$
כלכלה ומדיניות

ניתוח כלכליסט

"החולשה מגיעה הן מהכלכלות המפותחות והן מהמתפתחות"

כלכלני ה־OECD חתכו זו הפעם השלישית ברציפות את תחזית הצמיחה העולמית; בניגוד להערכות המוקדמות שלפיהן ההאטה השנה תהיה נמוכה יותר וזמנית בלבד, מתחוור כעת כי הכלכלה הגלובלית נכנסת למגרש של האטה שתגלוש גם ל־2020

אדריאן פילוט 20:0921.09.19

"שחור בעיניים", כך הגדירו כלכלני ה־OECD את תחזית הצמיחה העולמית. על פי התחזית של ספטמבר, שיורדת זו הפעם השלישית ברציפות, הצמיחה העולמית תרד השנה ב־0.3 נקודות האחוז לרמה של 2.9%, "שיעורי הצמיחה השנתיים החלשים ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2008".

 

עוד הם מוסיפים כי "הסיכונים ממשיכים להיערם", כלומר התחזית הסופית בנובמבר תצביע על הידרדרות נוספת, בעיקר ב־2020, ולא על שיפור כפי שהעריכו קודם. המסר שעולה מהסקירה הוא חד־משמעי: הכלכלה הגלובלית נכנסת למגרש של האטה רצינית וממושכת. זאת בניגוד להערכות המוקדמות שלפיהן ההאטה השנה תהיה נמוכה יותר וזמנית בלבד.

 

"רק לפני 18 חודשים אמדנו את הצמיחה הגלובלית ב־2019 ב־4%, ועכשיו היא גם לא תגיע ל־3%", הסבירה לורנס בון, הכלכלנית הראשית ב־OECD. "החולשה מגיעה הן מהכלכלות המפותחות והן מהמתפתחות". כמו כן הצמיחה ב־2020 צפויה להיות נמוכה משמעותית מהתחזיות של לפני שנה וחצי, אז חשבו על צמיחה של כ־3.5%, וכעת התחזית היא ל־3%.

 

הסיבה העיקרית להחרפת ההאטה: ההסלמה המתמשכת במלחמת הסחר שמנהלות ארה"ב וסין, שפוגעת באמון העסקים ובהשקעות, ממוטטת את התעשייה העולמית ומכבידה על הסנטימנט בשווקים פיננסיים. שיעורי הצמיחה השנתיים בייצור התעשייתי עמדו לפני שנה וחצי על כ־4%, וכיום הם מתחת ל־2%, שיעור העלייה בהשקעות הקבועות של הכלכלות הגדולות בעולם צנח מ־5% בתחילת 2018 לשיעור של 1% בלבד בתחילת השנה.

 

כלכלני ה־OECD גם מתריעים מפני "פגיעות משמעותית" בשוקי ההון בעקבות שילוב קטלני של "האטה בצמיחה, חוב קונצרני גבוה ואיכות חוב ירוד". ההסלמה במלחמת הסחר והסיכונים הגאו־פוליטיים "הגבירו את התנודתיות בשוקי ההון העולמיים והביאו את המשקיעים לחפש נכסים בטוחים בשבועות האחרונים. הדבר עלול להעמיק את האטה בצמיחה, ואף להביא למיתון".

 

 

אנחל גוריה מזכ"ל ה-OECD אנחל גוריה מזכ"ל ה-OECD צילום: אלכס קולומויסקי

 

הערך של האג"ח הממשלתיות והקונצרניות שנסחרות בתשואות שליליות (כן, תשואה שלילית) זינק לאחרונה לשיא כל הזמנים לרמה של 17 טריליון דולר, וכבר מהווה כשליש מכלל האג"ח העולמיות. קשה למצוא איתות מובהק יותר למצוקה בשווקים מתשואות שליליות, קל וחומר בהיקפים כאלו. הסיבה שמשקיעים מוכנים לתשואות שליליות היא כי הם חוזים דפלציה או מיתון, ולכן הם מוכנים לשלם "קנס", העיקר להביא את ההון שלהם לחוף מבטחים. לראשונה אי פעם יותר ממחצית (53%) האג"ח הקונצרניות של חברות לא פיננסיות שהונפקו ב־2018 הן בדירוג BBB, הדירוג הנמוך ביותר שמאפשר השקעה על ידי רוב הגופים. האג"ח הללו מגיעות לסכום עתק של חצי טריליון דולר.

 

בריטניה היא מוקד לדאגה בפני עצמה בשל אי הוודאות המתמשכת בעניין הברקזיט. "יציאה ללא עסקה תהיה יקרה בטווח הקרוב, ועלולה לדחוק את בריטניה למיתון ב־2020 ולהקטין מאוד את הצמיחה באירופה", מתריעים ב־OECD. לפי הערכות, ברקזיט ללא הסכם עם האיחוד האירופי יגרום לאובדן צמיחה של כ־2 נקודות האחוז, שמשמעותו מיתון כבר בשנה הבאה, וירידה של 2.5% בתוצר ב־2021 וכמעט 3% בשנת 2022. ברקזיט ללא הסכם יפגע גם בכלכלת אירופה כולה, ויגרור צמיחה הנמוכה ב־0.5% בשנים 2021-2020 ונמוכה בכ־0.6% בשנת 2022.

 

הכלכלות נותרו עם מעט מאוד תחמושת נגד ההאטה. מלבד הרחבה מוניטרית, כלכלות המערב נדרשות לרפורמות מבניות עמוקות ולהגדלת ההשקעות הממשלתיות.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x