$
כלכלה ומדיניות

ג'נט ילן על משבר הקורונה: "זוהי מכה עצומה, הרסנית - התוצר צפוי להתכווץ ב-30%"

יו"ר הפד לשעבר טוענת שהנתונים אינם משקפים עדיין את שיעור האבטלה בפועל, שעומד על 13% - ובדרך למעלה; על הציפיות להתאוששות מהירה: "זה בעיקר תלוי בהיקף הנזק - בכך שהצרכנים לא נפגעו קשה מדי"

שירות כלכליסט 18:4706.04.20

יו"ר הפד לשעבר מתריעה - הכלכלה האמריקאית על סף נפילה "מזעזעת", שעדיין לא משתקפת בנתוני המאקרו.

 

 

ג'נט ילן, מי שהובילה את הבנק המרכזי של ארה"ב לפני היו"ר הנוכחי ג'רום פאוול, אומרת היום (ב') בראיון ל-CNBC שמשבר הקורונה כבר העמיד בפועל שיעור אבטלה של 13%, אף שהנתונים עדיין אינם מראים זאת, ושכלכלת ארה"ב תציג ככל הנראה קריסה של כמה עשרות אחוזים ברבעון השני. דו"ח התעסוקה לחודש מרץ שפורסם ביום שישי בארה"ב הראה על עלייה של שיעור האבטלה מ-3.5% ל-4.4% אך כאמור ההערכות הן ששיעור זה רחוק מאוד מהמצב בפועל ונתוני אפריל צפויים להיות גרועים בהרבה.

 

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

"אם היו בידינו נתונים סטטיסטיים מוקדמים, שיעור האבטלה היה עמד על 12% או 13%, עם הכיוון כלפי מעלה", אמרה ילן. לדבריה, התוצר האמריקאי התכווץ ברבעון השני "בלפחות 30%, ואני ראיתי גם מספרים גבוהים יותר". על ההשפעות השליליות של המגפה אמרה יו"ר הפד לשעבר, כי "זוהי מכה עצומה, הרסנית, חסרת תקדים".

 

יו"ר הפד לשעבר, ג'נט ילן יו"ר הפד לשעבר, ג'נט ילן צילום: צילום מסך מ־ CNBC

 

 

ילן אמרה כי היא מקווה שהאמריקאים יוכלו לשוב לחזור לעסקים שלהם "מהר ככל האפשר", אך הטילה ספק בעמדה שלפיה ארה"ב תשוב מהר למסלול ותרשום קפיצה מחודשת בפעילות לאחר המגפה. "אני חוששת שהתוצאה תהיה גרועה, זה בעיקר תלוי לדעתי בהיקף הנזק שנגרם במהלך התקופה שהכלכלה נעצרה, כפי שהיא במצב הנוכחי".

 

"הדברים ייקבעו בשאלת היכולת של המעסיקים להחזיר במהירות עובדים ובכך שהצרכנים לא נפגעו באופן קשה מכדי לחזור ולהוציא כסף, אחרי שמגבלות המרחק הנדרשות מול הקורונה יבוטלו", אמרה ילן.

 

מספר הבקשות הראשונות לדמי אבטלה קפץ בשבועיים האחרונים לרמת שיא של מעל 10 מיליון. לפי דוח התעסוקה שפורסם ביום שישי ומסתמך על נתונים של עד ה-12 במרץ בלבד, מספר המועסקים במדינה נחתך בחודש הקודם ב-701 אלף, גם במקרה זה מדובר במספרים שלא נראו מעולם.

x