$
כלכלה ומדיניות

טורקיה קיבלה את מטוסי ה-F35 הראשונים שלה - למרות ההתנגדות העזה בארה"ב

על אף הרוחות הרעות המנשבות מכיוונה, קיבלה היום טורקיה את שני מטוסי הקרב הראשונים שלה מסוג F-35. הניסיונות של בית הנבחרים לחסום את העסקה לא הועילו - וגם לא האיום הגדול על המטוס: מערכת ההגנה האווירית S-400 שרכשה טורקיה מרוסיה

שירות כלכליסט 22:4621.06.18

היסטוריה בטורקיה: למרות התנגדות עזה מצד הקונגרס האמריקאי, קיבלה היום המדינה בטקס שנערך במפעל לוקהיד מרטין בטקסס את שני מטוסי ה-F-35 הראשונים שלה. כעת עתידים המטוסים לעבור לבסיס חיל האוויר האמריקאי באריזונה, שם טייסים טורקים יתחילו את ההסבה עליהם, לצד אנשי צוות אוויר אמריקאים.

 

 

 

שני המטוסים הראשונים שנמסרו לטורקים הם הראשונים מתוך צי של 100 מטוסים שטורקיה מקווה לקבל מהאמריקאים. זאת , למרות ניסיונות של הקונגרס והסנאט לחסום השבוע את השתתפות טורקיה בתוכנית ה-F-35, על רקע כוונת אנקרה לרכוש את מערכת ההגנה האווירית הרוסית המתקדמת S-400.  

 

 

נשיא טורקיה ארדואן. "לא נהסס להשתמש ב-S-400" נשיא טורקיה ארדואן. "לא נהסס להשתמש ב-S-400" צילום: בלומברג

 

ביום שלישי קיבל הסנאט, ברוב של 85 מול 10, החלטה לחסום את המכירה, על רקע העסקה שביצעו הטורקים עם הרוסים וסירובה של טורקיה לשחרר את הכומר האמריקאי אנדרו ברנסון, שהואשם בניסיון ריגול ב-2016, ובו מחזיקה טורקיה מאז ניסיון ההפיכה נגד ארדואן.

 

ראש ממשלת טורקיה בינלי יילדרים כינה את החלטת הסנאט "מעציבה" וטען כי היא נוגדת את הרוח של נאט"ו. הוא הוסיף כי לארצו "קיימות אלטרנטיבות".

 

מערכת ההגנה הרוסית, שמצוידת בשמונה משגרים וב-32 טילים, מסוגלת לאיים על מטוסי קרב חמקנים כמו ה-F-35.

 

"הממשלה הטורקית טוענת שרכשה את מערכת ההגנה האווירית שתוכננה במיוחד כדי ליירט מטוסים כמו ה-F-35", אמר כנגד העסקה הסנאטור ג'יאן סאהין בשבוע שעבר. "אנחנו נמסור את הטכנולוגיה הזו לרוסים על מגש של כסף, אם נעניק לטורקיה את המטוסים".

 

נוסף על כך, יוכלו מעתה הטורקים לחשוף עוד נקודות תורפה במטוס הקרב, שמערכת ההגנה הרוסית תוכל לנצל. המצב הבעייתי שבו נמצאת טורקיה, בהקשר הזה, גורם לכאב ראש מתמשך בקרב עמיתיה של המדינה בנאט"ו.

 

"יש דאגה שהולכת וגוברת בברית נאט"ו ותמימות דעים במחלקת ההגנה האמריקאית - וכעת גם בקונגרס - שהרכישה הטורקית של מערכת ההגנה האווירית S-400 תעניק לרוסים יכולת לחשוף את ה-F-35 בעשורים הקרובים", אמר ל-CNBC אהרון שטיין, עמית מחקר בכיר ב"מועצה האטלנטית".

 

"למרות זאת, אם אתה זורק את טורקיה מתוכנית ה-F-35 אתה באופן בסיסי אומר שאי אפשר לסמוך על שותפה בתוכנית - וזה מעמיד בסימן שאלה את המשך הקיום של ברית נאט"ו כולה", הוסיף שטיין.

 

טוד הריסון, עמית מחקר בכיר והדירקטור המנהל את תוכנית המעקב אחר תקציב הביטחון האמריקאי במרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים, ציין כי "יעברו עוד חודשים עד שהצעד של הסנאט נגד מסירת ה-F-35 לטורקים יהפוך לחוק ממשי". כך שבינתיים "יכול הממשל להמשיך עם מכירת המטוסים היות שזו איננה אסורה לפי החוק", אמר הריסון ל-CNBC.

 

מצב הדברים עלול להשתבש בהמשך כאשר בעוד שמונה-12 חודשים תקבל טורקיה את מערכת ה-S-400. "בזמן הזה ייעשו מאמצים לחסום את המימון ואת המשלוח של מטוסי קרב מארה"ב לטורקיה", אמר שטיין. "הייתי אומר שבשעון החול נותרו עוד שמונה חודשים כדי לפתור את העניין, אחרת אנחנו הולכים להיקלע לקרב מאוד מכוער בעניין מסירת מטוסי הקרב לטורקיה".

 

בתגובה לשאלות על רכישת מערכת ה-S-400, הביע הנשיא ארדואן עמדה קשוחה. "כאשר הדבר יידרש, נשתמש ב-S-400", הוא אמר לכתבים טורקים מוקדם יותר החודש. "מה נעשה אם לא נשתמש במערכת ההגנה - האם עלינו לסמוך על ארצות הברית?".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x