$
כלכלה ומדיניות

האיחוד האירופי מתכנן להגן על חברות שיסחרו עם איראן

מנהיגי האיחוד נועדו אתמול והיום בסופיה והפגינו אחדות בנוגע ל"קפריזיות" של ארה"ב ביחס לסוגיות הסחר והסכם הגרעין עם איראן

בלומברג 21:0617.05.18

28 מנהיגי האיחוד האירופי שנועדו אתמול והיום (ה') בסופיה בירת בולגריה הפגינו אחדות בנוגע ל"אסרטיביות הקפריזית" של הממשל האמריקאי, כפי שהגדיר זאת נשיא האיחוד דונלד טאסק. בין היתר דנו המנהיגים בהגנה על חברות אירופאיות הסוחרות באיראן על אף האיומים מצד ארה"ב לפגוע בהן.

 

 

 

טאסק אמר כי האיחוד ימשיך להילחם עבור מערכת בינלאומית המתנהלת לפי כללים, וזאת למרות ההחלטות האמריקאיות האחרונות בנושאי האקלים, המכסים ואיראן. כל המשתתפים הסכימו לגבות את התעקשותה של הנציבות האירופית שלא לשאת ולתת בסוגיות המסחר אלא אם ארה"ב תעניק ליבשת פטור קבוע מהמכסים על פלדה ואלומיניום שהוטלו לאחרונה על ידי הנשיא דונלד טראמפ , כך לפי גורם רשמי. 

 

"בלי תנאים ובלי מגבלות"

"מה שאנחנו דורשים - בלי תנאים ובלי מגבלות. ולשוב למצב בעבר", כך אמר נשיא צרפת עמנואל מקרון, "התנאי לכל מו"מ הוא הסרת האיומים בדבר הטלת מכסים, ובלי מגבלות זמן". הנציבות שוקלת הטלת מכסים בסך 2.8 מיליארד יורו על סחורות אמריקאיות שייובאו לאירופה בתגובה למכסים שיוטלו מצד ארה"ב החל מ-20 ביוני.

 

 

מרקל ומקרון. מדיניות תקיפה מרקל ומקרון. מדיניות תקיפה צילום: אי פי איי, רויטרס

 

המתחים בין ארה"ב ואירופה גברו מאז החלטתו האחרונה של הנשיא טראמפ לסגת מהסכם הגרעין עם איראן עליו חתומות גם שלוש מעצמות אירופאיות - צרפת, גרמניה ובריטניה, כמו גם סין ורוסיה. 

 

מנהיגים כמו מקרון וקאנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הביעו הסכמה לכך שהנציבות תישא ותיתן עם ארה"ב בסוגיות הסחר, כולל העמקת קשרי האנרגיה ורפורמה בארגון הסחר העולמי. השניים תדרכו במשותף עם ר"מ בריטניה תרזה מיי את שאר המנהיגים בסוגיית ההסכם עם איראן לאחר שכשלו בניסיון להניא את ארה"ב מלפרוש ממנו. האיחוד האירופי הסכים לפעול למען יצירת שכבת הגנה לחברות מהיבשת שיושפעו לרעה מהחלטת ארה"ב לסגת מההסכם ולהטיל מחדש סנקציות על איראן ועל גורמים שישובו לסחור איתה. עם זאת, הובעה דאגה מתוכנית הטילים של הריפובליקה האיסלאמית ועל מעורבותה בזירות לחימה שונות במזה"ת.

 

לדברי מרקל, "באיחוד קיימת אחדות דעים שההסכם עם איראן אינו מושלם, אך עלינו להמשיך להישאר בו ולהמשיך במו"מ על בסיס הסכם זה".

 

באיחוד מתמקדים בשמירה על תפקוד תעשיית הנפט והגז של איראן; ביצירת כלים שיאפשרו עסקות הדדיות בין הצדדים; ביצירת חוזים נוספים בין חברות אירופאיות ואיראניות; ובהגנה על חברות אירופאיות שממשיכות לפעול מול איראן. חברות האיחוד האירופי גם דנות בהקמת גוף חוסם להגנת החברות שמקיימות קשרים עם איראן. בפעם האחרונה בה האיחוד איים להשתמש בצעד זה היתה בשנת 1996 כנגד ממשל קלינטון שוויתר על סנקציות שנועדו להגביל השקעות זרות בקובה, בלוב ובאיראן.

 

 

 

הממשל האמריקאי הקציב לחברות שמקיימות קשר עם איראן תקופה של 90 עד 180 יום לנתק קשר זה, ולא - יהיו נתונות לסנקציות אף הן. 

 

"איזו חברה תסתכן בשלילת גישה לשוק האמריקאי שגדול פי 100 (מזה של איראן)", כך אמר ארדוואן אמיר-אלסאני, עורך דין המתמחה באיראן, "אף אחד לא יעדיף את איראן על ארה"ב. ההסכם מת".

 

בנוסף, ולאדיס דומברובסקיס, הממונה על המדיניות הפיננסית באיחוד, אמר לחברי הפרלמנט האירופי בבריסל שכל תקנה שתתקבל תהיה בעלת "יעילות מוגבלת" בשל האופי הבינלאומי של המערכת הבנקאית, ובעיקר חשיפת הבנקים הגדולים למערכת הפיננסית האמריקאית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x