$
כלכלה ומדיניות

FT

"כלכלת הודו היא כמו משאית עם תיבת הילוכים מקולקלת"

אחרי הניצחון הסוחף בבחירות, ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי יושבע היום לקדנציה שנייה ברקע האטה בצמיחה של תת־היבשת וגל חדש של חובות רעילים בבנקים הממשלתיים. אנליסט בכיר: "כרגע אין להודו אפשרות להעלות הילוך"

איימי קזמין וסיימון מונדי, פייננשל טיימס 08:4330.05.19

נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו, התחיל את הקדנציה הראשונה ב־2014 בהבטחה לתמרץ את הצמיחה ולייצר מיליוני משרות חדשות עבור אוכלוסייה של צעירים חסרי מנוח.

 

ההבטחות הללו נעדרו מהקמפיין האחרון, שהתמקד באיכויות מנהיגותיות ובנושאים של ביטחון לאומי בעקבות ההתנגשות הצבאית עם פקיסטן בפברואר.

 

אבל לאחר הניצחון הסוחף שרשמה מפלגת בהאראטיה ג'נאטה (BJP) של מודי, שחבריה יושבעו עמו היום, האתגרים הכלכליים צפויים לשוב לחזית הבמה.

 

 

עוצמת הניצחון הפוליטי של BJP לא משתקפת בכלכלה. הצמיחה מדשדשת, בנקי הצללים שהניעו את גל הצריכה האחרון נקלעו למשבר, ההשקעות הפרטיות פושרות ומצבה הפיננסי של הממשלה רגיש.

 

ישנן ציפיות גדולות בציבור כי מודי יחזיר את הכלכלה למסלול של צמיחה. בה בעת, ישנם מעט מאוד סימנים לכך שבקדנציה השניה יהיה לו את התיאבון הדרוש כדי להתמודד עם הרפורמות הנועזות שהודו זקוקה להן, על פי הערכות כלכלנים, על מנת לממש את מלוא הפוטנציאל שלה.

 

"אל תבלבלו את העוצמה והחשיבות ההיסטורית שמגולמות בניצחון בבחירות כסימן לעוצמה ולהיקף של רפורמות המאקרו שעשויות לבוא בעקבותיו", כך לפי ראג'יב מאליק, מייסד חברת הייעוץ מאקרושאנטי שבסיסה בסינגפור. "אני סבור שעדיין תינקט גישה הדרגתית".

 

עסקים תלו תקוות במודי

 

כאשר מודי עלה לראשונה לשלטון, הקהילות העסקיות בהודו ובעולם קיוו כי יקדם רפורמות קשוחות. הם תלו בו תקוות כי יגמיש חוקים בתחומי הקרקעות ושוק התעסוקה ויבצע שינויים גורפים במערכת הבנקאות שבשליטת ממשלות אזוריות – כל זאת כדי להגביר את התחרותיות של הודו כיעד ליצור ולהשקעות. אבל זה לא קרה. הממשלה כן קידמה את חוק פשיטת הרגל המיוחל ורפורמה במערך המיסוי, שני מהלכים שגם מפלגת הקונגרס פעלה להאצתם בעבר.

 

אך מודי לא הפגין רצון ליישם רפורמות נוספות שמוגדרות רגישות מבחינה פוליטית. תחת זאת, הוא ניצל את המנדט שלו כדי לערוך ניסוי כלכלי נועז: הוא הוציא מהמחזור בן לילה 86% מהשטרות.

 

הקהילה העסקית בהודו מקווה עתה כי הממשל יקדם סדר יום שמרני יותר. "חמש השנים הבאות עשויות להיות נקודת מפנה עבור כלכלת הודו", אמר פראבוד אגרוואל, סמנכ"ל הכספים של IIFL הולדינגז, חברת ייעוץ פיננסית. "ייתכן והם ישאפו לתפוס כמה מתפוחי האדמה הלוהטים הפוליטיים. העובדה שקיבלו עתה מנדט חזק יותר עשויה להפיח בהם אומץ".

 

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי צילום: איי.אף.פי

 

 

בה בעת, רבים מאמינים כי הממשלה תתרכז בביצוע שיפורים קטנים באקלים העסקי, קידום היעילות הממשלתית וכיוונון עדין של מערך המסים וחוק פשיטת הרגל החדשים.

 

"כאשר מודי מקבל החלטה לבצע משהו נועז, בוודאי שהוא יכול לבצע זאת", כך לפי ויוק דהג'יה, מרצה לכלכלה באוניברסיטת קרלסטון. "אבל כשבודקים את הרקורד שלו, בבסיסו מודי אינו נמנה עם תומכי כלכלת שוק חופשי. הרעיון שיש לו בראש הוא של מודל מזרח־אסיאתי לקפיטליזם מדיני".

 

הודו מתמודדת עם אתגרים כלכליים חמורים. הצמיחה האטה ל־6.6% בשלושת החודשים שהסתיימו בדצמבר, הקצב האטי ביותר זה ששה רבעונים. ההכנסות באזורים הכפריים נשחקו.

 

אבל לממשל החדש יש מעט מאוד מרחב פיסקאלי על מנת להגביר את קצב ההוצאות הציבוריות כדי לתמרץ את הצמיחה. אף כי הממשלה צפתה עלייה של 17% בהוצאות ציבוריות השנה, כלכלנים אומרים כי גירעון של 12 מיליארד דולר בהכנסות ממסים ישירים בשנה שעברה מציף תהיות לגבי יכולת ההוצאות שלה. ההאטה הנוכחית נובעת בעיקר מבעיות חמורות במערכת הפיננסית, כולל גל חדש של חובות מסופקים שהציף את מערך הבנקאות הממשלתי ובעיות נזילות בחברות פיננסיות שאינן בנקים.

 

בנקים לא יופרטו

 

"כלכלת הודו היא כמו משאית גדולה עם תיבת הילוכים מקולקלת שלא מאפשרת להעביר להילוך גבוה יותר עד שתיבת ההילוכים תתוקן", אומר מאליק.

 

הפרטה של בנקים ממשלתיים מסוימים, מהלך חיוני בעיני רבים, לא צפויה להיכלל בסדר היום של הממשלה.

 

הממשלה תיאלץ גם להתמודד עם החלטות קשות לגבי אופן הטיפול בחברות פיננסיות שאינן בנקים, הסובלות מקשיי נזילות, ואשר רבות מהן חייבות סכומים גדולים לבנקים ממשלתיים.

 

אבל לא הכל קודר. ראשש שאה, יו"ר חברת השירותים הפיננסיים אדלווייס, סבור כי מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין פותחת הזדמנויות להודו לחזר אחר יצרניות שיוכלו להוסיף משרות לשוק התעסוקה. אבל זה יקרה רק עם יאומצו קווי מדיניות מתאימים. "ישנה תחושה שעם מלחמת הסחר ברקע, יותר קווי יצור יוכל לעבור להודו, אבל לשם כך הודו צריכה לשנות את חוקי התעסוקה שלה", אומר שאה.

 

לעת עתה, כולם ממתינים לראות מי יאייש את משרת האוצר. "הפעם, חסל סדר תירוצים", אומר סוראב מוחרג'יאה, מייסד ומנכ"ל חברת יועצי ההשקעות מרסלוס. "בפעם הקודמת, אנשים היו מוכנים לבוא לקראת מודי, כי היה חסר ניסיון. אבל כעת הגיע הזמן להראות תוצאות".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x