$
כלכלה ומדיניות

FT

בזוס וטראמפ: כך נפגשו הון, שלטון וטריקים מלוכלכים

פרשה שהתחילה כרכילות של הצהובון "נשיונל אנקוויירר" על הבגידה של מייסד אמזון באשתו, הסלימה לחקירה של הרשויות הפדרליות לגבי האופן שבו הושג המידע. במוקד הסערה: היריבות הפומבית הוותיקה בין נשיא ארה"ב לאיש העשיר בעולם

שאנון בונד ומתיו גרהאן, פייננשל טיימס 08:3610.02.19

האיש העשיר בעולם מתעמת עם נשיא ארה"ב. ג'ף בזוס, מייסד אמזון, טען כי הופעלה סחיטה נגדו סביב סדרה של צילומים אישיים מביכים, וכי המניעים לכך ברורים. בבלוג שפירסם בשבוע שעבר האשים בזוס את הצהובון הנפוץ בארה"ב, "הנשיונל אנקוויירר", שבבעלות AMI, בביצוע מתקפה פוליטית, וקשר זאת לנשיא טראמפ ולממשלת סעודיה.

 

 

 

ההאשמות הללו הסלימו את מה שהתחיל כרכילות מרושעת על האופן שבו עזב בזוס את אשתו עבור אשה אחרת, לסיפור על פוליטיקה, כסף וטריקים מלוכלכים. הן גם ממחישות כיצד התקדם בזוס ממעמד של איל מסחר מקוון מסיאטל שנהג לשמור על פרופיל נמוך, למטרה של טראמפ.

 

שער האנקוויירר שחשף את הרומן של בזוס שער האנקוויירר שחשף את הרומן של בזוס צילום: איי פי

 

 

בעלותו על "הוושינגטון פוסט", מהעיתונים המכובדים בארה"ב, הפכה אותו ליעד פופולרי להתנגחויות של הנשיא, שמשתלח בעיתון כאשר הוא מפרסם כתבות ביקורתיות עליו. בזוס הציף את המתיחות הזאת בשבוע שעבר, כאשר כתב כי בשל בעלותו על הוושינגטון פוסט, "זה בלתי נמנע שאנשים חזקים מסוימים שחווים את הכיסוי של הוושינגטון פוסט יגיעו למסקנה המוטעית לפיה אני האויב שלהם".

 

"טראמפ ובזוס הם שני צדדים של אותו מטבע — עשירים מאוד, מלאי ביטחון עצמי, לא במיוחד נדיבים, ואוהבים מאוד את אור הזרקורים", כך לפי כריס אליירי, מייסד חברת הייעוץ התקשורתי מלברי אנד אסטור. לדבריו, בזוס משחק את המשחק של טראמפ בכך שהוא הופך את הסכסוך הזה לפומבי. מעבר לכך, העוצמה של אמזון, והשכר הנמוך שהיא משלמת לעובדיה, העצימו את הביקורת הציבורית נגד החברה. "אמזון ובזוס באופן מיוחד עשו הרבה מאוד כסף, מה שמעורר אוטומטית ביקורת. בבית הדין של דעת הציבור, כאשר חלק מהעובדים שלך נזקקים לתלושי מזון ואתה קונה מודעות סופר בול ב־10 מיליון דולר שמהללות את העיתונות החופשית, זה לא יתקבל טוב אצל הרבה מאוד אנשים", סיכם.

 

בשנים האחרונות, אמזון הרחיבה משמעותית את פעילות הלובינג שלה בוושינגטון על מנת להתמודד עם מגוון גדל והולך של בעיות סביב נושאים של מיסוי, שכר וההשפעה שלה על הקמעונאות בארה"ב. במהלך שהוא ככל הנראה הרגיש ביותר שלה עד כה מבחינה פוליטית, אמזון מתמודדת מול מיקרוסופט ואורקל על מכרז לחוזה בטחוני בשווי 10 מיליארד דולר לשירותי אחסון ענן עבור הפנטגון, שזהות הזוכה בו תתפרסם באפריל.

 

כניסתו של טראמפ לבית הלבן, גם בזכות התמיכה של חברת התקשורת AMI והמנכ"ל שלה דיוויד פקר, הוסיפה לסיפור ממד חדש. כאשר נחשף בינואר הרומן של בזוס עם לורן סאנצ'ז, בעקבות תחקיר של "הנשיונל אנקוויירר", טראמפ צייץ בדרכו הטיפוסית. "מצטער לשמוע את החדשות על ג'ף 'בוזו' שהופל על ידי המתחרה שהדיווחים שלו, להבנתי, הרבה יותר מדויקים מאלה של העיתון הלוביסט שלו, האמזון וושינגטון פוסט", כתב הנשיא, והוסיף שהוא מקווה כי "העיתון יגיע בקרוב לידיים אחראיות יותר!".

 

על פי מייסד אמזון, הצהובון איים לפרסם תמונות והודעות טקסט אינטימיות שלו ושל סאנצ'ז, אלא אם יבטל חקירה לגבי הנסיבות שבהן העיתון קיבל את החומרים הללו. "כל מבוכה אישית ש־AMI יוכלו לגרום לי הופכת משנית, משום שמעורב כאן משהו הרבה יותר גדול", כתב. "אם אני במעמדי לא אוכל להתמודד עם סחיטה מהסוג הזה, מי יוכל?"

 

ההשתלחויות של טראמפ לא פגעו בעיתון, שאותו רכש בזוס ב־2013, ואשר הוסיף מנויים בשנתיים שבהם טראמפ מכהן כנשיא. על סמך נתונים שפורסמו ב־2017, לעיתון מעל מיליון מנויים מקוונים, ובנובמבר 2018 מסרה החברה כי בסיס המנויים שלה צמח פי שלושה בשנתיים האחרונות.

 

התמיכה של בזוס היא גורם משמעותי בהצלחה הזאת, כך לפי קן דוקטור מחברת ניוזסונומיקס, אנליסטית של תעשיית החדשות. "הוא החזיר את העיתון לרמת ההשפעה והחשיבות שהיתה לו בעבר בציבור האמריקאי, וזה ניצחון לא קטן בתקופה של חמש שנים וחצי בלבד", אמר. המערכת התרחבה מכ־500 אנשי צוות ליותר מ־800, ולמרות שבזוס מתעניין בפעילות העיתון, הוא נזהר שלא להשפיע על הכיסוי, הוסיף.

 

בניגוד לכך, הנשיונל אנקוויירר מפגין תמיכה נלהבת בטראמפ ופרסם כתבות אוהדות עם כותרות כמו "דונלד טראמפ, האחד והיחיד!" במהלך הקמפיין לנשיאות. טראמפ ופקר הם חברים ותיקים שנפגשו לפני עשרות שנים דרך מכרים משותפים בפלורידה. מלבד פרסום סיפורים מחמיאים על טראמפ במהלך הקמפיין, פקר הציע למצוא, לקנות ולדכא סיפורים שליליים עליו, הסדר שנודע כ"תפוס והרוג".

 

ההתנהלות הזו עוררה את תשומת לב משרד המשפטים האמריקאי, ובדצמבר, AMI הגיעה להסכם כדי להימנע מתביעה. זאת לאחר ששילמה לדוגמנית הפלייבוי לשעבר קארן מק'דוגל כדי שלא תפרסם "האשמות מזיקות" נגד טראמפ לפני הבחירות. טענותיו של בזוס מציפות את האפשרות כי AMI ופקר הפרו את ההסכם, לפיו על החברה לשתף פעולה עם משרד המשפטים, אך גם להימנע מביצוע עבירות אחרות בשלוש השנים הבאות לפחות. בסוף השבוע דווח, כי הרשויות הפדרליות אכן בודקות את הנושא.

 

בפוסט שלו בשבוע שעבר, בזוס טען כי AMI פועלת "בשירות הממשלה הסעודית". הוא צירף לינק לדיווח של "הניו יורק טיימס" לפיו פקר מעוניין לקדם עסקים בסעודיה, וכתבה של סוכנות AP על המגזין היוקרתי ש־AMI הפיקה על הממלכה. גם AMI מסרו כי יחקרו את ההאשמות.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x