$
כלכלה ומדיניות

מנהיגי ארה"ב, קנדה ומקסיקו חתמו על הסכם הסחר החדש: "זה היה קרב קשה"

ההסכם, שאליו הגיעו המדינות באוקטובר, מחליף את נפטא שנחתם ב-1994; טראמפ אמר לטרודו: "קרבות קשים יוצרים חברויות טובות"; פנה נייטו: "שליש מהנושאים בהסכם החדש לא נכללו בהסכם המקורי"

שירות כלכליסט 15:4130.11.18

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, והנשיא היוצא מקסיקו אנריקה פנה נייטו חתמו היום, במסגרת פסגת מדינות ה-G20 נערכת בבואנוס איירס, על הסכם הסחר החופשי ביניהן (USMCA), שמחליף את נפטא שנחתם ב-1994.

 

ההסכם אליו הגיעו שלוש המדינות באוקטובר האחרון, לאחר מו"מ קשה שארך כשנה, טעון עדיין את אישור הפרלמנטים שלהן.

 

בעוד בקנדה ומקסיקו ההסכם צפוי לעבור בקלות, התמונה בארה"ב שונה - טראמפ צפוי להיתקל בקשיים בבית הנבחרים, שעבר באחרונה לשליטה דמוקרטית.

 

שלושת המנהיגים מסרו היום הצהרה בעקבות החתימה.

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו ונשיא מקסיקו אנריקה פנה נייטו  מוסרים הצהרה משותפת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו ונשיא מקסיקו אנריקה פנה נייטו מוסרים הצהרה משותפת צילום: Martin Mejia

 

טראמפ אמר כי "ההסכם ישנה את אופי הסחר לנצח". הוא פנה לטרודו, וציין כי "זה היה קרב קשה, אבל קרבות קשים יוצרים חברויות טובות". לדבריו, "זהו ככל הנראה הסכם סחר החוץ הגדול בהיסטוריה".

 

טרודו ציין כי ההסכם "מסיר סיכונים של אי-ודאות כלכלית אשר היו קיימים בזמן המו"מ - אי-ודאות שהיתה מתגברת אם לא היינו מגיעים להסכם".

 

לדבריו, החלטת ג'נרל מוטורס לסגור מפעלים בקנדה ובארה"ב היא "מכה רצינית". הוא פנה לטראמפ ואמר: "דונלד, זו הסיבה שאנו צריכים לעבוד כדי להסיר את המכסים על פלדה ואלומיניום בין המדינות שלנו".

 

פנה נייטו - שזהו יומו האחרון בתפקיד - ציין כי הסכם הסחר החדש כולל חלקים המתייחסים למסחר אלקטרוני ולטכנולגיית המידע - נושאים שלא נכללו בהסכם הישן, ולכן היה הכרח לחדשו. לדבריו, "שליש מהנושאים בהסכם החדש לא נכללו בהסכם המקורי".

 

בממשל טראמפ מקווים כי בעקבות ההסכם החדש תעשיית הרכב צפויה ליהנות מחזרה של ייצור בהיקף מיליארדי דולרים לארה"ב. זאת נוסף על תנאים משופרים בשוק החלב הקנדי ובדיקת ההסכם מדי שש שנים כדי לשמור על רלוונטיות. ההסכם גם אוכף הגנות חדשות על קניין רוחני במסחר מקוון, כולל הגנה על פטנטים של תרופות ביולוגיות.

  

ההסכם מציע הגנות מסוימות לקנדה ולמקסיקו מפני האיומים של ממשל טראמפ להשית מכסים על מכוניות מיובאות מטעמים של ביטחון לאומי. כך, למשל, יצוא מכוניות קנדיות בהיקף של עד 2.6 מיליון יחידות יהיה מוגן מפני מכסים אמריקאיים על מכוניות זרות. גם מקסיקו זכתה במכסה כזו, זאת למרות שאף אחת מהמדינות אינה מייצאת כמות כזו של מכוניות לארה"ב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x