$
כלכלה ומדיניות

פסגת ה-G20: העיניים נשואות לפגישת טראמפ ושי

מנהיגי שתי הכלכלות הגדולות בעולם צפויים לדון במלחמת הסחר בפגישה בעלת השלכות משמעותיות לכלכלה העולמית; בתוך כך הנשיא הסיני ושאר מנהיגי מדינות ה-BRIC גינו את תופעת הפרוטקציוניזם

שירות כלכליסט 10:2001.12.18
נשיא סין שי ג'ינפינג ומנהיגי הכלכלות המתפתחות גינו בפסגת ה-G20 שנערכת בסוף השבוע בארגנטינה את תופעת הפרוטקציוניזם, זאת בצל של איומו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להטיל מכסים נוספים על סין. הפסגה בת היומיים מהווה מבחן רציני עבור קבוצת המדינות המתועשות, שמנהיגיהן נפגשו לראשונה במסגרת זו ב-2008 וניסו אז להציל את הכלכלה העולמית מהמשבר הכלכלי הקשה ביותר שלה מזה שבעה עשורים. בשלב זה נשואות העיניים לקראת פגישתם של שי וטראמפ במסגרת הוועידה, כשלתוצאותיה צפויות להיות השלכות מיידיות על מלחמת הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, ועל הכלכלה הגלובלית בכלל.

 

 

סוכנות רויטרס מפרסמת כי שי ומנהיגים נוספים מקבוצת BRIC – שמורכבת מברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה, שנחשבות לכלכלות מתעוררות – פרסמו הודעה שקוראת למסחר עולמי פתוח ולחיזוק ארגון הסחר העולמי, ה-WTO. "רוחן וחוקיו של ה-WTO עומדים בניגוד לצעדים החד צדדיים והפרוטקציוניסטיים. אנו קוראים לכל החברות להתנגד לצעדים שמנוגדים לרוח הארגון, ולפעול בהתאם למחויבותיהן במסגרת חברותן ב-WTO", כך לשון ההודעה.

 

תמונת המנהיגים תמונת המנהיגים צילום: YNET

 

בייג'ינה מקווה לשכנע את טראמפ לנטוש את תכניותיו להגדיל בינואר את המכסים על סחורות סיניות בשווי 20 מיליארד דולר מ-10% ל-25%. המסחר בוול סטריט נסגר אמש בעליות בזכות התקווה שניתן יהיה להגיע להסכמה. טראמפ אמר שישנם כמה סימנים חיוביים: "אנחנו עובדים מאוד קשה. אם נצליח להגיע להסכם זה יהיה טוב. אני חושב שהם (הסינים) רוצים זאת, ושגם אנחנו רוצים זאת. נראה". פקיד ממשרד החוץ הסיני אמר שישנם סימנים לאפשרות שתושג הסכמה לקראת הדיונים, למרות שהמחלוקות עומדות בעינן.

 

עבודה קשה ל"שרפות"

ערב הפסגה, מדינות ה-G20 עדיין ניסו להגיע להסכמה רחבה בנוגע לניסוח הצהרה משותפת בנושאים מרכזיים כולל סחר, הגירה, ושינוי האקלים, דבר שבשנים קודמות עבד היטב. אך הפעם הפקידים שאמונים על ניסוחו, המכונים "שרפות" (Sherpas), אמרו שהם מצפים לעבוד אל תוך הלילה. "הניסוח הפעם לקח זמן ארוך יותר מאי פעם. זה מאוד מסובך", כך אמרה השרפה הרוסית סבטלנה לוקש, והוסיפה שישנן אי הסכמות בכל נושאי הליבה.

 

בחודש שעבר, פקידים ממדינות שהשתתפו בפסגה האסייתית-פסיפית לא הצליחו בפעם הראשונה בהיסטוריה לנסח הצהרה משותפת, לאחר שמשלחות ארה"ב וסין התעמתו בנוגע לנושאי סחר וביטחון. עם זאת, נציגים לשיחות בבואנוס איירס אמרו שנעשתה התקדמות יפה בחלקים הכלכליים של ההצהרה. נשיא ארגנטינה, מאריסיו מאקרי, הביע אופטימיות זהירה שניתן להגיע להסכמה, אך פקיד מהבית הלבן אמר שארה"ב לא תחתום על שום הצהרה שתסכן את האינטרסים האמריקאיים.

 

 

 

נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק הדגיש את הקרע בתוך הארגון באומרו שבכוונת האיחוד האירופי להרחיב את הסנקציות הכלכליות שלו על מוסקבה בדצמבר, לאחר שספינות רוסיות ירו על כלי שיט אוקראיניים בים אזוב בשבוע שעבר, עצרו מלחים והחרימו ספינות. טוסק אמר במסיבת עיתונאים כי "כיוון שזהו רגע קשה עבור שיתוף הפעולה הבינלאומי, אני רוצה לבקש מהמנהיגים לנצל את הפסגה כדי לדון ברצינות בנושאים כמו מלחמת הסחר, המצב הטראגי בסוריה ובתימן, ובתוקפנות הרוסית באוקראינה".

 

טראפ ציין את תפיסת כלי השיט כסיבה לביטול הפגישה שלו עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, בה היו אמורים לדון באיומו של המנהיג האמריקאי לסגת מאמנה בנושא הטילים הגרעיניים לטווח בינוני מימי המלחמה הקרה. אך מוסקבה טוענת שפוליטיקה פנימית היא הסיבה שמאחורי ביטולו של טראמפ, וזאת לאחר שעורך דינו לשעבר, מייקל כהן, הודה ביום חמישי באשמה ששיקר לקונגרס לגבי יוזמה של ה-Trump Organization לבנות גורד שחקים בבירת רוסיה. דובר של הבית הלבן הכחיש את הדברים ואמר אתמול שתפיסת הספינות היא הסיבה היחידה לביטול הפגישה. דובר מטעם הקרמלין אמר שפוטין מוכן להמשיך את השיחות עם טראמפ.

 

בדידותו של המנהיג הסעודי

נוכחותו של נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן בפסגה העלתה גם היא דילמה מביכה עבור המנהיגים, והוא נראה בודד משהו בעומדו בקצה התמונה המשותפת של מנהיגי המדינות. הנסיך הגיע לפסגה בשיאה של הסערה סביב רציחתו של העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול ב-2 באוקטובר. ארגון Human Rights Watch אף ביקש מהתובע הכללי של ארגנטינה לחקור את הנסיך בטענה של הפרת זכויות אדם.

 

פוטין ובן סלמאן. מיודדים פוטין ובן סלמאן. מיודדים צילום: YNET

 

מזכיר המדינה האמריקאי מייק פומפאו ושר החוץ הסעודי עאדל אל-ג'ובייר דנו במהלך השיחות בבואנוס איירס אתמול בחשיבותה של השגת התקדמות בחקירה לגבי רציחתו של חשוקג'י, כך מסרה מחלקת המדינה האמריקאית. ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי אמרה לנסיך שעל רוצחי חשוקג'י לתת את הדין, כך הודיע משרדה לאחר פגישתם של השניים. סעודיה אמרה שלנסיך לא היה ידע קודם לגבי הרצח. נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר לנסיך בפגישה נפרדת שמדינות אירופה מתעקשות על כך שמומחים בינלאומיים יקחו חלק בחקירת מות חשוקג'י.

 

שווקי הנפט מחכים בציפייה לפגישה בין פוטין לנסיך בן סלמאן שתיערך היום אחר הצהריים, בתקווה לסימן כלשהו לכך שבכוונת רוסיה לקחת חלק בקיצוץ תפוקת הנפט העולמית של קרטל אופ"ק שאמור להיכנס לתוקף בחודש הבא. פוטין היה המנהיג היחיד שבירך בחום את יורש העצר בן סלמאן, והחליף איתו מחוות  ידידותיות כשהשניים נכנסו לאולם הועידה המרכזי.

 

נקודת האור האחת של הפסגה עד כה היא חתימה על הסכם סחר מתוקן על ידי מקסיקו, קנדה וארה"ב, שאמור להחליף את הסכם הסחר החופשי הצפון אמריקאי הקודם. טראמפ, שחתם על ההסכם לצד ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו והנשיא המקסיקני אנריקה פנייה נייטו, אמר שהוא מצפה לעבודה המשותפת עם הקונגרס כדי להשלים את תנאי העסקה, ושאינו צופה בעיות כלשהן. שלוש המדינות הסכימו עקרונית לגבי תנאי הסחר בהיקף שלושה טריליון דולר שביניהן אחרי שנה וחצי של שיחות קשות שהגיעו לסיומן רק שעה לפני האולטימטום ב-30 בספטמבר. אך נראה שלטרודו יש עדיין כמה הסתייגויות. הוא קרא אתמול להסכם בשמו הקודם, NAFTA, עקץ את טראמפ בנוגע למכסי האלומיניום והפלדה שלו, ואמר שהחלטתה של ג'נרל מוטורס להפחית את הייצור ואת כוח העבודה שלה בצפון אמריקה, כולל בקנדה, היא בבחינת "מכה רצינית".

 

 

נשיאי ארה"ב, קנדה ומקסיקו נשיאי ארה"ב, קנדה ומקסיקו צילום: Martin Mejia

בטל שלח
    לכל התגובות
    x