$
קורונה

נגיף הקורונה

בכירי חיזבאללה חטפו קורונה, אך עדיין שולטים בכלכלת לבנון

הבכירים שנדבקו בקורונה ניצלו מבצע להחזרת סטודנטים לבנוניים מאיראן. למרות מחלת הקורונה, הארגון ממשיך לשלוט בכלכלת לבנון והשאלה כרגע היא לאן נעלם חסן נסראללה?

דורון פסקין 07:1911.03.20

מאז החל משבר נגיף הקורונה לצבור תאוצה בלבנון באמצע החודש שעבר, מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה נעלם מעיניו ומאוזניו של הציבור. העניין מעורר גל אדיר של שמועות לגבי מצבו של מזכ"ל הארגון השיעי, כולל ידיעות בלתי מאומתות כי הוא נדבק בנגיף בעת שנפגש עם משלחת בכירים מטהרן, שאחד מחבריה אומת מאוחר יותר כנשא של הנגיף.

 

כדרכו תמיד, חיזבאללה אינו פועל בשקיפות בנושאים פנימיים ואינו מספר מי מבכיריו נדבק בנגיף. מחמוד קמאטי, חבר במועצה המדינית של חיזבאללה ושר לשעבר מטעם הארגון בממשלת לבנון, הכחיש את השמועות כי נדבק, אך הודה כי הוא בבידוד ביתי. קמאטי לא שלל את האפשרות כי בכירים בארגון נדבקו בנגיף, וזאת לאחר שהשתתפו לפני שבועיים בפגישה עם איש דת סורי פרו איראני בשם שיח' יוסוף עבאס, העומד בראש ארגון אנטי ישראלי בשם "המסע העולמי לשיבה אל פלסטין". עבאס אובחן לאחר הפגישה כחולה בקורונה.

 

מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה. האם נדבק בנגיף לאחר שפגש בכיר טהרני שהתברר כנשא, או מתבצר מחשש לבריאותו? מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה. האם נדבק בנגיף לאחר שפגש בכיר טהרני שהתברר כנשא, או מתבצר מחשש לבריאותו? צילום: אי פי איי

 

הנגיף מכה בחיזבאללה

 

נסראללה ידוע כמי שחרד לבריאותו, וייתכן שהוא מעדיף להסתגר בבונקר מחשש למגע עם נשאים פוטנציאליים. עם זאת דבר אחד הולך ומתבהר: הנגיף החדש מכה קשות באנשי ארגונו ומשבש את תכניותיו המבצעיות.

 

לפי דיווחים מלבנון, עשרות אנשי חיזבאללה נדבקו בנגיף בסוריה ובלבנון ופונו בצורה חשאית ותחת איפול תקשורתי כבד, למחנות הסגר בשליטת חיזבאללה, חלקם במעוז הארגון בדאחיה של ביירות. לוחמי חיזבאללה שנדבקו בנגיף בסוריה מפונים למחנות הסגר מיוחדים בתחומי סוריה, כשהתקשורת הנשלטת על ידי משטר אסד ממשיכה לדווח שלא נרשמו בתחומיה מקרי קורונה.

 

בני משפחה צובאים על בית חולים בלבנון בני משפחה צובאים על בית חולים בלבנון צילום: רויטרס

 

משבר הקורונה בלבנון הוביל לביקורת ציבורית קשה כנגד חיזבאללה. למרות שממדי התפרצות הנגיף באיראן החלו להתברר כבר בסוף חודש ינואר, ממשלת לבנון התמהמהה עד שקיבלה את ההחלטה על הפסקת הטיסות ממנה לביירות. התוצאה היתה שנוסעים מאיראן הביאו את הנגיף החדש ללבנון. באופן רשמי ישנם למעלה מ־50 חולי קורונה מאומתים בלבנון, ומקרה מוות ראשון עליו נודע ביום שלישי.

 

מבקריו של נסראללה טוענים כי למרות הרצון להפסיק את הטיסות מאירן, חיזבאללה היה זה שמנע מן ההחלטה להתקבל מוקדם יותר, משיקולים פוליטיים - על חשבון בריאות הציבור. דוברי הממשלה טענו כי הטיסות נמשכו במטרה לאפשר להחזיר לבנונים - כולל סטודנטים - מאירן למולדתם. הציבור הלבנוני דחה הסבר זה על הסף וטען כי חיזבאללה ניצל את מבצע "פינוי הסטודנטים" כדי להוציא מאיראן את אנשיו ובני משפחותיהם - חלקם כבר נושאים את הנגיף.

 

זו הסיבה שבלבנון טוענים כי הנתון הרשמי של 52 מקרי קורונה אינו משקף את המצב האמיתי, וכי בפועל עשרות רבות מאנשי חיזבאללה נדבקו או נושאים את הנגיף, ללא ידיעת הציבור.

 

נמל תעופה ריק בלבנון נמל תעופה ריק בלבנון צילום: אי פי איי

 

התפשטות הקורונה שיבשה את התכניות המבצעיות של חיזבאללה. אנשי הארגון היו אמורים להיות עתה עמוק בתוך "המבצע להחזרת הסדר בעיראק". לאחר חיסולו בתחילת השנה של מפקד כוח אלקודס במשמרות המהפכה, קאסם סולימאני, הוטלה המשימה על ייצובה של עיראק על חיזבאללה, וזאת לאחר שבועות של מחאה על רקע כלכלי ואנטי איראני. עתה מתברר כי מרבית המפקדים והלוחמים בכוח המשימה המיוחד של חיזבאללה לצורך זה, כמו גם המפקדים האיראנים שהיו חלק מכוח המשימה, הושמו בתנאי בידוד במחנה הסגר לאחר שנדבקו.

 

חיזבאללה שולטים בדולר

 

לבנון מצויה במשבר פיננסי קשה לאחר חודשים של מחאה אנטי ממשלתית וחוסר יציבות פוליטית, והקורונה הוא מכה נוספת הניחתת על המדינה.

 

ביום שלישי התכנסה ממשלת לבנון לדיון מיוחד שעסק בעיקר במשבר הפיננסי והבריאותי, וזאת לאחר שבשבת הכריז ראש הממשלה חסן דיאב כי ארצו על סף פשיטת רגל ואינה יכולה לעמוד בתשלומי ההלוואות שלה. הכרזה זו נועדה בעיקר לפתוח במו"מ עם הגופים שהעניקו ללבנון את ההלוואות.

 

מסרים קצת יותר מרגיעים הועברו על ידי ממשלת לבנון ביום שני כשהצהירה שעתודות המט"ח של המדינה יציבות יחסית ועומדות על כ־20 מיליארד דולר. החוב החיצוני של לבנון הוא מהגבוהים בעולם ומגיע לכ־170% מהתוצר. בחודשים האחרונים עם העמקת המשבר נוצר בלבנון מחסור חמור במט"ח, ולכן הוטלו מגבלות על שימושו מבחינת האזרחים.

 

מבצע חיטוי בלבנון מבצע חיטוי בלבנון צילום: איי פי

 

שמו של חיזבאללה עולה כמי שעומד מאחורי המשבר הפיננסי ומי שדאג לשבש את עבודתו של הבנק המרכזי, לאחר שהפך לכוח הכלכלי המוביל במדינה. הארגון השיעי בנה במשך שנים אימפריה כלכלית המבוססת על סיוע מאירן, הברחות וכן על פעילויות מסחריות באמצעות חברות קש שמגלגלות לקופתו מאות מיליוני דולרים במזומן בכל שנה. כל הפעילויות הללו אינן בפיקוח המדינה הלבנונית ולא נתונות למסוי המדינה, ולפיכך נסראללה הוא זה ששולט בנזילות המט"ח בשוק הלבנוני ולא נגיד הבנק המרכזי. המכשולים שמציב חיזבאללה לבנק המרכזי הם חלק מהנקמה של הארגון השיעי כנגד הבנק המרכזי, שהסכים לאכוף את הסנקציות האמריקאיות כנגד חיזבאללה. כחלק מהעימות בין הבנק המרכזי לחיזבאללה, מתכוונים החלפנים המקורבים לארגון השיעי לא לאכוף את ההנחיה החדשה של הבנק שלא לאפשר לסחור בדולר ביותר מ־30% משערו הרשמי. למרות הקורונה וההדבקות הרבות, שליטתו של חיזבאללה בכלכלה הלבנונית לא נחלשת.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com .

בטל שלח
    לכל התגובות
    x