$
כלכלה ומדיניות

סין: יש בעיה עם פרויקט החגורה והדרך? מדובר ב"דעות קדומות"

הפרויקט שנועד לחבר את סין לאסיה ולאירופה זוכה לביקורות קשות ולטענות לפיהן מדובר באמצעי בו היא משתמשת לשעבוד כלכלות אחרות; בכיר במפלגה הקומוניסטית הכחיש את הדברים ואמר כי ארצו לא כפתה על אף מדינה להשתתף בו

שירות כלכליסט 13:0130.03.19
סין מגיבה לביקורת נגד פרויקט דרך המשי החדש שלה: יאנג ג'ייצ'י,שעומד בראש ועדת קשרי החוץ של המפלגה הקומוניסטית, טען במאמר שפורסם בעיתון המפלגה כי סין מעולם לא כפתה על אף מדינה להשתתף בפרויקט, זאת בניגוד לטענות של פרשנים בעלי "דעות קדומות", לדבריו. הדברים צוטטו באתר CNBC. 

 

 

 

היוזמה החדשה, שנקראת "יוזמת החגורה והדרך" (Belt and Road Initiative) עומדת במרכז המדיניות של הנשיא שי ג'ינפינג. התוכנית היא להקים מחדש את דרך המשי על מנת לחבר את סין עם אסיה ואירופה, ואף מעבר להן, ולעשות זאת באמצעות הוצאות משמעותיות על תשתיות תחבורה במדינות שונות.

הנשיא שי הנשיא שי צילום: איי אף פי

 

אך התוכנית ספגה ביקורת במדינות מערביות רבות, ובראשן ארה"ב, שתופסת אותה כדרך נוספת להגדלת ההשפעה הסינית מחוץ למדינה. הביקורת העיקרית היא על כך שהמדינות שישתתפו יגדילו את נטל החובות שלהן בעקבות זאת. לאחרונה העבירה ארה"ב ביקורת קשה על החלטתה של איטליה להצטרף לפרויקט. ההחלטה פורסמה החודש במהלך ביקורו של שי ברומא.

 

יאנג, לשעבר שר החוץ והשגריר לארה"ב, התייחס לטענות על כך שמדובר בכלי גיאופוליטי בלבד שיכניס את המדינות המשתתפות למלכודות חובות. "הטענות הללו מצביעות על היעדר אובייקטיביות והבנה הוגנת של יוזמת החגורה והדרך", הוא הסביר, "הן מצביעות על חוסר הבנה, שיפוט לקוי ואפילו דעות קדומות". לדבריו, סין הדגישה כבר מספר פעמים כי מדובר בתוכנית שמטרה לקדם שיתופי פעולה. לדבריו, "יוזמת החגורה והדרך היא יוזמה פתוחה, כוללנית ושקופה. היא לא משחקת במשחקים גיאופוליטיים קטנוניים. היא לא מתעסקת בהדרה".

 

עוד הדגיש כי מדינות, חברות ואנשים רבים משתתפים בפרויקט "והכחישו את השמועות" על כך שמדובר במלכודת חובות.

 

לפי יאנג, הפרויקטים המשתתפים ביוזמה עוברים תהליך מיון קפדני בנוגע למימון שלהם, וכן הערכת סיכונים. "סין מעולם לא דחפה או אילצה את המשתתפים לקחת על עצמם חובות", הדגיש.

 

לקראת סוף אפריל תתקיים בבייג'ינג הפסגה השנייה במסגרת היוזמה. לדברי יאנג, קרוב ל-40 מנהיגים מרחבי העולם יקחו בה חלק. הוא אמנם לא פירט במי מדובר, אך מנהיגי בנות הברית הקרובות של סין כבר אישרו השתתפות, ביניהם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ראש ממשלת פקיסטן אימרן חאן, נשיא הפיליפינים רודריגו דוארטה וראש ממשלת קמבודיה הון סן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x