$
כלכלה ומדיניות

מלחמת הסחר מסלימה: סין מטילה מכסים על 106 מוצרים אמריקאיים

מדובר בין היתר במכוניות, ויסקי ופולי סויה - זאת בעקבות הרשימה שפרסם הממשל וכוללת מכסים אפשריים על 1,300 מוצרי תעשייה וטכנולוגיה מסין

שירות כלכליסט 11:1404.04.18

הסלמה נוספת במלחמת הסחר: סין מפרסמת היום (ד') רשימה של 106 מוצרים אמריקאיים שתטיל עליהם מכסי מגן, בהם מכוניות, כימיקלים, ויסקי ופולי סויה. מדובר במכסים בסך 25% והיקפם מוערך ב-50 מיליארד דולר. סין נחשבת ליבואנית הסויה הגדולה בעולם ולרוכשת הגדולה ביותר מארה"ב עם היקף סחר של כ-14 מיליארד דולר בשנה שעברה.

 

ההודעה מגיעה שעות ספורות לאחר פרסום תוכניותיו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להטיל מכסים על מוצרי תעשייה וטכנולוגיה סיניים בהיקף של 50 מיליארד דולר. הרשימה של ממשלת ארה"ב כוללת 1,300 מוצרים סיניים, החל מחלקי מכונות ועד לנורות לד, עליהם עשויים להיות מוטלים מכסים של 25%. מהלך זה אמור לאלץ את בייג'ינג לטפל במה שוושינגטון מגדירה כגניבה שגרתית של קניין רוחני אמריקאי, ובהעתקת טכנולוגיה מחברות אמריקאיות ע"י מתחרותיהן הסיניות - האשמות שנדחות על ידי פקידים סינים.

 

 

 

משרד המסחר הסיני מסר ש"הוא ינקוט בקרוב בצעדים בעלי עוצמה שווה נגד מוצרים מארה"ב". שגריר סין בארגון הסחר העולמי, זאנג שיאנצ'ן, קרא למדינות החברות "להצטרף לסין בהתנגדותה לפרוטקציוניזם האמריקאי".

 

מימין: נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ. המלחמה נמשכת מימין: נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ. המלחמה נמשכת צילום: בלומברג

 

 

רשימת המכסים שפרסם משרד המסחר האמריקאי הגיעה בעקבות הטלת מכסים השבוע מצד סין על 128 מוצרים מיובאים מארה"ב, בהם פירות, אגוזים, בשר חזיר ויין בהיקף של 3 מיליארד דולר, במחאה על הטלת המכסים על פלדה ואלומיניום ע"י ארה"ב בחודש שעבר - הצעד שפתח את מלחמת הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם. מוצרי צריכה אלקטרוניים רבים כגון טלפונים ניידים תוצרת אפל, ולפטופים תוצרת דל, לא נכללו ברשימה האמריקאית החדשה, כמו גם הנעלה וביגוד, לשמחתם של קמעונאים שחששו מהעלויות העולות עבור הצרכנים האמריקאים.

 

"התעשייה הטכנולוגית התחמקה מפגיעה"

 

מקור בתעשייה האמריקאית אמר שהרשימה מעט לא צפויה כיוון שהיא לא כוללת כמעט מוצרי צריכה חשמליים, שמהווים את אחת מקטגוריות הייצוא המרכזיות של סין לארה"ב. "תעשיית הטכנולוגיה התחמקה מפגיעה" אמר המקור, אך הוסיף שיצרני מוצרים תעשייתיים מסורתיים, וכן חברות ציוד רפואי ותרופות, עשויות בהחלט להיפגע.

 

קבוצות עסקים אמריקאיות רבות תומכות במאמצי טראמפ לעצור את גניבת הקנין הרוחני ע"י סין, אך מטילות ספק בהטלת המכסים כדרך הנכונה לעשות זאת. הם מזהירים שהפרעת שרשרת האספקה שמסתמכת על רכיבים סינים תביא לעליית מחירים עבור הצרכנים.

 

"העלאת מכסים אינה התגובה המועדפת, אבל היא עשויה ליצור אתגרים בצורת עלויות נוספות עבור יצרנים וצרכנים אמריקאים", אמר נשיא איגוד היצרנים הלאומי, ג'יי טימונס.

 

 

צימוקים ואגוזים בסין. סין הטילה מכסים על מוצרים  המיובאים מארה"ב צימוקים ואגוזים בסין. סין הטילה מכסים על מוצרים המיובאים מארה"ב צילום: איי פי

 

 

האלגוריתם מגונן על הצרכנים האמריקאים

 

משרד המסחר האמריקאי פיתח את רשימת המטרות להטלת המכסים בעזרת אלגוריתם ממוחשב שתוכנן לבחור מוצרים שיגרמו לנזק המקסימלי ליצואנים הסינים, אך להגביל את הנזק לצרכן האמריקאי. בכיר במשרד אמר שהרשימה קוצצה ע"י הוצאת מוצרים שזוהו כבעלי סבירות לגרימת הפרעות לכלכלה האמריקאית, וכאלה שיש להוציא ממנה מסיבות משפטיות.

 

"המוצרים הנותרים דורגו לפי ההשפעה החזויה על הצרכן האמריקאי, בהתבסס על מידע זמין שכולל מקורות חלופיים ממדינות אחרות", כך אמר גורם במשרד לסוכנות רויטרס.

 

משרד המסחר אמר שרשימת המכסים שמה לה למטרה מוצרים שמרוויחים מהמדיניות התעשייתית הסינית, כולל תכנית "מייד אין צ'יינה 2025", שמנסה להחליף יבוא טכנולוגי מתקדם במוצרים מקומיים בתעשיות אסטרטגיות, כמו תעשיית המידע המתקדם, הרובוטיקה והתרופות.

 

מדיניות שכזו מאלצת חברות אמריקאיות להעביר את הטכנולוגיה ואת קניינן הרוחני לחברות סיניות, "ותומכת בכוונתה המוצהרת של סין לתפוס את המנהיגות הכלכלית בתחום הטכנולוגיה המתקדמת, כפי שמצוין בתוכניותיה התעשייתיות," נאמר ע"י משרד המסחר.

 

מוצרים רבים שכאלה מופיעים ברשימה, כולל אנטיביוטיקה, רובוטים תעשייתיים וחלקי מטוסים. המשרד כלל ברשימה גם מספר מוצרי צריכה מרכזיים שמקורם בסין, כמו טלוויזיות שטוחות מסך וכלי רכב מונעי גז וחשמל עם מנועי 3 ליטר או פחות.

 

ניתוח של רויטרס שהשווה בין המוצרים שברשימה עם מידע מ-2017 מטעם Census Bureau מצא שהיקף היבוא שלהם לארה"ב היה 1.4 מיליארד דולר בכלי רכב, ו-3.9 מיליארד בטלוויזיות שטוחות מסך. בין כלי הרכב שצפויים להיפגע ע"י המכסים נמצא רכב הספורט-שטח Buick Envision של ג'נרל מוטורס, שמורכב בסין ונמכר בארה"ב. וולבו, שנמצאת בבעלות Geely Motors הסינית, מייצאת גם היא רכבים לארה"ב.

 

יותר מ-200 מוצרים ברשימה כלל לא יובאו לארה"ב בשנה שעברה, כולל מטוסים גדולים ולווייני תקשורת, בעוד שלגבי קטגוריות מסוימות אין זה סביר שהין יהיו מיובאות כלל, כמו מרגמות ומשגרי רקטות תוצרת סין.

 

משרד המסחר קבע שימוע ל-15 במאי לגבי המכסים החדשים, שהוטלו בעקבות חקירה תחת סעיף 301 של חוק המסחר האמריקאי מ-1974.

 

סין ניהלה עודף סחר של 375 מיליארד דולר מול ארה"ב ב-2017, סכום שטראמפ דרש שיקוצץ ב-100 מיליארד דולר.

 

בחריגה מהרטוריקה הקבועה שלו, משרד המסחר הסיני לא קרא בהודעתו לקיום שיחות כדי לפתור את חילוקי הדעות בין המדינות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x