$
כלכלה ומדיניות

פינג פונג המכסים של ארה"ב וסין מחסל את ענף הסוכר בברזיל

החקלאים בברזיל מקווים לגזור קופון מהעלייה בביקושים לסויה מסין, אחרי שסין הטילה מכסי נקמה על סויה אמריקאית. המשמעות: חיסול שדות קנה סוכר לטובת גידולי סויה. חקלאי מקומי: "אנחנו מהמרים בגדול"

שירות כלכליסט 08:2715.08.18

מלחמת הסחר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ משנה את הנוף הברזילאי. זאת לאחר שחקלאים מקומיים החלו לנטוש את גידולי הסוכר המסורתיים ולעבור לסויה, כדי לספק את הביקושים הגדלים מסין.

 

השינוי במגמה נרשם בעקבות המס שהטילו הסינים על סויה מארה"ב, ואשר שלח אותם לחפש ספקים חדשים.

 

עוד לפני מלחמת הסחר, ברזיל ייצאה סויה לסין. אלא שעתה, מספר גדל והולך של חקלאים מקווים להיכנס לתחום. בשנתיים האחרונות, שטח גידולי הסויה במדינה התרחב ב־20 אלף קמ"ר בעוד הקרקע המשמשת לגידולי סוכר התכווצה בכמעט 4,000 קמ"ר. כך לפי נתונים ממשלתיים.

 

 

הביקוש הסיני הגובר לבשר הוא האחראי לזינוק ביבוא הסויה, המשמש למאכל בהמות. סין שילמה 20.3 מיליארד דולר בשנה שעברה עבור 53.8 מיליון טונות של סויה מברזיל, לעומת 22.8 מיליון טונות שייבאה משם ב־2012.

 

יצוא הסויה הברזילאית לסין עלה במחצית הראשונה של 2018 ב־6% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ל־36 מיליון טונות. ביולי, נרשם זינוק של 46% לעומת החודש המקביל אשתקד.

 

המס של 25% שהטילה סין על סויה אמריקאית, בתגובה למכסים שהטיל טראמפ על סין, צפוי להקפיץ השנה את יצוא הסויה מברזיל לשיא של כל הזמנים.

אך יש לכך מחיר. גידולי הסויה משתלטים בהדרגה על חגורת קני הסוכר של ברזיל, אשר גם כך חוותה קשיים בעקבות צניחת מחירי הסוכר, בין השאר על רקע הירידה בצריכה במדינות מתפתחות. גם כאן שיחק הגורם הסיני, זאת לאחר שמכסי הסוכר שהטילה בשנה שעברה פגעו במגדלות הגדולות, בהן ברזיל ותאילנד.

 

סוכר סוכר צילום: בלומברג

"איבדנו 30 אלף דונם של קני סוכר לטובת סויה בשנתיים האחרונות", אמר לסוכנות רויטרס רוברטו דה רזנדה ברבוסה, מנכ"ל נובה אמריקה, ממגדלות הסוכר הגדולות בברזיל החולשת על מיליון דונם.

 

לדבריו, חקלאים נוטשים את הסוכר לטובת סויה כמעט בכל המדינות בברזיל שבהן ניתן לגדל את שניהם.

 

בעקבות זאת, גם מפעלי עיבוד הקנים מתחילים להרגיש את הלחץ וכ־60 מפעלים נסגרו בחמש השנים האחרונות בחגורת הסוכר שבדרום־מרכז ברזיל.

 

"הביקושים הסיניים האלה לסויה קוסמים לכל החקלאים", אמר לרויטרס החקלאי מרקוס סזאר ברונוצי, שהצטרף לגל. "אני מקווה שהמצב הזה לא ישתנה בפתאומיות, כי אנחנו מהמרים בגדול".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x