$
כלכלה ומדיניות

ה-OECD חתך את תחזית הצמיחה הגלובלית ל-2.4% - הנמוכה מאז משבר 2008

מדובר בתחזית ל-2020, שצנחה בחצי אחוז מ-2.9%; בנוסף התריע האיגוד שאם הממשלות לא ישתלטו על נגיף הקורונה, הצמיחה עלולה לרדת ל-1.5% בלבד: לפי הארגון, התאוששות כלכלת סין בשנת 2021 תהיה מהירה ושיעור הצמיחה יגיע ליותר מ-6%

אדריאן פילוט 12:3902.03.20

ארגון ה-OECD חתך לפני דקות אחדות את תחזית הצמיחה של הכלכלה הגלובלית לשנת 2020 ב-0.5%, מרמה של 2.9% לרמה של 2.4% בלבד - כך נכתב בסקירה מיוחדת שחיברו כלכלני ארגון המדינות המפותחות על רקע משבר התפשטות נגיף הקורונה.

 

 

מדובר בשיעור הצמיחה הנמוך ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2008. החדשות הפחות טובות שעולות מהדו"ח המיוחד הן כי לפי התרחיש הפסימי של הארגון, לפיו לא מצליחות הממשלות להשתלט על הנגיף עד סוף השנה, הצמיחה הגלובלית אף תרד ל-1.5% בלבד.

אישה על אופניים עם מסיכה בבייג'ינג אישה על אופניים עם מסיכה בבייג'ינג צילום: איי אף פי

 

בסקירה מציינים הכלכלנים כי אי הוודאות נותרה גבוהה מאוד בכל הקשור לציפיות לצמיחה. "בהנחה שהמגיפה מגיעה לשיאה בסין ברבעון הראשון של 2020 והתפרצויות במדינות אחרות נשלטות ומוכלות, ניתן להעריך כי הצמיחה העולמית תרד בכ-0.5% ובהתאם לכך, צפויה צמיחת התוצר העולמי השנתי לרדת ל-2.4% בשנת 2020 בכללותה, כאשר ייתכן שהצמיחה אף תהייה שלילית ברבעון הראשון של 2020", נכתב בסקירה.

 

שני תרחישים לצמיחה

תחזית הצמיחה של סין תוקנה באופן ניכר מ-5.7% לרמה של 4.9% בלבד, אך יחד עם זאת, התחזיות של הארגון הן כי ההתאוששות בשנת 2021 תהיה מהירה והצמיחה תגיע ליותר מ-6% בשנה הבאה, כאשר התוצר הסיני יחזור בהדרגה לרמות שאפיינו את הכלכלה לפני התפרצות הנגיף. עם זאת, בגלל הזינוק החד של משקלה של כלכלת סין בכלכלה העולמית, ההשפעה השלילית על אמון הצרכנים, השווקים הפיננסיים, סקטור התיירות והתעופה והשיבוש בשרשרת האספקה, תורגשנה בכל כלכלות ה-G20 בשנת 2020, במיוחד אלה המחוברות חזק מאוד לסין, כמו יפן, דרום קוריאה ואוסטרליה. לפיכך, כלכלני הארגון הפחיתו ב-0.5% גם את תחזית הצמיחה של 20 הכלכלות הגדולות בעולם מ-3.2% ל-2.7%.

 

כלכלני ה-OECD מספקים גם תרחיש אופטימי: בתנאי שההשפעות של התפרצות הנגיף ילכו וידעכו - צמיחת התוצר העולמי תתאושש ותגיע לשיעור של 3.25% בשנת 2021. 

 

חנויות סגורות בהונג קונג חנויות סגורות בהונג קונג צילום: רויטרס

 

"שוקי המניות צללו כאילו תחתית הבור לא נראה באופק: אף אחד לא רוצה לתפוס סכין נופלת", כתב אמש קלאודיו בוריו, הכלכלן הראשי של ארגון ה-BIS, בפתח דבריו בסקירה הרבעונית של הארגון.

 

לדברי בוריו, אחרי ההלם ראשוני בינואר, השחקנים בשוק ההון ראו באופן אופטימי למדי את השפעת נגיף הקורונה על הכלכלה העולמית והשווקים, וגם מצאו מקום לאופטימיות במדיניות המוניטרית הגלובלית. עם זאת, הוא מציין, הכל השתנה בתחילת השבוע שעבר כאשר התקבלו חדשות לפיהן קצב התפשטות הנגיף גבוה מההערכות. "חששות חריפים וחוסר ודאות פקדו את השחקנים השונים בשוק, ותרחיש הבסיס והצפוי של התאוששות מהירה בצורת V הפך ללא מציאותי לחלוטין", הוא הסביר.

 

לדבריו, "אי הוודאות שולטת כעת בכל רחבי העולם. המצב נותר הפכפך. לאן אנחנו הולכים מכאן? דבר אחד בטוח: השווקים הפיננסיים ימשיכו לרקוד לפי קצב חדשות הקורונה ותגובת הרשויות אליו", סיכם בוריו, שמבקש להרגיע וטוען כי למרות המראים הקשים במסכי הבורסות, השווקים הוכחו בדרך כלל כעמידים והרפורמות הרגולטוריות שלאחר המשבר הגדול של 2008, שנועדו לחזק את המוסדות הפיננסים בעת משבר - נושאות פרי.

x