$
כלכלה ומדיניות

"מלחמת סחר מלאה תגרור את ארה"ב, קנדה ומקסיקו למיתון"

האיום של טראמפ להטיל מסי יבוא נוספים על מוצרים סיניים בהיקף של 200 מיליארד דולר הוביל לירידות חדות בחוזים עתידיים על מתכות. דו"ח של סקוטיה בנק הקנדי: כלכלות צפון אמריקה יתכווצו אם וושינגטון תבטל את הסכם הסחר החופשי האזורי

רן אברמסון ותמר טוניק 08:5620.06.18

מלחמת סחר בהיקף מלא עלולה לגרור את הכלכלות בצפון אמריקה למיתון - כך עולה מדו"ח שפרסם הבנק הקנדי סקוטיה־בנק. הנתונים פורסמו ברקע האיום החדש של נשיא ארה”ב להטיל מסי יבוא בגובה 10% על מוצרים סיניים בשווי 200 מיליארד דולר.

 

לפי הניתוח של הבנק, אם ארה"ב תפר את כל ההסכמים עליהם היא חתומה עם שותפות הסחר שלה ותטיל מסי יבוא של 20% בממוצע, הכלכלות של קנדה ומקסיקו יחלו להתכווץ ב־2020. כלכלת קנדה, למשל, עלולה להתכווץ ב־1.8%. "הסלמת הפרוטקציוניזם בארה"ב תגרור השפעה שלילית על כל אחת מהמדינות החברות בהסכם הסחר החופשי הצפון אמריקאי (NAFTA), כלומר ארה"ב, קנדה ומקסיקו", כתבו מחברי הדו"ח.

 

לפי הערכות הבנק, כלכלת קנדה תאבד 0.2 נקודות האחוז מצמיחת התמ"ג בשנה הבאה אם הסכם NAFTA יקרוס וארה"ב תטיל מסי יבוא של 3.8% על כל מוצרי היצוא הקנדיים. לפי תרחיש זה, קנדה תאבד 0.4 נקודות האחוז מצמיחת התמ"ג שלה ב־2020. אם המשא ומתן על נוסח חדש ל־NAFTA יתארך אל תוך הרבעון השני של 2019, ומסי היבוא שהטילה ארה"ב על פלדה ואלומיניום יישארו בעינם, תספוג קנדה פגיעה של 0.2 נקודות האחוז בצמיחה באותה השנה. הדו"ח מעריך כי 3.1% מכלל היצוא הקנדי מושפעים ממסי היבוא האמריקאיים על פלדה ואלומיניום, זאת לעומת 0.7% מהיצוא המקסיקני. לעומת זאת, 0.4% מהיצוא של האיחוד האירופי יושפעו מהמכסים, ורק 0.1% מהיצוא הסיני.

 

בתוך כך, מחירי החוזים העתידיים על פלדה ועפרת ברזל צנחו אתמול בשיעור החד ביותר מאז חודש מרץ, בעקבות האיום של טראמפ והתגובה הסינית שלא איחרה לבוא. מחירי הפלדה בבורסת הסחורות של שנגחאי ירדו ב־4.3%, ומחירי עפרת הברזל בבורסת הסחורות בעיר הנמל דליאן צללו ב־6.4%.

 

מחירי הנחושת, שנחשבים כברומטר של הכלכלה בגלל השימוש הנרחב שלהם בתעשיות הרכב והבנייה, ירדו ב־1.5% בבורסת המתכות של לונדון. מחירי הניקל רשמו ירידה של 1.3% בשעה שמחירי האבץ ירדו ב־0.9%.

 

החששות מפני הסלמה במלחמת הסחר הובילו גם לירידות בוול סטריט ומדד דאו ג’ונס מחק את העליות מתחילת השנה לאחר שנחלש ב־1.6%, בהובלת בואינג ודופונט. נאסד”ק ו־S&P 500 רשמו ירידות של 1.2% ו־1% בהתאמה.

 

"מה שקורה בין הצדדים כרגע הוא מעבר לרמה של צעדי מהלומה הדדיים, ולא מפתיע שהמשקיעים רצים לחפש מחסה במקלטים בטוחים, בשעה שהמדדים הגלובליים נמעכים תחת המשקל של ההסלמה במלחמת הסחר", כך על פי סטיבן אינס, סוחר בכיר ב־Oanda, שצוטט במרקטווטש. "מדהים כמה מהר משתנות תנועות הגאות והשפל, תוך שעות ספורות השוק עבר למצב של פאניקה".

 

הנרי צ'ן, מנהל המסחר בחברת פורצ'ן ביי ריסורסס בשנגחאי, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "אנשים מוכרים נכסים ככל שמלחמת הסחר מסלימה, וזה עלול להשפיע על כל הכלכלה. אלו עלולות להיות החדשות הדוביות ביותר לשוק מאז שסין פתחה את כלכלתה לעולם לפני ארבעה עשורים", הזהיר.

  

 

נמאס לה מהסחטנות סין מאיימת בהסלמה

 

בהודעת משרד הסחר הסיני אתמול נאמר כי הממשל בבייג’ינג יגיב בחריפות באמצעות מהלכים "איכותיים וכמותיים", אם ארה"ב תפרסם רשימה נוספות של מכסים.

המסר שוגר לוושינגטון כמענה להתבטאות טראמפ, לפיה הרשימה החדשה שהוא מתכנן לפרסם היא תגובה להחלטת סין להעלות מכסים על סחורות אמריקאיות בשווי 50 מיליארד דולר. "התנהלות מסוג זה של הפעלת כוח קיצוני וסחיטה חורגת מההסכמות שגיבשו שני הצדדים בכמה וכמה הזדמנויות, ומדובר באכזבה גדולה לקהיליה הבינלאומית כולה", נאמר בהודעה הסינית. "ארה"ב פתחה במלחמת סחר והפרה את חוקי השוק והיא מזיקה לאינטרסים, לא רק של אזרחי סין וארה"ב, אלא של העולם כולו". עוד נאמר בהודעה הסינית, כי אם ארה"ב תפרסם רשימה חדשה של מכסים, בייג'ינג תנקוט צעדי נגד חמורים על מנת לדאוג לאינטרסים של סין ושל אזרחיה.

 

יצוא המכוניות בסכנה יפן מזהירה מהתרסקות

 

יו"ר איגוד תעשיית הפלדה והברזל ביפן, קוז’י קאקיגי, אמר אתמול כי הוא חושש מ"התרסקות סדרי הסחר העולמיים" אם תסלים מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. הקצנת המתיחות בין שתי המדינות היא עניין "לדאגה רבה", אמר במסיבת עיתונאים בטוקיו. קאקיגי, המכהן גם כנשיא JFE Steel, אמר כי פגיעה במסגרת הפעילות של ארגון הסחר העולמי עלולה להוות בעיה קשה. עם זאת, הוא ציין כי המכסים שהטילה ארה"ב על פלדה במרץ האחרון לא השפיעו לפי שעה באופן משמעותי על יצוא הפלדה היפנית לארה"ב. צרכני פלדה בארה"ב הגישו עד כה לממשל הפדרלי כ־16 אלף בקשות להחרגה, אך לעת עתה אף אחת מהן לא אושרה. "להבנתנו נדרשים 90 יום בממוצע כדי לטפל בבקשות להחרגה, ואנחנו מצפים שהאישור הראשון יגיע בתחילת יולי", אמר קאקיגי.

 

מוקדם יותר החודש גינה איגוד יצרניות כלי הרכב ביפן את התוכנית האמריקאית להעלאת מכסים על רכבים יפניים - מענפי היצוא המרכזיים של יפן לארה"ב - דווקא לקראת שיחות הסחר המתוכננות בין שתי המדינות בחודש הבא.

 

תת היבשת נוקמת הודו מכה באגוזים

 

גם הודו גיבשה צעדי נקמה. מחר צפויים להיכנס לתוקף מכסים שהשיתה על 30 מוצרי יבוא אמריקאיים, זאת בתגובה למכסים שהטילה ארה"ב על יבוא פלדה ואלומיניום, שישפיעו גם על תוצרת הודית. היקף המכסים צפוי לעמוד על 241 מיליון דולר ומטרתם לפצות את הודו על אובדן ההכנסות כתוצאה ממכסי טראמפ.

 

בין השאר יוטלו המכסים על שקדים, אגוזי מלך ותפוחים המיובאים מארה"ב, כמו גם על מוצרים כימיים ומוצרי מתכת. הודו אמרה גם כי תעלה את המכסים שהיא מטילה על אופנועים אמריקאיים גדולים, ואשר זכו בעבר לגינויים מטראמפ. על פי הודעת ממשלת הודו, היא "משאירה לעצמה את האופציה" לבצע העלאות נוספות בעתיד.

 

על פי נתוני ארגון הסחר העולמי, שווי יצוא הפלדה והאלומיניום מהודו לארה"ב מסתכם ב־1.2 מיליארד דולר. ארה"ב מכרה סחורות ושירותים בשווי 42 מיליארד דולר להודו ב־2016, כאשר גירעון הסחר של ארה"ב מול הודו עמד על 30.8 מיליארד דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x