$
כלכלה ומדיניות

צניחה היסטורית בסין: הכלכלה התכווצה ב-6.8% ברבעון הראשון

נגיף הקורונה השבית את הכלכלה השנייה בגודלה בעולם; הירידה בתוצר - לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה - היא הראשונה מאז 1992, אז התחיל המעקב אחרי התמ"ג בסין

שירות כלכליסט 08:3317.04.20

לשכת הסטטיסטיקה הלאומית של סין פרסמה הבוקר (ו') שכלכלת המדינה התכווצה בשיעור של 6.8% ברבעון הראשון של 2020, לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה. הירידה בתוצר היא הראשונה מאז שנת 1992 - אז התחיל המעקב אחרי התמ"ג בסין, מדווחת רויטרס. בהשוואה לרבעון הרביעי של שנת 2019, התוצר של סין התכווץ ב-9.8%.

 

 

ההתכווצות החדה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם מבשרת על ההשלכות הקשות הצפויות גם בארה"ב ובשאר העולם, כאשר מגפת הקורונה סוגרת גבולות, מפסיקה את הפעילות העסקית ומשבשת את שרשרת האספקה העולמית. 

 

מפעל מזגנים בווהאן מפעל מזגנים בווהאן צילום: איי אף פי

 

 

תחזית חציונית של 15 כלכלנים שנסקרו על ידי הוול סטריט ג'ורנל עמדה על התכווצות חדה יותר של 8.3% ברבעון הראשון. אנליסטים שנשאלו על ידי רויטרס חזו שהתמ"ג של סין יתכווץ ב-6.5% בחודשים ינואר-מרץ, לעומת הרבעון המקביל ב-2019. התחזיות של 57 אנליסטים שנבדקו נעה בין התכווצות של 28.9% להתרחבות של 4%. כלכלת סין צמחה 6% ברבעון הקודם, מספטמבר עד דצמבר 2019.

  

 

נשיא סין שי ג'ינפינג נשיא סין שי ג'ינפינג צילום: REUTERS

 

 

הנתונים המרכזיים שגרמו לירידה בתוצר הסיני הם: הייצור התעשייתי צנח ברבעון הראשון בשיעור של 8.4% וסימן ירידה של 1.1% בחודש מרץ; ההשקעה ברכוש קבוע ירדה ברבעון הראשון ב-16.1%, בהתאם לציפיות; המכירות הקמעונאיות צללו ב-19% ברבעון הראשון; מכירות מוצרי הצריכה ירדו במרץ ב-15.8% - גרוע בהרבה מהתחזיות לירידה של 8%. השקעות בנכסים צנחו ב-7.7% לעומת השנה הקודמת, בעוד מכירות בשוק הדיור ירדו ב-22.8%. לעומת זאת, אילו המכירות המקוונות של מוצרים פיזיים עלו ב -5.9%.

 

 

אישה על אופניים בבייג'ינג אישה על אופניים בבייג'ינג צילום: איי אף פי

 

אנדרו טילטון, הכלכלן הראשי באסיה פסיפיק של גולדמן זאקס, אמר: "אופיו של ההלם הזה הוא באמת שונה מכל מה שאי פעם ראינו בתקופת חיינו". לדבריו, על בסיס שנתי, הצניחה בצמיחה ברבעון הראשון עשויה להוביל את סין למכה הקשה ביותר לכלכלה שלה זה יותר מארבעה עשורים.

 

"התכווצות כלכלית ברבעון הראשון מעמיקה את צרותיה של בייג'ינג עם תחילתה של שנה שבה קיוו המנהיגים לציין הישגים למדינה. הנשיא שי ג'ינפינג הציב יעד לסוף השנה של הכפלת רמות התוצר הכולל מעשור קודם ולחסל את העוני - והכול בשם בניית מה שהנהגה כינתה "חברה עשירה בכל המובנים".

x