$
כלכלה ומדיניות

טריליון דולר נמשכו מקרנות בריטיות מאז הצבעת הברקזיט

מנהיגי האיחוד האירופי אישרו את ההסכם שמסדיר את יציאת בריטניה ממנו במרץ הקרוב. כעת תיאבק ראשת הממשלה תרזה מיי על אישורו בפרלמנט בלונדון. כלכליסט עומד על משמעויות ההסכם והשלכותיו על כלכלות בריטניה והאיחוד האירופי

רן אברמסון 21:3825.11.18

מנהיגי האיחוד האירופי אישרו היום בבריסל את המסמך שמסדיר את פרידת בריטניה מהאיחוד האירופי. אבל, למרות ברכות המנהיגים סאגת הברקזיט עוד רחוקה מסיום. "כלכליסט" תורם את חלקו הצנוע בפיזור הערפל.

 

מה אישר האיחוד האירופי?

שני מסמכים עמדו על הפרק. הראשון הוא "הסכם הגירושים" של בריטניה מהאיחוד האירופי. ההסכם, שמתפרש על פני 585 עמודים, מסדיר את תהליך היציאה של בריטניה מהאיחוד, שיתחיל ב־29 במרץ 2019. תאריך היעד שנקבע לסיום התהליך הוא 31 בדצמבר 2020, עם אפשרות הארכה לסוף 2022. עד סוף התקופה בריטניה תהיה כפופה למסגרת החוקית של האיחוד, ובמהלכה יתקיימו דיונים על יחסיהם העתידיים.

 

המסמך השני הוא מעין מפת דרכים למשא ומתן העתידי על היחסים בין בריטניה לאיחוד האירופי. עם ההצהרות הכלכליות בו נמנות התחייבות לדון בהקמת אזור סחר חופשי משותף, התחייבות לעמוד על ההבדלים בין החוקים של שני הצדדים הנוגעים לשירותים פיננסיים וגיבוש הסכם מכסים. לעת עתה ההתחייבויות הללו הן על הנייר בלבד, ונעדרות תוקף חוקי.

 

האם יוטלו הגבלות על סחר בין בריטניה לאיחוד?

בטווח הקצר, כלומר לפחות עד 31 בדצמבר 2020, יחסי הסחר בין האיחוד האירופי לבין בריטניה יישארו ללא שינוי ומעבר הסחורות יהיה חופשי ממכס. במהלך תקופת המעבר שתחל ב־29 במרץ 2019 ידונו בריטניה והאיחוד על תנאי הסחר בסחורות ושירותים ביניהם. לפי ההצהרות שיצאו משני הצדדים, מטרתם היא להגיע להסכם שיטיל כמה שפחות הגבלות, ולמעשה יהיה דומה כמה שיותר למצב כיום.

 

מפגינים נגד הברקזיט בבריסל מפגינים נגד הברקזיט בבריסל צילום: איי פי

מה יקרה לאזרחי האיחוד החיים בבריטניה, ולהפך?

עד שתסתיים תקופת המעבר, לאזרחי האיחוד האירופי ובני משפחותיהם תהיה זכות להגר לבריטניה ולחיות בה. הזכויות יישמרו גם עבור תושבי בריטניה באיחוד האירופי. בתקופת המעבר יוכלו אזרחי האיחוד להגיש בקשות לתושבות קבע בבריטניה, ואם הן יאושרו, הם יוכלו להמשיך להתגורר בה גם אחריה. עם זאת, ההסכם מאפשר לממשלת בריטניה לדרוש מהם להגיש בקשה מחודשת לתושבות בתום תקופת המעבר. הסעיפים נכונים גם למעמדם של אזרחים בריטיים בכל אחת ממדינות האיחוד האירופי.

 

אילו עוד שלבים יש עד לביצוע הברקזיט?

ההסכם צריך לקבל אישור בפרלמנטים של מדינות האיחוד האירופי, וגם בזה הבריטי - מה שמסתמן כמכשול הגדול ביותר. ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי מתמודדת עם התנגדות עזה מתוך הקואליציה שלה ומחוצה לה. לפי הערכות, יותר מ־90 חברי פרלמנט מתוך מפלגתה, המפלגה השמרנית, סבורים כי ההסכם מהווה כניעה מוחלטת בפני דרישות האיחוד האירופי. אם מיי לא תצליח להביא לאישור את ההסכם בפרלמנט, היא עשויה לשוב לשולחן הדיונים כדי להשיג שינויים - אם כי האיחוד הבהיר לבריטניה כי העסקה שנחתמה היא הטובה ביותר שתקבל. אפשרות אחרת היא שאם לא יאושר ההסכם, תגיש מפלגת הלייבור הצעת אי אמון בממשלה כדי למנוע ברקזיט ללא הסכם. גם מתנגדיה של מיי מתוך מפלגתה עשויים לתמוך בהצעת אי האמון והממלכה תלך לבחירות.

 

האם ההסכם פיזר את אי־הוודאות סביב כלכלת בריטניה?

כאמור, ההסכם לא כולל פירוט על היחסים בין בריטניה לבין האיחוד האירופי אחרי הברקזיט, אלא רק מסדיר את ההיפרדות. התחזיות האפוקליפטיות לגבי המשק הבריטי בעקבות משאל העם ביוני 2016 התבדו ברובן, ואפילו הליש"ט חזרה פחות או יותר לשערה מול הדולר לפני ההצבעה. אבל, משקיעים מהססים לשים את כספם בבריטניה מאז. לפי נתונים של חברת המחקרים הפיננסיים EPFR שפורסמו אתמול, למעלה מטריליון דולר נמשכו מקרנות השקעה שמתמקדות בבריטניה בתקופה זו. לפני שלושה שבועות, כשמיי הציגה בפני ממשלתה את טיוטת ההסכם, נמשך סכום שיא של 19.4 מיליארד דולר מהקרנות. הסיבה לכך היתה חשש להתפרקות הממשלה והליכה מוקדמת לבחירות שיהפכו את מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין לראש ממשלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x