$
כלכלה ומדיניות

עכשיו זה רשמי: נחתם השלב הראשון של הסכם הסחר בין ארה"ב לסין

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וסגן ראש ממשלת סין ליו הא חתמו על ההסכם; לדברי טראמפ, המכסים האמריקאיים יבוטלו לחלוטין לאחר ששתי המדינות יחתמו על שלב 2

שירות כלכליסט 20:0415.01.20

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וסגן ראש ממשלת סין ליו הא חתמו הערב בוושינגטון על השלב הראשון של הסכם הסחר בין המדינות.

 

 

 

במסגרת השלב הראשון בהסכם, וושינגטון ביטלה מכסים שהתכוונה להטיל על סין החל ב־15 בדצמבר והורידה במחצית מכסים בגובה 15% החלים על סחורות סיניות בשווי 120 מיליארד דולר. עם זאת, מכס של 25% המושת על סחורה סינית בהיקף של 250 מיליארד דולר, נותר בעינו.

 

בנוסף להתחייבויות הרכישה, ההסכם יחזק את ההגנות על זכויות קניין רוחני, סוגייה רגישה עבור חברות זרות הנכנסות לסין. סעיף מהותי נוסף הוא ההתחייבות של סין, על הנייר לפחות, לחדול מהנוהל שלה לחייב חברות טכנולוגיה הנכנסות למדינה, לחלוק מידע רגיש עם חברות סיניות. בהתאם, אתמול הודיע ממשל טראמפ כי הוא מסיר את סין מרשימת מניפולטוריות המטבע, אחת הסוגיות הנפיצות שהביאו לפרוץ מלחמת הסחר מלכתחילה.

 

 

דונלד טראמפ וליו הא חותמים על ההסכם דונלד טראמפ וליו הא חותמים על ההסכם צילום: AFP

 

  

דונלד טראמפ וליו הא, הערב דונלד טראמפ וליו הא, הערב צילום: AFP

 

הנשיא האמריקאי הודה, במשך כשעה, לשורה ארוכה של בכירים, מי יותר ומי פחות, בבית הלבן שהיו מעורבים בהגעה להסכם. לדבריו, המכסים שהטילה ארה"ב על מוצרים סיניים יבוטלו לחלוטין לאחר ששתי המדינות יחתמו על שלב 2 בהסכם הסחר ביניהן. הוא הוסיף כי הדיונים על שלב 2 יתחילו מיד לאחר החתימה על שלב 1.  

 

"אנו מותירים את המכסים בתוקף, אבל הסכמנו לבטל אותם אם נצליח להגיע לשלב השני בהסכם. במילים אחרות, אנחנו מנהלים משא ומתן על התעריפים", אמר הנשיא האמריקאי. טראמפ ציין בדבריו שארה"ב וסין "כותבים את הטעויות של העבר ומוציאים לפועל את העתיד של צד כלכלי וביטחון לעובדים האמריקאים, לחקלאים ולמשפחות". לדבריו, ההסכם שהושג הוא "לחלוטין ניתן לאכיפה".

 

הגורמים הרשמיים שייצגו את סין בטקס עמדו ליד המשלחת האמריקאית בשעה שטראמפ דיבר כאמור כמעט שעה, עד שרשות הדיבור הועברה לליו , שהעביר בנאומו מסר מהנשיא שי ג'ינפינג, ואמר בין היתר כי "ההסכם הוא טוב לסין, לארה"ב ולעולם כולו". עוד אמר ליו בשם הנשיא כי "בצעד הבא, שני הצדדים צריכים להגיע להסכם עם כוונה כנה".

 

ג'וזף ליטל (Joseph Little), האסטרטג הראשי לשווקים הגלובאליים בחברת ניהול הנכסים HSBC Global Asset Management (המנהלת נכסים בשווי של 500 מיליארד דולר), אמר למרקטווץ כי גם בשלב זה של חתימה על הסכם סחר ראשוני, החששות בנוגע לסוגיית הסחר לא הוסרו לחלוטין. לדבריו, "יש עדיין חששות בכל הנוגע לתחזיות המקרו, בנוגע למבנה הבינלאומי, כאשר ארה"ב עדיין מאתגרת את המינויים בארגון הסחר העולמי. הסביבה (של הסחר) נותרה נזילה מאוד ומקור לחששות וקשיים מבחינת המשקיעים. לדעתי מאוד לא סביר שאנו צפויים להתרחבות גלובלית חזקה, משמעותית ושוויונית. אני מתקשה לצפות לתשואות חזקות בשווקים".

 

מומחי אנרגיה ואנליסטים הביעו ספקות בנוגע ליכולת של סין להגדיל את רכישת מוצרי האנרגיה בהיקף של 50 מיליארד דולר. אנליסטית בסוכנות SIA אנרג'י בבייג'ינג, סנג ייק טי, אמרה כי מחיר המטרה הוא "אגרסיבי מדי ולא סביר כי יושג". גם בתחום התוצרת החקלאית אנליסטים מביעים ספקות ביכולת של סין להכפיל את היקף הרכישות. 

x