$
כלכלה ומדיניות

פרשנות

טקטיקת האיש המשוגע של טראמפ נוחתת בסינגפור

טראמפ הגיע למפגש הפסגה עם שליט צפון קוריאה אחרי שגמר להתעלל בבנות הברית הוותיקות של ארה"ב בפסגת המדינות המתועשות בקנדה. גם הצלחה בסינגפור לא צפויה לשנות את התנהלותו הכאוטית

רן אברמסון 22:0110.06.18

אף שנחת בסינגפור רק היום, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ החל את המפגש עם נשיא צפון הקוריאה קים ג'ונג און כבר בסוף השבוע, בפסגת מנהיגי מדינות ה־G7 בקנדה. 

העלבונות שהטיח טראמפ בראש הממשלה המארח ג'סטין טרודו, שאותו הוא כינה "חלש ומאוד לא ישר", הרטוריקה המתקרבנת, הסירוב לכל בדל של סיכום מחד והבלחות של פשרנות קיצונית באופן תמוה מאידך, כמו ההצעה להפוך את כל המדינות החברות בפורום ה־G7 לאזור חופשי ממכסים וסובסידיות — כולם כוונו, כך נראה, לעיניו ולאוזניו של קים.

 

המערב יגיב במתינות

 

לשיטתו של נשיא ארה"ב, טקטיקת "האיש המשוגע" שלו, ההפכפכות, האיומים וההתחנפויות, היא שהביאה את קים להראות נכונות להתפרק מנשק גרעיני ולהיפגש עמו. לשחקנים נוספים, כמו נשיא דרום קוריאה מון ג'ה אין ונשיא סין שי ג'ינפינג, אין חלק במה שהוא רואה כהישג היסטורי שעשוי להביא לו ניצחון אולטימטיבי בדמות פרס נובל לשלום.

 

חדר תקשורת בסינגפור חדר תקשורת בסינגפור צילום: אי פי איי

 

 

כדי להשיג את המטרה הזו, לא היתה לטראמפ שום בעיה לחבוט שוב במי שהפכו לשק החבטות הקבוע שלו — בנות הברית הוותיקות של ארה"ב. נדמה שאין צורך להכביר במילים אחרי שמתבוננים בתמונה שהתפרסמה אתמול, של דונלד טראמפ שלוב הידיים יושב מול מנהיגי העולם החופשי העומדים מולו, רוכנים קדימה כנוזפים בדובי לא־לא שמנהיג את האומה שהיא, עדיין, החזקה והמשפיעה בתבל. אם ללמוד מהתגובות של מנהיגים כמו עמנואל מקרון הצרפתי וטרודו הקנדי, בניגוד לפעמים קודמות, הפעם הם לא ימהרו להפנות את הלחי השנייה.

 

אבל, טראמפ לא מודאג. באיחוד האירופי אמנם יגיבו אך לא ישברו את הכלים, במיוחד בתקופה שבה גוש היורו נמצא בתהליך של התאוששות שברירית. יחסי קנדה וארה"ב נמצאים בשפל היסטורי, אך גם התמרונים שלה יהיו מוגבלים בעוצמתם. בעיני בנות בריתה, תהליך הפיכתה של ארה"ב לכוח בינלאומי שעויין את המערב, כמו רוסיה או טורקיה למשל, רחוק מסיום.

 

לועג לדיפלומטיה

 

מהצד השני, טראמפ העניק לגיטימציה למנהיג המדינה המוקצית ביותר בעולם. רק העובדה שעם נחיתתו בסינגפור התקבל קים בכבוד מלכים ונפגש עם ראש הממשלה לי הסיין לונג, היא הישג עבור המנהיג הצפון קוריאני. כמי ששם ללעג את הנורמות הדיפלומטיות ואת הסדר העולמי שנבנה לאחר מלחמת העולם השנייה, לא נראה שזה משנה לטראמפ. כל מה שהתקיים לפניו — ידע, הסכמים או ערכים — לא נחשב בעיניו. על כך יעידו דברים שאמר לפני שעזב את פסגת ה־G7 בקוויבק. "אני חושב שכבר בדקה הראשונה אדע אם הפגישה עם קים תצליח", הצהיר טראמפ, "רק לפי המגע שלי, ההרגשה שלי, זה מה שאני עושה", הוא התרברב.

 

בין שטראמפ הוא נושא ונותן מחונן שכמותו העולם לא ידע, ובין שמאחורי הקלעים פועלים כוחות אחרים כדי לגבש הסכם שיפוגג את המתיחות בחצי האי הקוריאני ויביא לפירוז הצפון מנשק גרעיני, הצלחתה או כישלונה של הוועידה לא ישנו את נשיא ארה"ב. ההתנהלות הכאוטית, האיומים, וחיזוק היחסים עם מדינות סוררות, לעתים על חשבון מדינות ידידותיות, לא צפויים להיפסק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x