$
כלכלה ומדיניות

פרשנות

האיום של טראמפ על מקסיקו כוון גם לפד ולבייג'ינג

הנשיא האמריקאי איים להטיל מכסים על מקסיקו עד שזו תחסום את נתיב ההגירה לארה"ב. בעקבות הצעד צפויה סין להקשיח עמדות בדיוני הסחר עם וושינגטון. ההסלמה בשתי החזיתות עשויה לאלץ את הפד להוריד ריבית

רן אברמסון 22:0001.06.19

הציוץ של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מליל חמישי על כוונתו להעלות מכסים על מקסיקו הכתה גלים לא רק בצפון אמריקה, אלא גם באסיה ובעולם כולו.

 

 

 

"ב־10 ביוני תטיל ארה"ב מסי יבוא של 5% על כל הסחורה המגיעה ממקסיקו, עד שההגירה הבלתי חוקית המגיעה דרך מקסיקו אלינו תעצור. המסים יועלו בהדרגה עד שיימצא פתרון לבעיה", כתב טראמפ. עוד ציין טראמפ שהמכסים החדשים יעלו ל־10% ב־1 ביולי אם המשבר יימשך וב־5% נוספים בכל חודש עד ל־25% עד 1 באוקטובר, אלא אם "מקסיקו תעצור באופן משמעותי את זרם הזרים הבלתי חוקי שעוברים דרך שטחה". לפי נתוני ממשלת ארה"ב, בשלושת החודשים הראשונים של 2019, חצו 300 אלף מהגרים את הגבול ממקסיקו לארה"ב ללא היתר. מרבית המהגרים הגיעו מגוואטמלה, הונדורס ואל סלבדור שבמרכז אמריקה. האיום של טראמפ הוא צעד חסר תקדים מבחינה זו שעד עתה השתמש נשיא ארה"ב במכסים כאמצעי לחץ במחלוקות בינלאומיות בנושאי סחר. כעת משתמש טראמפ בהטלת מכסים כמנוף להפעלת לחץ בחזית המדינית.

 

 

מכתב תגובה עוקצני

עובדה זו לא נעלמה מעיניו של נשיא מקסיקו אנדרס מנואל לופס אוברדור, שפרסם ביום שישי תגובה לציוץ של טראמפ. "הנשיא טראמפ: אינך יכול לפתור בעיות חברתיות עם מסים או איומים", כתב לופס אוברדור במכתב פתוח לבית הלבן. הוא גם מתח ביקורת על יחסה של ארה"ב למהגרים בעידן טראמפ. "כיצד אפשר להפוך בין־לילה מארץ של אחוות מהגרים מכל רחבי העולם לגטו סגור, שמכפיש, משפיל, רודף, מגלה ושולל זכויות חוקיות מאלו ששואפים - באמצעות מאמץ ועבודה קשה - לחיות חיים טובים יותר? פסל החירות אינו סמל ריק מתוכן", כתב נשיא מקסיקו. לצד פרסום המכתב, שלח לופס אוברדור את שר החוץ מרסלו אברנד לוושינגטון כדי לנסות להניא את הממשל האמריקאי ממימוש האיום. ביום רביעי ייפגש אברנד עם מזכיר המדינה האמריקאי מייק פומפיאו.

 

 

 צילום: שאטרסטוק

 

המהלך של טראמפ מהדהד, כאמור, לא רק במקסיקו סיטי, אלא גם בבייג'ינג. העובדה שהאיום בהטלת מכסים על מוצרי יבוא ממקסיקו מגיע כחצי שנה אחרי שמקסיקו, ארה"ב וקנדה חתמו על גרסה חדשה של הסכם הסחר הצפון אמריקאי בעקבות דרישות וושינגטון, עלול להנחית מכה נואשת על סיכויי ההצלחה של שיחות הסחר בין סין לארה"ב.

 

חיסול התמריץ הסיני

שתי המעצמות נתונות במלחמת סחר המתבטאת בהטלת מסי יבוא הדדיים. עד כה הטילה ארה"ב מכסים על מוצרים סיניים בשווי של 550 מיליארד דולר, ואילו סין הגיבה בהטלת מכסים על מוצרים בשווי של 110 מיליארד דולר. העובדה שהאיום של טראמפ במכסים מגיע למרות נכונות מקסיקו לשנות את הסכם הסחר הצפון אמריקאי לשביעות רצונה של ארה"ב, מורידה את התמריץ של סין לבצע ויתורים בדיוני הסחר שכן צעד זה אינו מבטיח, אפוא, הפסקה של הטלת המכסים מצד וושינגטון.

 

יעד נוסף למהלך של טראמפ נמצא בתוך ארה"ב. מאז כניסתו לתפקיד בוחן הנשיא את גבולות עצמאות הפדרל ריזרב, ומפציר בו לעצור את העלאת הריבית ואף להורידה. הסלמת מלחמת הסחר מול סין, בצירוף החזית החדשה שנתפתחה מול מקסיקו, צפויות לקבל ביטוי במדדים שאחריהם עוקבת ועדת השווקים הפתוחים של הפדרל ריזרב כאשר היא קובעת את שיעור הריבית בארה"ב, כמו שיעור האבטלה, מד המחירים לצרכן ומדד אמון הצרכנים. אף שקובעי המדיניות בבנק המרכזי האמריקאי הצהירו כמה פעמים השנה כי צמיחת המשק האמריקאי איתנה מספיק ולא דורשת הורדה של שיעור הריבית, שעומד כיום על 2.25% – 2.5%, ביום חמישי אמר סגן יו"ר הפד ריצ'ארד קלארידה כי המוסד ישמור על "גמישות" ופתוח לאפשרות של הורדת ריבית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x