$
כלכלה ומדיניות

ממשלת קנדה החליטה: מנהלת הכספים של וואווי תוסגר לארה״ב

מנג וואנז'ו, בתו של מייסד ענקית הטכנולוגיה הסינית שנעצרה בדצמבר בוונקובר, תועבר לידי ארה"ב. היא מואשמת בהפרת הסנקציות נגד איראן

שירות כלכליסט 22:2601.03.19

ממשלת קנדה החליטה לאפשר להמשיך את תהליך הסגרתה של מנהלת הכספים של וואווי, מנג וואנז'ו, לידי ארה"ב - כך הודיע היום (ו') משרד המשפטים במדינה. מדובר בצעד ראשון במה שעשוי להיות הליך משפטי ארוך. מנג תמתין עתה לשימוע ההסגרה שייערך בקנדה ב-6 במרץ (יום רביעי הקרוב).

 

מנג, בתו של מייסד וואווי רן ז'אנגפיי, נעצרה בוונקובר בדצמבר האחרון בשל האשמות על הפרת הסנקציות על איראן. תהליך הסגרתה של מנג ייצר מתח רב, שגם ככה היה קיים, בין סין וארה"ב. "קנדה היא מדינה שמונחית על ידי שלטון החוק. ההסגרה בקנדה מונחית על ידי חוק ההסגרה, האמנות הבינלאומיות, והאמנה הקנדית לזכויות וחופש, המעוגנת בעקרונות חוקתיים של הוגנות והליך הוגן", מסר משרד המשפטים הקנדי בהצהרתו.

 

מנג תישאר במעצר בית במהלך תהליכי ההסגרה, כתנאי לערבות שלה. בנוסף, היא תהיה מחויבת להסתובב עם מכשיר מעקב עם GPS על גופה ולהיות מלווה באנשי אבטחה בכל פעם שתעזוב את ביתה. "אנחנו מאוכזבים מכך ששר המשפטים הקנדי החליט להשתמש בסמכותו בסוגייה הזו, לנוכח האופי הפוליטי של ההאשמות האמריקאיות. מרשתנו מתעקשת שהיא חפה מפשע וכי התביעה וההסגרה לארה"ב מהווים ניצול לרעה של החוק", נמסר מצוות ההגנה של מנג.

 

מנג וואנז'ו. תוסגר מקנדה לארה"ב מנג וואנז'ו. תוסגר מקנדה לארה"ב צילום: איי אף פי

 

 

וואווי היא היצרנית הגדולה בעולם של ציוד למגדלים סלולרים, רשתות אינטרנט ותשתיות טלקומניקציה. היא גם המותג הסמארטפונים השני בגודלו בעולם. בארה"ב חוששים שהממשלה הסינית עלולה לחייב את החברה לחדור לחומרה שהיא מוכרת ברחבי העולם כדי לרגל או אפילו לשבש את התקשורת. בוואווי טוענים בתגובה כי אינם עוסקים בריגול בשם אף ממשלה, שכן מהלך כזה יסכן את העסקים שלה. בכל זאת, בחודשים האחרונים גם אוסטרליה וגם ניו זילנד ביטלו חוזים עם וואווי.

 

המעצר של מנג - והבקשה להסגרתה - הוא צעד נוסף במלחמה של ארה"ב נגד הענקית הסינית. וואווי נתפסת כסכנה לביטחון הלאומי בשל קשריה הקרובים לממשלה הסינית. בשנה האחרונה נקט הממשל האמריקאי בשורה של צעדים שנועדו להגביל את היקף העסקים של החברה בארה"ב, ולאחרונה אף הושק קמפיין שמטרתו לשכנע מדינות בנות ברית לנקוט בצעדים דומים.

מייסד וואווי ואביה של מנג, רן ז'נגפיי מייסד וואווי ואביה של מנג, רן ז'נגפיי צילום: בלומברג

 

 

בסין מחו בדצמבר נגד המעצר וקראו לרשויות בארה"ב ובקנדה לשחרר את מנג. דובר החברה מסר אז כי מנג נעצרה בשדה התעופה כשנחתה בתחנת ביניים. "לחברה הועבר מידע מועט ביותר בנוגע להאשמות ואיננו מודעים לשום דבר לא חוקי שעשתה מנג", מסר הדובר. "אנחנו מאמינים שמערכות המשפט בארה"ב ובקנדה יגיעו למסקנה דומה". בוול סטריט ג'ורנל דיווחו כבר באפריל אשתקד כי משרד המשפטים האמריקאי פצח בחקירה סביב העסקים של וואווי באיראן. החשד הוא שוואווי מפרה את הסנקציות נגד איראן מאז 2016.

 

סין כבר הזהירה את קנדה מהשלכות חמורות אם לא תשחרר את מנג. סגן שר החוץ הסיני, לה יוצ'נג, זימן בחודש דצמבר את השגריר הקנדי במדינה ג'ון מקאלום לשיחה בעקבות מעצרה, תוך שהוא דורש את שחרורה. בהודעת המשרד נאמר כי המעצר הוא "בלתי סביר, חסר מצפון וזדוני". הוא הזהיר מפני "השלכות חמורות" אם היא לא תשוחרר. כך דיווחה סוכנות הידיעות הסינית שינואה.

 

לפני כעשרה ימים אמר אביה של מנג, כי ארה"ב לא תצליח לרסק את וואווי. מייסד החברה רן ז'נגפיי תקף את האישומים הפליליים שהוגשו נגד החברה וההאשמות לפיהן היא מהווה איום ביטחוני. הממשל האמריקאי הזהיר בשבועות האחרונים מדינות שמשתמשות במוצרים של החברה, אך ז'נגפיי - שנגד בתו מנג הוגש כתב אישום בארה"ב - אמר בראיון ל-BBC כי החברה תעמוד בקשיים הניצבים בפניה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x