$
כלכלה ומדיניות

המשבר האיראני עלול להיגמר ב-90 דולר לחבית

חילופי המסרים בין ארה"ב לאיראן כבר הסלימו למהלכים מדאיגים כמו פגיעה במכליות נפט ותוכנית של הפנטגון לשגר לאזור 120 אלף חיילים. האזרחים האיראנים הם בינתיים הקורבן המרכזי, ובוושינגטון מחכים שהם ייצאו לרחובות

דורון פסקין 14:5415.05.19

רוחות המלחמה המנשבות מכיוונן של וושינגטון וטהרן מאז תחילת החודש מלבות חששות בשוק הנפט העולמי.

 

 

 

המשבר פרץ בעקבות הודעתו של ממשל טראמפ על ביטול הפטור הזמני שניתן לשמונה מדינות, ואשר אפשר להן לרכוש נפט מאיראן למרות אכיפה מחודשת של הסנקציות האמריקאיות עם פרישתה של ארה"ב מהסכם הגרעין. מאז, החלו שני הצדדים בהסלמה הדרגתית, אולם למרות האיתותים כי אינם מעוניינים בעימות מזוין במפרץ, החששות רק גוברים והולכים.

 

הממשל האמריקאי מגבה את איומיו המילוליים כנגד משטר האייתולות במהלכים מוחשיים, כמו שליחת ספינות מלחמה ומפציצים לכיוון המפרץ והכבדת הסנקציות. אתמול אף הודלפו תוכניות מלחמה מרחיקות לכת שהוצגו באחרונה בפנטגון ומדברות על שיגור כוח של כ־120 אלף חיילים לאזור במסגרת עימות אפשרי עם איראן.

 

אנשיו של המנהיג העליון האיראני עלי ח'מינאי לא יושבים בחיבוק ידיים. מעבר לאיומים על נטישתו הסופית של הסכם הגרעין, הם שיגרו בראשית השבוע מסר מאיים לקהילה הבינלאומית באמצעות פגיעה בארבע אניות סוחר, כולל שתי מכליות סעודיות, במפרץ עומאן.

 

קשה לדעת כיצד יסתיים הסבב הנוכחי, שכן שני הצדדים פועלים בקווים מקבילים. בעוד הממשל האמריקאי מעוניין במשא ומתן מיידי על הסכם גרעין חדש, המשטר האיראני מעוניין לגנוב זמן בתקווה כי בחירות 2020 בארה"ב יחזירו לבית הלבן נשיא דמוקרטי.

 

לפחות כלפי חוץ, בכירי המשטר האיראני מפגינים בינתיים נחישות, אך בפועל גם הם מבינים כי הפגיעה של הסנקציות בייצוא היא אנושה. בטרם הכריז טראמפ על נטישת הסכם הגרעין במאי 2018, עמד קצב הייצוא של הנפט מאיראן על כ־2.5 מיליון חביות ביום. שנה מאוחר יותר, לפי הערכות שונות, קצב הייצוא נחתך במחצית. בעוד בכירים אמריקאים הכריזו כי המטרה להוריד את יצוא הנפט האיראני לאפס, סביר שהאיראנים ימצאו את הדרך להמשיך ולייצא נפט בכמות מועטה גם בחודשים הקרובים.

 

עם זאת, אפילו בתוך איראן מעריכים מומחי אנרגיה כי ההיקף השנה לא יעלה על 500 אלף חביות ביום. מדובר בפגיעה אנושה עבור המשק האיראני, שב־2018 הגיעו הכנסותיו מייצוא נפט ל־53 מיליארד דולר, כמחצית היקף הייצוא הכולל. יציאת הנפט האיראני מהשוק העולמי מעוררת חשש גם על רקע הפרעות בוונצואלה ולוב. אלה צפויות לעודד עלייה במחירי הנפט, למרות שהשחקניות המרכזיות, ערב הסעודית ורוסיה מנסות לשדר מסרים מרגיעים. ההתפתחויות מאז תחילת השבוע רק מחזקות את עמדת רואי השחורות הצופים עלייה ניכרת לרמה של 90 דולר לחבית - אם ההסלמה תימשך.

 

המנהיג העליון עלי ח'מינאי. המשטר מעוניין לגנוב זמן המנהיג העליון עלי ח'מינאי. המשטר מעוניין לגנוב זמן צילום: בלומברג

 

 

הפגיעה באניות הסוחר אירעה בקרבת נתיבי הסחר החשובים לשוק הנפט העולמי. לפי מיטב ההערכות, סוכניה של איראן היו מעורבים בפעולה שמטרתה להעביר מסר לפיו אם איראן לא תוכל להמשיך לייצא נפט, גם שכנותיה ייפגעו.

 

אתמול נרשמה הסלמה נוספת כאשר שלוחיה של איראן, החות'ים בתימן, פגעו בצינור נפט מרכזי בסעודיה וגרמו להשבתתו. כתוצאה הפסיקה חברת הנפט הלאומית של סעודיה אראמקו להזרים אליו נפט. הסעודים מיהרו להבהיר כי הנזקים לא גדולים וכי הדבר לא ישפיע על האספקה העולמית.

 

מדובר בצינור נפט חשוב המוביל גז מחלקה המזרחי של הממלכה למערבה, הן למטרות זיקוק והן למטרות יצוא. פגיעה משמעותית במתקני הנפט הסעודים היא החשש הגדול ביותר בקרב סוחרי הנפט והיא בעלת פוטנציאל להביא לזינוק במחירים.

 

שוק הנפט מסוגל להכיל את תקרית החבלה במכליות, אם היא תישאר בגדר אירוע מבודד, אך היא מהווה איתות לפוטנציאל הנפיץ באזור. החבלה אירעה בסמוך למצרי הורמוז, שהאיראנים מאיימים בסגירתם בכל פעם שמתעורר משבר סביב סנקציות הנפט. מדובר בנתיב ימי חיוני לכלכלה העולמית וסגירתו תהווה סיבה מספקת לאמריקאים להנחית מהלומה צבאית כואבת על איראן.

 

ברבעון הראשון של השנה עברו בממוצע כ־16 מיליון חביות ביום דרך מצרי הורמוז, שהם 40% מכמות הנפט הנסחרת ביום נתון. די לציין כי רוב הנפט מסעודיה ומעיראק המיוצא לשווקים העולמיים עובר דרך המצרים הללו, זאת בשל היעדר חלופות.

 

הסנקציות המחודשות על מגזר הנפט הן חלק מהמהלומה שהנחית ממשל טראמפ על כלכלת איראן לפני ימים אחדים, עם ההכרזה על איסור הייצוא של מתכות. לפי הערכות, הנזק שיגרום האיסור יהיה עצום, כאשר רק בשנה האחרונה הגיע שווי יצוא הברזל מהרפובליקה האסלאמית לכ־5.5 מיליארד דולר, שהם כ־13% מהייצוא שלה שאיננו נפט. הירידה הצפויה בתפוקת המתכות צפויה להחריף את המשבר הכלכלי במדינה, ובייחוד באבטלה, שכן הוא משמש מקור חשוב לתשומות עבור ענפים נוספים, כמו בנייה ורכב. לפי הערכות בלתי רשמיות זינקה האבטלה לכ־40% בקרב בוגרי האוניברסיטאות.

 

הפגיעה במתכות נועדה לדלל את הכנסות ארגון משמרות המהפכה, החולש על עיקר הפעילות במשק. עם זאת, מאז הכריזה ארה"ב על יציאתה מתוכנית הגרעין, מי ששילמו את עיקר המחיר הם האזרחים האיראנים הפשוטים, שמבחינתם נמצאים כבר שנה במצב של מלחמה. כוח הקנייה של מרביתם, בוודאי בפריפריה, נחלש, ולא אחת הם ניצבים בפני מחסור או קושי ברכישת מוצרים בסיסיים. מחירם של אלה האמיר במקרים מסוימים בעשרות אחוזים במהלך החודשים האחרונים.

 

סיפורו של המשק האיראני הוא במידה רבה סיפורו של הריאל. המטבע איבד מאז מאי שעבר כ־135% מערכו, ונמצא באחד מערכי השפל הגדולים שלו. הדבר משפיע ישירות על האינפלציה, אשר ב־2018 הגיעה לכ־31%, והשנה נעה סביב צפי של 50%.

 

המשק האיראני רשם בשנה שעברה צמיחה שלילית של כ־4%, כאשר הצפי לשנה הנוכחית נאמד על ידי קרן המטבע העולמית בכ־6% של צמיחה שלילית. נוכח העובדה שגובר הלחץ מבחוץ על משטר האייתולות, קיימת תקווה בוושינגטון, כמו בקרב בעלות בריתה האזוריות, לחזרתו של גל מחאה עממית כפי שארע בתחילת 2018.

תסיסה חברתית בקרב האיראנים קיימת כל העת, והיא משתקפת לא אחת ברשתות החברתיות כמו גם בהפגנות ברחובות, המדוכאות ביד קשה. החודש נעצרו עשרות מורים לאחר שהשתתפו בגל מחאה בערים המרכזיות כנגד "משכורות הרעב".

 

בינתיים, ההתגוששות בין איראן לבין ארה"ב במפרץ מסלימה והולכת, אם כי שני הצדדים מאותתים כי בשלב זה הם אינם מעוניינים בעימות כולל. חילופי המסרים מעוררים בכל זאת חששות לגבי יציבות אספקת הנפט בשוק העולמי.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x