$
קורונה

משבר הקורונה

התעלומה מאחורי שיעור התמותה הנמוך מקורונה בגרמניה, בינתיים

בזמן שבאיטליה כ-10% מהחולים בקורונה מתים מהנגיף, בגרמניה עומד שיעור התמותה על 0.5% בלבד. מומחים מסבירים כי מקור הפערים נעוץ באופן, בתזמון ובהיקף שבו נערכות בדיקות, בגיל החציוני של האוכלוסייה וביכולות של מערכת הבריאות בכל מדינה. אך האם המצב צפוי להשתנות?

שירות כלכליסט 12:3928.03.20
בהשוואה למדינות אחרות, בגרמניה מספר מקרי המוות שנגרם כתוצאה מנגיף הקורונה החדש היה נמוך באופן מפתיע.

 

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

על פי סוכנות הבריאות הפדרלית במדינה, מכון רוברט קוך (RKI), שיעור התמותה נמצא כיום על פחות מ-0.5%. מדובר בנתון מדהים בהשוואה למספרים הקודרים באיטליה או בספרד. איטליה דיווחה על יותר מ-86 אלף מקרים מאומתים ועל יותר מ-9,000 מקרי מוות, בשיעור תמותה של בערך 10%. בינתיים, גרמניה דיווחה על יותר מ-49 אלף מקרים, אך רק 342 מקרי מוות, על פי נתונים שנערכו על ידי אוניברסיטת ג'ונס הופקינס. כך לפי דיווח ב-CBS News.

 

אבל עד כמה הנתונים אמינים?

 

ג'ונאס שמידט-צ'אנזיט, פרופסור לווירולוגיה באוניברסיטת המבורג, אומר כי ניתן להשוות את הנתונים הסטטיסטיים של מדינות בודדות רק במידה מסוימת, והחלוקה הפשוטה של מספר מקרי המוות במספר המקרים המדווחים אינה שיטה אמינה במיוחד. "בכל מדינה מספר המקרים הלא מדווחים משתנה בגלל יכולות האבחון השונות", אמר ל-CBS News.

כפי שמראים נתוני המחקר של RKI, הרבה מקרים קלים התגלו מההתחלה ונכללו בסטטיסטיקה של גרמניה, ומכאן ששיעור התמותה ירד באופן יחסי.

 

עם זאת, יותר אנשים שחולים כיום עלולים למות בימים או בשבועות הקרובים. גם אם מספר הנדבקים החדשים יופסק בשלב מסוים, שיעור המוות ימשיך לעלות עד שכל האנשים הנגועים יתאוששו או לחלופין, ימותו כתוצאה מהמחלה.

 

 

בית חולים באיטליה. שיעורי תמותה גבוהים במיוחד בית חולים באיטליה. שיעורי תמותה גבוהים במיוחד צילום: איי אף פי

 

 

הבדל נוסף בין איטליה לגרמניה הוא שאיטליה מבצעת בדיקות לאחר המוות ל-COVID-19, דבר שגרמניה אינה עושה. לפיכך יתכן כי מקרי מוות בגרמניה הקשורים בנגיף לא יתגלו.

 

פרופסור קארל לוטרבאך, אפידמיולוג וחבר הפרלמנט הגרמני, אמר כי תהיה אפשרות לקבוע עד כמה באמת הנגיף קטלני, ואיך משתנים שיעורי התמותה ממדינה למדינה, זמן מה לאחר שוך המגפה.

 

אחד ההסברים למספר המתים הנמוך ביותר בגרמניה הוא העובדה שהמדינה החלה בבדיקות נרחבות מוקדם יחסית ולכן הצליחה להגיב בשלב מוקדם של ההתפרצות. עד כה נערכו יותר מחצי מיליון בדיקות. לאוטרבאך אמר לחדשות CBS כי גרמניה רוצה להרחיב את יכולות הבדיקה שלה עד ל-200 אלף בדיקות ביום.

 

בדיקות נרחבות מאפשרות לגרמניה ללכת בצעדים שנקטה דרום קוריאה. יחד עם יישום אמצעי ריחוק חברתי, מדענים מובילים טוענים כי בדיקות מאסיביות ממלאות תפקיד מפתח בהשגת שליטה מלאה על המגפה.

 

 

מעבר הגבול בין גרמניה לפולין. המדינה נקטה בצעדים מוקדמים מעבר הגבול בין גרמניה לפולין. המדינה נקטה בצעדים מוקדמים צילום: בלומברג

 

 

הווירולוג כריסטיאן דרוסטן, שפיתח את בדיקת נגיף הקורונה הראשונה שהייתה זמינה בגרמניה, אמר כי המדינה הכירה בהתפרצות מוקדם ולכן קיבלה זמן לחקיקת אמצעים שיעזרו "לשטח את העקומה" ולהכין את מערכת הבריאות למספר הולך וגדל של חולים קשים.

 

הבדל נוסף בין המדינות הוא הגיל הממוצע של האוכלוסייה. מיכאל ראיין מארגון הבריאות העולמי אמר כי "איטליה תמיד הייתה מודל לאיך אנשים יכולים לחיות חיים ארוכים יותר בבריאות טובה. אבל במצב הזה, זה עלול להוביל לשיעור מקרי מוות גבוה יותר". 

 

כפי שציין לוטרבאך, מוקדם מדי לחשב את שיעור המוות במדויק שכן ההתפרצות עדיין בשלב מוקדם והמחלה טרם התקדמה לרוב המכריע של האנשים. באיטליה ההתפרצות החלה להתפשט מוקדם יותר, מה שעוזר גם להסביר את העובדה שאנשים רבים יותר מתו שם, מכיוון שרבים כבר נלחמו ב-COVID-19 במשך שלושה או ארבעה שבועות. גרמניה נמצאת בשלב מוקדם יותר של המגיפה, בערך 18 יום אחרי איטליה, ומומחי הבריאות הזהירו שוב ושוב כי שיעור המוות יטפס.

 

יכולת מערכות הבריאות ביישובים שונים משפיעה גם על שיעורי התמותה. כאשר מספר החולים הקשים עולה על מספר המיטות ומכונות ההנשמה הזמינות בטיפול נמרץ, לא כל החולים הקשים יוכלו לקבל טיפול הולם ומספר מקרי המוות יגדל.

 

 

הלוויה לחולה שמת מקורונה, איטליה הלוויה לחולה שמת מקורונה, איטליה צילום: אי פי איי

 

 

זה ניכר באזורים מסוימים באיטליה, שם דיווחו הרופאים כי נאלצו להחליט בין חולים עם סיכוי טוב יותר להחלמה, בהם טיפלו במכונת הנשמה, לבין מי שנותר למות. גרמניה מצוידת טוב יותר לטיפול בחולים קשים, עם 28 אלף מיטות טיפול נמרץ, לעומת איטליה עם 5,000 בלבד. בסך הכול יש כ-450 אלף מיטות בכל בתי החולים הכלליים בגרמניה. כמאה אלף מתוכן ריקות כרגע.

 

ההתחלה המאוחרת של ההתפרצות בגרמניה, כמו גם הבדיקה המוקדמת, העניקה לבתי חולים במדינה זמן להעלות את יכולת הקיבול. בימים אלה מוקמים אזורים נפרדים בבתי חולים לחולי קורונה, ומתבצעות עבודות להכפלת מספר מיטות הטיפול הנמרץ. פעולות לא דחופות נדחות וצוותי בתי החולים מאזורים אחרים מאומנים לטיפול בחולי COVID-19.

 

באיטליה, לפחות בהתחלה, דווח כי לא תמיד היו בבתי החולים אזורים מיוחדים לחולי קורונה, מה שאפשר לנגיף להתפשט עוד יותר בבתי החולים ולהדביק חולים שהיו כבר חלשים ממילא.

 

גרמניה עדיין בתחילת המגפה

 

נשיא RKI, לות'ר ויילר, הדגיש כי גרמניה עדיין בתחילת המגפה, וכי אין ספק כי מספר מקרי המוות יגדל, ועדיין ישנה אי וודאות רבה לגבי התפתחות המצב. בתי חולים בגרמניה עשויים להגיע גם הם לקצה היכולות שלהם במהלך השבועות או החודשים הקרובים.

 

המצב באיטליה הוא "המציאות שתגיע גם אלינו אם לא נעשה עכשיו מעשה על מנת לצמצם את מספר המקרים", אמר כריסטיאן דרוסטן בפודקאסט "קורונה-עדכון", שהופק על ידי איגוד השידור הציבורי הגרמני NDR.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x