$
חברה וסביבה

הקשר המפתיע בין קוקאין למשבר האקלים

לפי מחקרים שפירסמה לאחרונה ממשלת קוסטה ריקה, 20% מפליטות גזי החממה העולמיות מקורן בבירוא יערות, והסחר בקוקאין מהווה רכיב מרכזי בתהליך זה

עומר כביר 10:1115.10.19

סחר בקוקאין והשלכותיו המפתיעות מהווים גורם משמעותי במשבר האקלים ומאיצים הליכים שמחמירים אותו דוגמת בירוא יערות - כך לפי שלושה מחקרים שהוצגו בשבוע שעבר בכנס של ממשלת קוסטה ריקה, שעסק בדרכים שבהן מדינות יכולות לפעול לשימור הסביבה ועצירת ההתחממות הגלובלית.

 

 

לפי המחקרים, שעליהם דיווח אתר The Verge, בירוא יערות כתוצאה ישירה ועקיפה של סחר בקוקאין מביא להחרפת משבר האקלים ואף מייצר גלי הגירה באזורים שונים בדרום אמריקה. על מנת להבריח קוקאין לצרכנים בצפון אמריקה, מבריחי סמים עושים שימוש בנתיבים שעוברים דרך יערות באזורים מרוחקים, בניסיון לחמוק מרשויות אכיפת חוק. נתיבים אלו עוברים לא פעם דרך יערות מוגנים ויכולים לערער את הסביבה האקולוגית שבהם.

 

בעייתי לא פחות: על מנת להלבין את הכסף שמתקבל ממכירת קוקאין, משקיעים ברוני הסמים בתחומים כמו חקלאות או גידול בקר - שני עיסוקים שהרחבתם קשורה ישירות לבירוא יערות. לפי הערכות, 20% מפליטות גזי החממה העולמיות מקורן בבירוא יערות, והסחר בקוקאין מהווה רכיב מרכזי בתהליך זה.

יער גשם מונטוורדה, קוסטה ריקה יער גשם מונטוורדה, קוסטה ריקה צילום: shutterstock

 

"כסף מארה"ב הוא חלק מהגורמים של בעיה זו", אמר ל-The Verge מנהל ארגון שימור הסביבה Fundación Neotrópica, ברנרדו אגווילר-גונזלס, שהשתתף בכתיבת שניים מהמחקרים. "אני מקווה שהמחקר ישנה את היחס של העולם למדיניות סמים. אי אפשר להפריד את מדיניות השליטה בסמים ממדיניות שימור הסביבה. צריך לעשות את זה בהרמוניה".

 

המחקרים מתמקדים בפעילות הברחת הקוקאין בהונדורס, קוסטה ריקה וגוואטלמה, שסובלות מקצב בירוא היערות הגבוה בעולם. לפי החוקרים, כאשר מבריחים מפלסים נתיבי הברחה ביערות הם עוקרים ממקומן קהילות מקומיות. זאת, באמצעות איומים ואלימות שנועדו לגרש את התושבים על מנת להשתלט על האזור. פעמים רבות מדובר בקהילות שסובלות מעוני או מחוסר יציבות פוליטי, ולא יכולות להלחם בחדירת סוחרי הסמים לאדמותיהן.

 

קוקאין קוקאין

 

"כששאלתי מנהיגי קהילות ומנהלי אזורים מוגנים במרכז אמריקה איך הברחת סמים משפיעה על עבודתם הם אמרו, 'פשוט, זה עולה לנו בחיים'", אמרה פרופ' ג'ניפר דווין מאוניברסיטת טקסס ל-The Verge. "האלימות, לצד אבדן הפרנסה של אנשים שתלויים במשאבי טבע מקומיים, הופכה לאחד מגורמי ההגירה המרכזיים".

 

לדברי החוקרים, אם ממשלות יגנו טוב יותר על אוכלוסיות מקומיות וימנעו השתלטות של מבריחי סמים על שטחן, הדבר ימנע לא רק את ההגירה הכפויה של התושבים אלא גם יפגע בסחר הסמים, וכתוצאה יתרום למאבק במשבר האקלים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x