$
כלכלה ומדיניות

ניתוח כלכליסט

הסכם סחר בין ארה"ב לסין? חכו עם השמפניות

20 חודשים לאחר שפתח במלחמת סחר מול סין חגג בסוף השבוע נשיא ארה"ב את החתימה על הסכם הסחר "הנפלא וחסר התקדים". ארה"ב ביטלה מכסים שהיו אמורים להיכנס לתוקף היום, סין התחייבה לרכוש מוצרים אמריקאיים. אלא שהמספרים מעורפלים, המחלוקות הגדולות גולגלו הלאה והשווקים הפיננסיים לא קנו את ההצגה

תמר טוניק 21:3014.12.19

מנהיגי שתי הכלכלות הגדולות בעולם נצרו נשקים אתמול, לפחות באופן זמני, זאת אחרי 20 חודשים מורטי עצבים של הטלות מכסים הדדיות שערערו את השווקים והאטו את הצמיחה הגלובלית. סין וארה"ב אישרו כי חתמו על "השלב הראשון של הסכם מוגבל", כהגדרת הנשיא דונלד טראמפ.

 

 

 

במסגרת ההסכם הסכימה ארה"ב להפחית מכסים שהטילה על סחורות סיניות ולהשהות מכסים חדשים. בתמורה, בייג'ינג התחייבה לרכוש סחורות אמריקאיות, ובכלל זה תוצרת חקלאית, ליישם הגנות טובות יותר על קניין רוחני של חברות אמריקאיות הפועלות בסין ולהנהיג שקיפות רבה יותר בשער היואן ברקע ההאשמות שהועלו למניפולציות במטבע.

 

מאז פרצה מלחמת הסחר בחודש מרץ 2018 הטיל טראמפ מכסים על סחורות סיניות בהיקף של כ־370 מיליארד דולר. בתגובה, סין הטילה מכסי נגד על סחורות אמריקאיות בשווי של למעלה מ־110 מיליארד דולר, כולל מוצרים חקלאיים, כלי רכב וחלפים, כימיקלים, וויסקי, סיגרים, בגדים ומכשירי טלוויזיה.

 

ההקלות החדשות יחולו רק על חלק מהסחורות הסיניות הנתונות להגבלות האמריקאיות. מכסים בגובה 15% שהממשל הטיל בספטמבר על סחורות סיניות בשווי 120 מיליארד דולר יופחתו ל־7.5%, ואילו מכסים בגובה 25% על סחורות סיניות בהיקף של 250 מיליארד דולר, יישארו בינתיים על כנם.

 

בה בעת, ההסכם החדש מבטל מכסים על מוצרים סיניים בשווי כולל של 156 מיליארד דולר, שאמורים היו להיכנס לתוקף היום. בהם: טלפונים סלולריים, מסכי מחשב, לפטופים, שעונים, אביזרי מטבח, בגדים, תכשיטים וצעצועים. מדובר חדשות מצוינות עבור האמריקאים, השרויים בעיצומה של קדחת הקניות לחג המולד.

לולא ביטל טראמפ את סבב המכסים החדש, המכס האמריקאי הממוצע על תוצרת סינית היה מטפס לכמעט 24%. זהו שיעור גבוה באופן דרמטי לעומת ממוצע של 3.1% שחל על המוצרים הללו לפני שפרץ סכסוך הסחר בין המדינות.

"זהו הסכם נפלא עבור כולם", צייץ הנשיא טראמפ, דקות ספורות אחרי שוועדת המשפט של בית הנבחרים אישרה שני סעיפי אישום נגדו במסגרת הליך ההדחה שהופך מוחשי מרגע לרגע. "ההסכם עם סין מכסה טווח עצום של יצור, חקלאות, הרבה חוקים, רגולציות", אמר מאוחר יותר במסיבת עיתונאים בבית הלבן. נציג הסחר האמריקאי רוברט לייתיזר מסר בהודעה רשמית כי מדובר בהסכם "חסר תקדים" המהווה עדות ל"מנהיגותו החזקה" של הנשיא וכי בכוונת הצדדים לחתום על הנוסח הסופי בוושינגטון, בחודש הבא.

 

אבל הסדקים מיהרו להופיע. ברקע הכרזות הניצחון בוושינגטון, אנליסטים הצביעו על כך כי ההסכם עמום ומעורפל וכי אף אחת משתי המדינות לא פרסמה מסמכים המאשררים את הפרטים. סין, הם אמרו, היתה אף עמומה יותר מוושינגטון. בהתאם, השווקים הגיבו באי־אמון. יום המסחר בוול סטריט החל אתמול בירידות קלות, שהפכו לעליות קלות לאחר הודעת סין בנושא הסכם הסחר. עם זאת, בהמשך חזרו המדדים כמעט לרמות הפתיחה. S&P 500 ודאו ג'ונס רשמו עלייה מזערית של פחות מ־0.1% ונאסד"ק טיפס ב־0.2%.

 

בלבול נרשם גם בבייג'ינג, שסברה בטעות כי ארה"ב מקיימת מסיבת עיתונאים במקביל אליה כדי לבשר על ההסכם. בפועל, ואולי באופן סמלי, מסיבת העיתונאים הסינית התקיימה במקביל לדיון שקיימה ועדת המשפט של בית הנבחרים לגבי הליך ההדחה של טראמפ.

 

בהתבסס על הפרטים הידועים בשלב זה, אנליסטים מתייחסים להסכם כאל הפסקת אש בלבד, ולא כאל הסדרה החלטית של מחלוקות הסחר. בעוד התחזית ארוכת הטווח מעורפלת כמו ההסכם עצמו, עבור הנשיא טראמפ הוא מגלם יתרונות פוליטיים לטווח הקצר. על פי אנליסטים, יש בהסכם כדי להרגיע את השווקים לקראת 2020 ולהוריד לחץ מהחקלאים האמריקאים, הנמנים עם בסיס המצביעים של טראמפ. זאת אחרי שספגו פגיעה קשה מהמכסים הסיניים למרות הטבות בגובה 23 מיליארד דולר שחילק להם הממשל כניסיון פיצוי. 

 

 

 

במקביל, ההקלה במכסים על תוצרת סינית תסייע ליצרנים אמריקאים המסתמכים על חומרי הגלם הללו, זאת לאחר ארבעה חודשים רצופים של ירידה בהיקף הייצור בצלה של מלחמת הסחר. התאוששות מסוימת צפויה גם ביצוא הסיני לאחר התכווצות שנרשמה בחודשים האחרונים. בחודש נובמבר ירד היקף היצוא הסיני זה החודש הרביעי ברציפות, בשיעור של 1.1% לעומת החודש המקביל בשנה שעברה.

 

חתימה אולי בינואר

 

"ההתחייבות הסינית לרכוש מוצרי חקלאות אמריקאיים מאבטחת את הדברים הגדולים עבור ארה"ב", אמר הנשיא טראמפ, שהוא כידוע חסיד גדול של שם התואר “גדול”. "החקלאים יצטרכו לקנות טרקטורים גדולים יותר", ציין.

 

הנשיא האמריקני נתפס כאן בזגזוג אופייני, לאחר שבשבוע שעבר הודיע כי הסכם הסחר יצטרך להמתין עד לאחר הבחירות, משום שהשיחות נקלעו למבוי סתום סביב חוסר נכונותה של סין לרכוש מארה"ב סויה, עופות ושאר מוצרים חקלאיים.

 

מימין: נשיא סין שי ג’ינפינג ונשיא ארה”ב דונלד טראמפ מימין: נשיא סין שי ג’ינפינג ונשיא ארה”ב דונלד טראמפ צילום: רויטרס

 

בהתאם, אף כי הסינים לא מסרו התחייבות לגבי היקפים, לייתיזר בישר במסיבת עיתונאים כי הם יגדילו את הרכש מארה"ב בסכום כולל של 200 מיליארד דולר במהלך השנתיים הבאות, כולל 32 מיליארד דולר נוספים ברכישות חקלאיות. זאת לעומת שאיפה ל־40־50 מיליארד דולר נוספים ביצוא חקלאי לסין שעליה הודיע משרד הסחר מוקדם יותר.

 

צ'אד בואן, אנליסט במכון פטרסון לכלכלה בינלאומית, שצוטט באתר VOX, אמר כי עד כה הסינים לא הבהירו כיצד בדיוק יערכו שינויים בסובסידיות הממשלתיות וכיצד חברות אמריקאיות הפועלות בסין ימוגנו מפני גניבת קניין רוחני יקר ערך, מסלעי מחלוקת המשמעותיים במלחמת הסחר.. "הפרטים של הטקסט, זה מה שמשנה", סיכם בואן בציוץ.

 

ההסכם הרשמי עשוי להיחתם בשבוע הראשון של ינואר וייכנס לתוקף חודש לאחר מכן. באופן תיאורטי הוא אמור להביא ליציבות רבה יותר במערכת הסחר הגלובלית ולהפחית את רמות החרדה בקרב יצואנים, יבואנים ומשקיעים, לאחר שב־20 החודשים החולפים חששו בכל רגע נתון מפני הכנסת סחורות חדשות תחת גרזן המכסים ההדדיים. עם זאת, לפי שעה אין כל סימן לכך כי הצדדים ביצעו שינויים מרחיקי לכת שימנעו הסלמה נוספת בעתיד. במסיבת עיתונאים בבייג'ינג, שכונסה בדיוק לפני ציוץ הניצחון של טראמפ, אמר וואנג שוון, סגן נשיא הסחר הסיני, כי ההסכם המוגבל שהושג מייצג "התקדמות משמעותית" לקראת סיומה של מלחמת הסחר. בה בעת, עמיתו סגן שר האוצר ליאו מין מיהר לסייג ואמר כי ההסרה של מכסים אמריקאיים מסחורות סיניות היא עדיין "דאגה מהותית".

 

מניות שטיפסו ביום חמישי ברקע דיווחים על הסכם קרב, ציננו ביצועים אתמול אחרי הודעות שני הצדדים. אנליסטים הזכירו כי טראמפ וסין בישרו על הסכם דומה בחודש אוקטובר, אך כי לא נחתם כל נייר רשמי והצדדים נאבקו במשך שבועות ארוכים על מנת לגבש את הפרטים הקטנים. "כפי שנוכחנו בחודש אוקטובר, הודעות מוקדמות הן חסרות ערך. בואו נראה את המסמך החתום", ציין פיל לוי, לשעבר גורם רשמי בבית הלבן המכהן ככלכלן ראשי בפלקספורט, חברה המתווכת בעסקאות סחר בין 109 מדינות. לדברי לוי, שצוטט ב"יו.אס.איי טודי", אין לצפות להתקדמות בנושאים המהותיים, כמו קניין רוחני וטכנולוגיה, עד לאחר הבחירות לנשיאות ב־2020. "כל מה שנראה זו הקלה מסוימת בנזקים שגרמה מלחמת הסחר".

 

במכתב למשקיעים הדהד בנק גולדמן זאקס את אי־הוודאות שאפפה את הסכם אוקטובר ואשר גלשה כעת גם לנוסח ההסכם ששווק על ידי טראמפ ולייתיזר כפורץ דרך. "הורדת המכסים קטנה מהצפוי", כך לפי הכלכלן הראשי של הבנק יאן האציוס, שצוטט ברשת CNBC. "ההפחתה קטנה במחצית מכפי שצפינו. קיימת מידה של חוסר ודאות בנוגע למעמד של ההסכם הזה, שכן ניכר שוב שפרטים טכניים ומשפטיים לוקים בחסר", סיכם.

בניסיון לטשטש את רעם תופי ההדחה המתגבר והולך, טראמפ ציין כי ההסכם עם סין מגיע ב"שבוע גדול עבור הסחר האמריקאי". בכך הוא התכוון לאשרור המסתמן בקונגרס של הסכם הסחר החדש USMCA בין ארה"ב קנדה ומקסיקו, שיחליף את הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה (NAFTA). הנצים בוושינגטון מיהרו לסייג. "נראה היה שהנשיא טראמפ יהיה הנשיא הראשון שיעז להתמודד עם האתגר הזה", אמר מנהיג המיעוט בסנאט צ'אק שומר. "אבל עכשיו הוא ויתר לסין בתמורה להבטחה לא אמינה לרכוש קצת פולי סויה. כבר שמענו מסין את המנגינה הזאת".

 

הודעות לוחמניות מבייג'ינג

 

שר החוץ הסיני וואנג יי הכריז אתמול כי ארה"ב פגעה פגיעה חמורה באמון שהושג במאמץ רב בין המדינות, זאת בהתייחסו לביקורת האמריקנית שהופנתה כלפי בייג'ינג בעת האחרונה בסוגיות טעונות ורגישות כמו הונג קונג והמיעוט המוסלמי האויגורי. "יש כאן פגיעה חמורה ביסודות האמון ההדדי שהושגו בקושי רב בין סין לארה"ב. אנחנו מקווים שהצד האמריקאי יירגע מיד, ינקוט עמדה הגיונית כלפי סין וכלפי העולם ויעבוד בשיתוף עם סין. סין תילחם ללא פשרות בגורמים חיצוניים שמתערבים בענייני הונג קונג ותגדע את הידיים השחורות שתומכות במהפכה בהונג קונג", סיכם וואנג.

 

למניפסט הזה המגיע מכיוונה של בייג'ינג לצד עליצותו של טראמפ על פריצת הדרך שהושגה בין הצדדים, יש לצרף את הודעת הממשל האמריקני לגבי השלב הבא. על פי הודעת וושינגטון, בשלב השני של דיוני הסחר יעלו לדיון "הסוגיות הבעייתיות והרגישות יותר". אף כי בכוונת הממשל לפתוח בשלב הזה עוד לפני הבחירות לנשיאות ב־2020, ה"פייננשל טיימס" מדווח כי אנליסטים מסופקים אם זה אפשרי.

אם לחבר בין רעם תופי ההדחה בוושינגטון לקריאות הקרב מבייג'ינג ולעובדה כי הסוגיות הבעייתיות באמת טרם לובנו, נראה כי ידם של הנצים על העליונה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x