$
כלכלה ומדיניות

FT

משבר בנקאות הצללים האט לשפל את הצמיחה בהודו

ברבעון השלישי צמח התמ"ג ב־4.5%, שפל של שש שנים. ההאטה משקפת את עומק המשבר במגזר הפיננסי החוץ בנקאי, שהחל עם קריסת חברת מימון מובילה ב־2018. כלכלן בנומורה: "המשבר חלחל לכלכלה האמיתית, כולל נדל"ן ועסקים קטנים ובינוניים"

איימי קזמין, פייננשל טיימס 10:1801.12.19

הצמיחה הכלכלית של הודו רשמה האטה נוספת ברבעון השלישי, סימן נוסף לתפנית לרעה בכלכלת תת־היבשת אשר עד לאחרונה צמחה בקצב המהיר בעולם.

התמ"ג צמח ב־4.5% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד - הצמיחה האטית ביותר בשש השנים האחרונות וירידה מ־5% ברבעון השני.

 

זהו הרבעון השישי ברציפות של האטה בכלכלת הודו, היחלשות משיא של 8.1% ברבעון הראשון של 2018.

 

ההאטה משקפת את עומק המשבר הפוקד את מגזר בנקאות הצללים בהודו, הכולל את המוסדות הפיננסיים שאינם בנקים. המשבר החל עם קריסת ענקית השירותים הפיננסיים IL&FS בשנה שעברה והשפיע על הכלכלה הרחבה יותר, זאת לאחר שאשראי זול שהזין זינוק בצריכה הפרטית, נקטע בפתאומיות.

 

"מה שקורה כעת זה תהליך של הדבקה אטית", אמר אורודיפ ננדי, כלכלן הודו בנומורה. "המשבר של תעשיית בנקאות הצללים התפשט לישויות פיננסיות אחרות וחלחל לכלכלה האמיתית, כולל מגזרים כמו נדל"ן ועסקים קטנים ובינוניים. כתוצאה, נפגעו הזדמנויות תעסוקה. מדובר באפקט דומינו".

 

במהלך הרבעון, ההשקעות צמחו ב־1% בלבד לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ירידה מ־4% רבעון קודם לכן ואילו הייצור התכווץ ב־1%. הצריכה הפרטית צמחה בשיעור גבוה מהצפוי — 5% לעומת 3.1% רבעון קודם לכן. עם זאת, התמריץ המשמעותי ביותר לצמיחה הכלכלית הגיע מהוצאות ממשלתיות שזינקו ב־15.1%.

 

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי צילום: רויטרס

 

הנתונים, שלטענת כלכלנים עצמאים מייפים את המצב האמיתי, מצביעים גם על עוצמת האתגר הניצב כעת בפני ממשלתו של נרנדרה מודי, הנאבקת לאושש את ביטחון המשקיעים והצרכנים ולמנוע המשך הידרדרות.

 

הבנק המרכזי של הודו, הצפוי לקיים את פגישת המדיניות הבאה שלו השבוע, כבר הוריד את הריבית ב־1.35% ל־5.15% בחמש פעימות רצופות מאז פברואר. במקביל, ממשלתו של מודי הורידה את מס התאגידים לרמה הנמוכה ביותר בתולדות הודו מאז קיבלה עצמאות, מ־30% ל־22%. בניסיון לחזר אחר משקיעים זרים המחפשים חלופות לסין, ניו דלהי הודיעה בספטמבר כי היא מפחיתה את מס התאגידים עבור משקיעים שיקימו חברות בנות בהודו, ל־15% מ־25%. עם זאת, אנליסטים סבורים כי לממשל אין מרחב תמרון רב שיאפשר להשית תמריצים פיסקאליים נוספים, זאת משום שהוא צפוי כבר עתה לחרוג מיעד גירעון של 3.3% מהתמ"ג. "אין דרך קלה החוצה", סיכם ננדי. 

הפגנה של תומכי אופוזיציה, החודש בניו דלהי. הממשלה הפחיתה את מס התאגידים הפגנה של תומכי אופוזיציה, החודש בניו דלהי. הממשלה הפחיתה את מס התאגידים צילום: רויטרס

 

גורמים רשמים בהודו טענו כי הרבעון השלישי צפוי להיות נקודת השפל וכי הכלכלה עתידה להתאושש ברבעון הנוכחי המסתיים ב־30 בדצמבר. בה בעת, כלכלנים עצמאים מסופקים אם הודו נמצאת על סף מפנה וטוענים כי המשבר המחריף בבנקאות הצללים צפוי להמשיך ולמשוך מטה את הכלכלה כולה.

 

"בעוד הממשלה נקטה מהלכים חיוביים על מנת לטפל בהאטה הכלכלית, אין ודאות לכך כי הם ישפיעו בשנה הפיננסית הנוכחית", כך לפי סאוראב מוקרג'ה, מנכ"ל קבוצת ההשקעות מרסלוס. "בהחלט ייתכן שהכלכלה תצמח בקצב אטי אף יותר, כתוצאה מקריסה אטית של חברות פיננסיות שאינן בנקים".

 

ריטיקה מנקאר, כלכלנית ראשית באמביט קפיטל במומבאי, ציינה כי הצמיחה בהודו צפויה להישאר אטית, גם אם הרבעון השלישי מסמן את נקודת השפל. "אין ספק כי הצמיחה האטית תימשך בארבעת או ששת הרבעונים הבאים", סיכמה.

 

 

x