$
כלכלה ומדיניות

הפסד לג'ונסון: הפרלמנט הבריטי אישר את החוק שימנע ברקזיט ללא הסכם

החוק אושר בקריאה האחרונה ברוב של 28 קולות; המשמעות: אם ראש הממשלה לא ישיג הסכם פרידה עד לדד-ליין של 31 באוקטובר, הוא יחויב לבקש מהאיחוד האירופי דחייה נוספת של הברקזיט, עד ל-31 בינואר; בנוסף נדחתה הצעת ג'ונסון לקיים בחירות ב-15 באוקטובר

שירות כלכליסט 23:5604.09.19

הפסד לראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון: הפרלמנט אישר הערב בקריאה השנייה את ההצעה החוסמת את האפשרות של ברקזיט ללא הסכם עם האיחוד האירופי ("ברקזיט קשה"). 327 חברי פרלמנט הצביעו בעד ההצעה, לעומת 299 שהתנגדו. בקריאה הראשונה, שנערכה מוקדם יותר היום, תמכו בהצעה 329 חברי פרלמנט, מול 300 מתנגדים. אתמול בערב קיבלה ההצעה שאיפשרה את ההצבעה הנוכחית רוב של 328 מול 301.

 

כשעתיים לאחר אישור החוק, נדחתה הצעת ג'ונסון לקיים בחירות בזק ב-15 באוקטובר.

 

 

משמעות ההחלטה היא שאם ג'ונסון לא ישיג הסכם פרידה עד לדד-ליין של 31 באוקטובר, הוא יחויב לבקש מהאיחוד האירופי דחייה נוספת של הברקזיט, עד ל-31 בינואר 2020, ובתקופה זו להגיע להסכם.

 

יצוין כי הצעת החוק עדיין זקוקה לאישור בית הלורדים כדי להיכנס לספר החוקים.

 

המתנגדים לעזיבת האיחוד ללא הסכם ("ברקזיט קשה") טוענים כי דבר זה ייצור כאוס כלכלי במדינה - ממחסור במוצרי מזון, ועד פקקי תנועה ענקיים.

 

ג'ונסון אמר בפרלמנט לאחר ההצבעה: "היום הפרלמנט אישר הצעה שעוצרת כל מו"מ רציני עם האיחוד. החוק נועד לקחת מהמדינה את הזכות לקבוע כמה זמן היא רוצה להישאר באיחוד האירופי - והעבירה אותה לאיחוד". לדבריו, על המדינה להחליט כעת מי ימשיך במו"מ עם בריסל - הוא או ראש האופוזיציה ג'רמי קורבין מהלייבור. 

בוריס ג'ונסון בוריס ג'ונסון צילום: איי אף פי

 

 

יו"ר האופוזיציה והלייבור, ג'רמי קורבין, אמר לאחר אישור הצעת החוק כי הוא תומך בהקדמת הבחירות, אך רק לאחר שההצעה תיכנס לספר החוקים. הוא כינה את קריאתו של ג'ונסון לבחירות בזק "לא כנה" ואמר שהוא מציע רק "רעל של ברקזיט בלי הסכם". "אני מחכה ליום שבו הממשלה של ג'ונסון והמפלגה שלו יסולקו מהשלטון", הוסיף.

 

בעקבות אישור ההצעה הערב, ג'ונסון מימש את איומו והגיש הצעה לקיום בחירות בזק ב-15 באוקטובר. ואולם הוא לא הצליח לגייס רוב של שני שלישים מבין 650 החברים בבית התחתון של הפרלמנט - וההצעה נדחתה. רק 298 הצביעו בעד בחירות בזק, ו-56 התנגדו. רבים מחברי האופוזיציה נעדרו מההצבעה.

 

יותר משלוש שנים חלפו מאז התקבלה במשאל העם ההחלטה על פרידה מאירופה ועדיין לא ברור כיצד המהלך יבוצע בפועל. אחת משאלות המפתח שנראות בלתי פתירות נוגעת לגבול בין צפון אירלנד לאירלנד (Backstop). הותרת הגבול פתוח בהתאם לתנאי הסכם "יום שישי הטוב", בשעה שגם הגבול בין צפון אירלנד לבריטניה יישאר בהכרח פתוח, תהפוך את הגבול מול אירופה לחסר משמעות (ניתן לייבא לאנגליה דרך אירלנד). סגירת הגבול בין צפון אירלנד לאירלנד, שאליה מכוון בוריס ג'ונסון, צפויה לעורר מחאה מיידית בצפון אירלנד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x