$
כלכלה ומדיניות

היו"רית החדשה של קרן המטבע: פעילת אקלים מבולגריה

כריסטלינה ג'ורג'ייבה, לשעבר בכירה בנציבות האירופית ובבנק העולמי, נכנסת לתפקיד בתקופה של האטה בכלכלה הגלובלית ברקע מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. ג'ורג'ייבה היא הנציגה הראשונה מכלכלה מתפתחת שתעמוד בראש הקרן

שירות כלכליסט 20:4225.09.19

לראשונה תנוהל קרן המטבע הבינלאומית על ידי כלכלן המגיע ממדינה מתפתחת, זאת לאחר שמינויה של הכלכלנית הבולגריה כריסטלינה ג'ורג'ייבה אושר היום רשמית.

 

ג'ורג'ייבה (66), שגדלה בבולגריה תחת המשטר הקומוניסטי, רכשה לעצמה מוניטין של פעילה בולטת במלחמה בהתחממות הגלובלית, זאת במהלך כהונתה כמנכ"לית הבנק העולמי. בנוסף, בדומה לקודמתה כריסטין לגארד, היא נחשבת לבעלת חושים פוליטיים חדים. לגארד (63), האישה הראשונה שעמדה בראש קרן המטבע, כיהנה מאז 2011 וניווטה את פעילות הקרן במהלך משבר החוב האירופי, שפרץ כחודש לאחר שנכנסה לתפקיד. תחת שרביטה העניקה הקרן חבילות חילוץ ליוון, פורטוגל ואירלנד בשנים 2011 ו־2012. כעת תעמוד לגארד בראש הבנק האירופי המרכזי.

 

גוברים הסיכונים בארגנטינה

 

יו"רית קרן המטבע החדשה ג'ורג'ייבה תיאלץ להתמודד גם היא עם קשת רחבה של אתגרים, בראש ובראשונה, ההאטה בכלכלה הגלובלית שנגרמה בשל ההסלמה במתיחות הסחר בין ארה"ב לסין. בנוסף, ארה"ב, המייצגת את גוש ההצבעה הגדול ביותר במועצת קרן המטבע, נסוגה ממספר הסכמים רב־צדדיים, ובשווקים המתפתחים, בראשם ארגנטינה, גוברים הסיכונים. ארגנטינה, שקיבלה בשנה שעברה חבילת סיוע בהיקף של 57 מיליארד דולר, הגדולה בתולדות הקרן, פועלת עתה מול קרן המטבע לאשרור חבילת חילוץ בהיקף 5 מיליארד דולר.

 

כריסטלינה ג'ורג'ייבה כריסטלינה ג'ורג'ייבה צילום: בלומברג

בראיון לרשת CNBC אמרה היום לגארד, כי המכסים ההדדיים שהטילו סין וארה"ב צפויים לגלח 0.8% מהצמיחה הכלכלית העולמית ב־2020. "אין ספק כי האיום על הסחר הוא כרגע המכשול הגדול ביותר שעומד בפני הכלכלה הגלובלית", ציינה. "0.8% זה מספר עצום. משמעותו פחות משרות, פחות פעילות עסקית, פחות השקעות, יותר אי־ודאות. מדובר בענן גדול וקודר המרחף מעל הכלכלה הגלובלית".

 

שלשום ראיינה מועצת המנהלים של קרן המטבע את ג'ורג'ייבה, שהיתה המועמדת היחידה לתפקיד, וערכה את ההצבעה על המינוי היום. מדובר בעיקר בהצבעה טקסית, זאת לאחר שג'ורג'ייבה, בגיבוי נשיא צרפת עמנואל מקרון, זכתה בחודש שעבר בתמיכת שאר מדינות האיחוד האירופי, כמו גם בתמיכתה השקטה של ארה"ב.

על מנת למנותה לתפקיד, אישרה קרן המטבע שינוי בתקנון, אשר מאז 1951 אוסר על מינוי יו"ר שגילו גבוה מ־65.

 

התנצחה עם הנשיא טראמפ

 

מקור בקרן המטבע הבינלאומית אמר לסוכנות רויטרס כי ג'ורג'ייבה ערוכה ומוכנה לתפקיד. "היא שכנעה את מועצת המנהלים כי היא המנהיגה שהמוסד הזה זקוק לו וכי תתמוך ללא סייג במערכת הרב־לאומית", כך לפי המקור, שביקש לשמור על אנונימיות.

 

קודם למשרתה בבנק העולמי, ג'ורג'ייבה אחזה בתפקידים בכירים בנציבות האירופית, כולל נציבת התקציב, והיא בעלת ידע נרחב בזירת הכלכלות המתפתחות. במהלך כהונתה בבנק העולמי היא הצליחה להגדיל את תקציב הבנק ב־13 מיליארד דולר, זאת אחרי מאבק עיקש מול הבית הלבן בראשותו של הנשיא דונלד טראמפ. "היא תיכנס לתפקיד ותשעט קדימה בזכות היכרות מעמיקה עם שרי האוצר בחלקים העניים ביותר של העולם, לא רק ה־G20", אמר ל"פייננשל טיימס" גורם בכיר בבנק העולמי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x