$
כלכלה ומדיניות

הקרב על הברקזיט: ג'ונסון נחל תבוסה בפרלמנט ומאיים בבחירות

טלטלת הברקזיט בבריטניה: מורדים שמרנים חברו ללייבור וקידמו בפרלמנט הצעה לחסום אפשרות של פרישה מהאיחוד האירופי בלי הסכם. ההצבעה הסופית: בהמשך היום. ג'ונסון מאיים בבחירות בזק – אך זקוק לתמיכת ג'רמי קורבין לכך

שירות כלכליסט ו-ynet 00:4704.09.19

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון נחל הלילה תבוסה בפרלמנט – שעלולה לשלוח את הממלכה לבחירות בזק בחודש הבא, זמן קצר לפני מועד הפרישה מהאיחוד האירופי ב-31 באוקטובר.

 

 

 

 

 

 

קבוצה של 21 מחוקקים שמרנים, המכונים "המורדים" ואשר מתנגדים ל"ברקזיט קשה" (כלומר ליציאה של בריטניה מהאיחוד ללא הסכם) בטענה שיגרום נזק לכלכלה הבריטית, הצטרפו לאנשי הלייבור מהאופוזיציה, והצביעו בעד השתלטות על סדר היום בפרלמנט. 328 מחוקקים תמכו בהצעה, לעומת 301 שהתנגדו לה.

  

בעקבות אישור ההצעה, מתנגדיו של ג'ונסון יוכלו להעלות בהמשך היום, בהליך חקיקה מזורז, הצעת חוק שתאלץ אותו לבקש מהאיחוד האירופי לדחות את מועד הברקזיט ל-31 בינואר 2020, שלושה חודשים אחרי המועד הנוכחי, ולמנוע בכך פרישה ללא הסכם.

  

ג'ונסון טוען שהוא רוצה הסכם עם האיחוד האירופי ושהסכם כזה אפשרי בזמן הקצר שנותר עד סוף אוקטובר, אך מדגיש כי כדי שהיה מסוגל להשיג פשרות מהצד השני במו"מ, האפשרות של ברקזיט בלי הסכם חייבת להיות על השולחן. לאחר אישור ההצעה נאם ג'ונסון בפני חברי הפרלמנט והכריז כי אמנם הוא מתנגד לבחירות – אך אם הצעת החוק תאושר היום באופן סופי, זו תהיה האפשרות היחידה שתעמוד בפניו. ההערכות בבריטניה מדברות על בחירות ב-14 באוקטובר – כשבועיים לפני מועד יישום הברקזיט ושלושה ימים לפני פסגה מכרעת עם מנהיגי מדינות אירופה.

 

בוריס ג'ונסון בוריס ג'ונסון צילום: AFP

 

"אני לא רוצה בחירות, אבל אם המחוקקים מחר יצביעו בעד הפסקת המו"מ ודחייה חסרת טעם נוספת של הברקזיט, אולי למשך שנים, אז זו תהיה הדרך היחידה לפתור זאת", אמר ג'ונסון ברקע קריאות וצעקות של מתנגדיו בדיון הסוער. הוא הבהיר כי בכוונתו להגיש מחר הצעה להקדמת הבחירות, והוסיף כי הפרלמנט נמצא על סף "הרס כל הסכם שייתכן שנצליח להשיג מול בריסל. הצעת חוק תעביר את השליטה על השיחות לאיחוד הארופי".  

 

לצד האיום בבחירות בזק, ג'ונסון הבהיר כי כל מחוקק מהמפלגה השמרנית שיתמוך בדחיית הברקזיט יסולק מהמפלגה ולא יזכה לתמיכתה בבחירות הבאות. למרות איומים אלו, רבים מהמורדים השמרנים התבצרו בעמדתם, ורק אתמול פרש מהמפלגה אחד מהם וערק לליברלים הדמוקרטים שמתנגדים לכל אפשרות של ברקזיט, עם או בלי הסכם. פרישתו, באמצע נאומו של ג'ונסון בפרלמנט אתמול, הביאה לכך שהשמרנים הפסידו את הרוב של המושב הבודד שהיה להם עד כה. 

 

ג'ונסון לא יכול להכריז בעצמו על בחירות, וכדי לעשות הוא יזדקק לתמיכתם של שני שלישים מ-650 החברים הבית התחתון של הפרלמנט, בית הנבחרים. כדי לעשות זאת הוא יצטרך לזכות בתמיכתו של יו"ר האופוזיציה ולייבור, ג'רמי קורבין. באופן אירוני למדי, דווקא במפלגת האופוזיציה נשמעות קריאות רבות שלא לתמוך בהקדמת הבחירות.

 

 יותר משלוש שנים חלפו מאז התקבלה במשאל העם ההחלטה על פרידה מאירופה ועדיין לא ברור כיצד המהלך יבוצע בפועל. אחת משאלות המפתח שנראות בלתי פתירות נוגעת לגבול בין צפון אירלנד לאירלנד (Backstop). הותרת הגבול פתוח בהתאם לתנאי הסכם "יום שישי הטוב", בשעה שגם הגבול בין צפון אירלנד לבריטניה יישאר בהכרח פתוח, תהפוך את הגבול מול אירופה לחסר משמעות (ניתן לייבא לאנגליה דרך אירלנד). סגירת הגבול בין צפון אירלנד לאירלנד, שאליה מכוון בוריס ג'ונסון, צפויה לעורר מחאה מיידית בצפון אירלנד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x