וקראו להעמיד לדין את האשמים.

מהומות בארה"ב מהומות בארה"ב צילום: רויטרס

 

 

נזכיר כי השוטר שכרע ברך על צווארו של פלויד, דרק צ'אובין, כבר הואשם ברצח מדרגה שלישית שמיוחס במינסוטה להריגה שבוצעה ללא כוונה תחילה - אך רבים סבורים כי האישום אינו מספיק קשה ביחס לאכזריות המקרה. במהומות שפרצו הלילה ב-30 ערים לפחות ברחבי ארה"ב, המפגינים דרשו שכל ארבעת השוטרים שמעורבים במותו של פלויד יואשמו בהריגתו. לאחר שאתמול נורה למוות שוטר במהלך מהומות בקליפורניה, גם הלילה נרשמו עימותים קשים בין המפגינים לכוחות הביטחון.

 

ביזה בחנות אפל בוושינגטון

 

 

 

 

אלפי שוטרים ואנשי ביטחון נפרסו בערים השונות כדי להתמודד עם ההתפרעויות. עשרות שוטרים ומפגינים נפצעו, ובשידורי הטלוויזיה המקומיים וברשתות החברתיות נראו כוחות הביטחון מתעמתים עם פורעים שמשליכים לעברם חפצים, שורפים מכוניות וניידות, משחיתים רכוש ומנפצים חלונות של מבנים. הכוחות השתמשו בגז מדמיע, רימוני הלם וירי כדורי גומי לטובת הרחקת המפגינים, במהומות שנמשכו שעות ארוכות.

 

סולט לייק סיטי, יוטה סולט לייק סיטי, יוטה צילום: AP

 

כך למשל, במחוז גרינווד שבטולסה, אוקלהומה, חסמו המפגינים צמתים וקראו בשמו של טרנס קרוטשר, גבר אפרו-אמריקני שנהרג בידיי שוטר בשנת 2016. במיניאפוליס נמשכו העימותים הקשים בין מפגינים לשוטרים, והמתפרעים אף שברו חלונות של מבנים, שרפו מבנים ורכבים ובזזו חנויות.

 

בעיר ניו יורק נצפה שוטר מטיח אישה ברצפה כשחלף על פניה ברחוב. באירוע אחר בעיר, ניידת נסעה תוך שהיא מוקפת במפגינים ואף מפילה אותם.

 

יותר מ-1,300 עצורים ברחבי ארה"ב יותר מ-1,300 עצורים ברחבי ארה"ב צילום: AP

 

בטלהאסי שבפלורידה טנדר נסע דרך קהל של מפגינים ופגע בחלקם, עד שאולץ לעצור על-ידי קבוצת אנשים שרצה אחריו. המשטרה אזקה את הנהג, אך לא פרסמה את שמו ולא אמרה אם יתמודד עם אישומים כלשהם. לא דווח על נפגעים חמורים בתקרית.

 

בדטרויט שבמישיגן טען מפקד המשטרה המקומית כי מתוך 60 המפגינים שנעצרו ביום שישי, 37 הם כלל לא תושבי העיר. "אנחנו תומכים בחופש הביטוי", אמר. "אנחנו תומכים בהפגנות שלוות. אם אתם רוצים לזרוע הרס, תישארו בבית ותעשה את זה באזור שלכם". טענות דומות נשמעו גם בערים נוספות, בהן בלוס אנג'לס, שהפכה לאחד ממוקדי המהומות המרכזיים והלילה נרשמו בה עימותים קשים. כמה ניידות משטרה אף הושחתו והוצתו ברחובות העיר.

 

בקולומביה שבדרום קרוליינה נפגע עיתונאי מרשת WIS-TV מאבנים שנזרקו מחוץ לתחנת המשטרה הראשית. בהפגנה הזו השתתפו כמה מאות בני אדם, שחלקם קרעו את דגלי ארה"ב ואף השחיתו ניידות משטרה. עיתונאים נפגעו גם בפיטסבורג שבפנסילבניה ובמקומות נוספים.

 

 

לפי  סוכנות AP, לפחות 1,383 בני אדם נעצרו מאז יום חמישי האחרון. עם זאת, הסוכנות ציינה כי המספר בפועל גבוה יותר בעקבות התמשכות ההפגנות הלילה.

 

טראמפ: "מצב של מלחמה"

 

הנשיא האמריקני, שדיבר במרכז החלל "קנדי" שבפלורידה לרגל שיגור אסטרונאוטים לחלל, אמר כי מותו של פלויד הוא "טרגדיה עצומה", והוסיף שהוא עומד לצד המשפחה והמפגינים שאינם משתתפים במהומות. "אני משמש כחבר וכבן ברית עבור כל אמריקני שמחפש צדק ושלום", אמר טראמפ. "אבל אני עומד בהתנגדות נחרצת לכל מי שמנצל את הטרגדיה כדי לבזוז, לשדוד, לתקוף ולאיים. ריפוי וצדק, לא שנאה וכאוס, הם המשימה שעומדת בפנינו".

 

טראמפ, שקרא הלילה לשימוש בכוח רב יותר כדי לדכא את המהומות, אמר בנאומו כי הן "אינן קשורות לצדק או לשלום". לדבריו, "פורעים, בוזזים ואנרכיסטים מבזים את זכרו של פלויד".

 

בשלב זה, טען טראמפ - ללא הצגת הוכחות - כי "האלימות והוונדליזם מובלים על-ידי אנטיפה (תנועת שמאל קיצוני בארה"ב) וארגוני שמאל קיצוניים אחרים שמטילים אימה על חפים מפשע, הורסים מקומות עבודה, פוגעים בעסקים ושורפים בניינים". הוא הוסיף כי "קולם של אנשים שומרי-חוק חייב להישמע באופן ברור".

 

לדברי טראמפ, "עלינו להגן על זכויותיו של כל אזרח לחיות ללא אלימות, דעות קדומות או פחד. הרוב המכריע של השוטרים הם מדהימים מכל הבחינות. באמריקה, צדק אף פעם לא מושג על-ידי אספסוף זועם. לא אתן להמון להשתלט". בסיום דבריו קרא טראמפ למפגינים: "אנו פועלים למען חברה צודקת יותר, אבל זה אומר לבנות, לא להרוס. לשלב ידיים ולא להטיח אגרופים. לעמוד בסולידריות, לא להיכנע לעוינות".

 

מושל מינסוטה, טים וולץ, אמר כי הוא צופה עלייה חדה בשיעור חולי הקורונה בעקבות המהומות. "זה בלתי נמנע", טען. "נוצר מצב של מלחמה על-ידי אנשים שרוצים לראות את הכאוס מתפשט". המושל, שהטיל עוצר לילי בתחומי שיפוטו, קרא לתושבים לא לצאת מבתיהם - וטען כי המהומות כבר אינן קשורות למותו של פלויד.

 

נזכיר, כי פלויד מת לאחר שנעצר במיניאפוליס על-ידי ארבעה שוטרים, בהם אחד - דרק צ'אובין - שתועד כורע ברך על צווארו במשך יותר משמונה דקות. נתיחה שלאחר המוות הצביעה על כך שפלויד לא מת באופן ישיר מהחניקה, וצ'אובין אף נעצר והואשם כאמור ברצח מדרגה שלישית, אך המהומות נמשכו.

x