$
כלכלה ומדיניות

"סין לא תוכל לעמוד בדרישות הסכם הסחר"

ארה"ב וסין יחתמו מחר על השלב הראשון בהסכם סחר חדש, אך אנליסטים מטילים ספק ביכולתה של בייג'ינג להגדיל את היבוא בהיקפים שהיא נדרשת. נציג הסחר רוברט לייתיזר: "מצפים מסין לעמוד בהסכם עד הפסיק האחרון"

שירות כלכליסט 22:0714.01.20

בנוכחות 200 מוזמנים צפויים מחר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וסגן ראש ממשלת סין ליו הא לחתום על השלב הראשון המיוחל בהסכם הסחר החדש, בטקס שייערך בחדר המזרחי בבית הלבן. על כך מדווח ה"סאות' צ'יינה מורנינג פוסט".  

 

על פי מקורות המעורים בפרטי ההסכם, סין תתחייב לקנות מוצרים אמריקאיים בשווי כולל של 200 מיליארד דולר במהלך השנתיים הבאות. הנתח הגדול ביותר יהיה של מוצרי תעשייה, בכלל זה מכוניות ורכיביהן, מטוסים, מיכון חקלאי, מכשור רפואי ומוליכים למחצה, בשווי של כ־75 מיליארד דולר. במגזר האנרגיה, סין תרכוש מוצרים בשווי של 50 מיליארד דולר, ובהם נפט גולמי, גז טבעי וחומרי גלם פטרוכימיים. סין התחייבה גם לרכוש תוצרת חקלאית דוגמת סויה, חיטה ותירס בשווי של 40 מיליארד דולר. הפלח האחרון כולל התחייבות לרכוש שירותים אמריקאיים בסכום של כ־40 מיליארד דולר.

 

סגן ראש ממשלת סין ליו הי, שר האוצר האמריקאי סטיב מנוצ'ין ונציג הסחר רוברט לייתיזר סגן ראש ממשלת סין ליו הי, שר האוצר האמריקאי סטיב מנוצ'ין ונציג הסחר רוברט לייתיזר צילום: Andy Wong

 

במסגרת השלב הראשון בהסכם, וושינגטון ביטלה מכסים שהתכוונה להטיל על סין החל ב־15 בדצמבר והורידה במחצית מכסים בגובה 15% החלים על סחורות סיניות בשווי 120 מיליארד דולר. עם זאת, מכס של 25% המושת על סחורה סינית בהיקף של 250 מיליארד דולר, נותר בעינו.

 

בנוסף להתחייבויות הרכישה, ההסכם יחזק את ההגנות על זכויות קניין רוחני, סוגייה רגישה עבור חברות זרות הנכנסות לסין. סעיף מהותי נוסף הוא ההתחייבות של סין, על הנייר לפחות, לחדול מהנוהל שלה לחייב חברות טכנולוגיה הנכנסות למדינה, לחלוק מידע רגיש עם חברות סיניות. בהתאם, אתמול הודיע ממשל טראמפ כי הוא מסיר את סין מרשימת מניפולטוריות המטבע, אחת הסוגיות הנפיצות שהביאו לפרוץ מלחמת הסחר מלכתחילה.

 

על פי הערכות, כלי הטיס הצפויים להיכלל בהסכם הם מתוצרת בואינג. אלה הן חדשות טובות לענקית התעופה, השרויה בעיצומו של משבר בעקבות התרסקות מטוסים מדגם מקס ב־2018 וב־2019.

 

ברקע חשיפת פרטי ההסכם, מומחי אנרגיה ואנליסטים הביעו ספקות בנוגע ליכולת של סין להגדיל את רכישת מוצרי האנרגיה בהיקף של 50 מיליארד דולר. אנליסטית בסוכנות SIA אנרג'י בבייג'ינג, סנג ייק טי, אמרה כי מחיר המטרה הוא "אגרסיבי מדי ולא סביר כי יושג". גם בתחום התוצרת החקלאית אנליסטים מביעים ספקות ביכולת של סין להכפיל את היקף הרכישות. ברקע הספקות, גורמים הבקיאים בפרטי ההסכם דיווחו כי נציג הסחר האמריקאי רוברט לייתיזר קיבל את הסמכות להשית מחדש את המכסים המקוריים על סין בתוך תקופה של 90 יום, אם היא לא תעמוד בהתחייבויותיה.

 

"אנחנו מצפים מסין לעמוד בהסכם עד הפסיק האחרון", אמר אתמול לייתיזר. "אם לא יעשו זאת, ננקוט נגדם בהליכים משפטיים".

x